Ο Εσπερινός της Πανήγυρης της Παναγίας Φανερωμένης

Published on: 24 Σεπτεμβρίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 472

Tags: ,

Με την τέλεση του Επίσημου Εσπερινού την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου άρχισε ο εορτασμός της Πανήγυρης της Παναγίας Φανερωμένης. 

Με τη συμμετοχή πολλών ευλαβών τελέστηκε Εσπερινός στην πλατεία του προσκυνήματος της Παναγίας Φανερωμένης από τον Σεβασμιότατο π. Πέτρο Στεφάνου πλαισιωμένο από αρκετούς ιερείς της επαρχίας μας.

Μετά από το ανάγνωσμα του εσπερινού ο Επίσκοπος απευθύνθηκε στους πιστούς με τα ακόλουθα λόγια:    

Με την τέλεση του επίσημου εσπερινού αρχίζει ο εορτασμός της πανήγυρης της Παναγίας Φανερωμένης, και μέχρι αύριο βράδυ εκατοντάδες ευλαβών πιστών θα προσέλθουν να προσκυνήσουν το εικόνισμά της, για να εκφράσουν στην Ουράνια Μητέρα την ικεσία, την ευχαριστία, τη δέηση και να ζητήσουν τη μεσιτεία της για την καλή πορεία της ζωής τους. 

Τα ευαγγέλια ελάχιστες φορές μας μεταφέρουν λόγια της Παναγίας. Από αυτά όμως τα λίγα, αλλά ουσιαστικά λόγια, η Παναγία εμφανίζεται ως γυναίκα με βαθιά πίστη και απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Και αυθόρμητα αναρωτιόμαστε: «Εμείς οι ευλαβείς της διδασκόμαστε από την Παναγία»; Η δική της πίστη είναι για μας υπόδειγμα εμπιστοσύνης στο Θεό; Ή, μήπως, φανταζόμαστε τη ζωή της ως κάτι ανέφικτο για μας; 

Όμως αδελφοί μου, η Παναγία ήταν σαν και εμάς, ακριβώς σαν και εμάς, μια απλή γυναίκα, που ήθελε να κάνει το θέλημα του Θεού. Θα μου πείτε έκανε έργα θαυμαστά! Πράγματι έτσι είναι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι την άγγιξε, τη γέμισε η χάρη του Θεού.

Η σημερινή  εορτή της Παναγίας μας καλεί όχι απλά να έρθουμε ως εδώ, προκειμένου να ζητήσουμε τη μεσιτεία της για τις τόσες ανάγκες μας, αλλά να την επιλέξουμε ως υπόδειγμα πίστης για τη ζωή μας και να αποφασίσουμε να τη μιμηθούμε. 

Το Μάρτιο του 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε την Αποστολική Παραίνεση «Να χαίρεστε και να αγάλλεστε», το περιεχόμενο της οποίας αφορά την κλήση στην αγιοσύνη μέσα στο σύγχρονο κόσμο. 

Αλήθεια, τι σημαίνει σήμερα να είσαι άγιος; Είναι πολύ δύσκολο; Είναι προνόμιο για λίγους; Είναι εφικτό; Μπορεί ίσως κάποιος να αναρωτηθεί. 

Γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος σ’ αυτήν την Αποστολική Παραίνεση: «Ο Κύριος ζητάει τα πάντα, και αυτό που προσφέρει είναι η αληθινή ζωή, η ευτυχία για την οποία πλαστήκαμε. Ο Κύριος μας θέλει αγίους και περιμένει από εμάς να μην αρκούμαστε σε μια μέτρια, συμβιβαστική και φτηνή ύπαρξη. Ο Κύριος διάλεξε τον καθένα από μας “για να γίνουμε άγιοι και αψεγάδιαστοι στην τελική κρίση” (Εφ.1,14)». 

Για έναν χριστιανό, δεν είναι δυνατό να σκεφτεί την αποστολή του πάνω στη γη χωρίς να την αντιλαμβάνεται ως μια πορεία αγιοσύνης, διότι «αυτό πράγματι είναι το θέλημα του Θεού: ο αγιασμός μας»(1 Θεσ. 4,3). Ο κάθε άγιος είναι μια αποστολή. Είναι ένα σχέδιο του Πατέρα για να αντανακλά και να ενσαρκώνεται σε μια καθορισμένη στιγμή της ιστορίας μια όψη του Ευαγγελίου.

Όλοι μας έχουμε ανάγκη να αντιλαμβανόμαστε το σύνολο της ζωής μας ως μια αποστολή, να δώσουμε στον κόσμο με τη ζωή μας το μήνυμα του Ιησού, το μήνυμα του Ευαγγελίου.

Κατά το οκταήμερο προσευχής και προετοιμασίας, ο ιεροκήρυκας μας βοήθησε να μελετήσουμε αυτά τα θέματα και να εμβαθύνουμε το κάλεσμα στην αγιοσύνη, γιατί αδελφοί μου όπως είπαμε, όλοι μας είμαστε καλεσμένοι σε αυτό.

Γραφεί ο Πάπας σε ένα άλλο σημείο: «Πολλές φορές, έχουμε την τάση να σκεπτόμαστε ότι η αγιοσύνη προορίζεται αποκλειστικά γι’ αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν αποστάσεις από τις καθημερινές ασχολίες για να αφιερώνουν πολύ χρόνο στην προσευχή. Δεν είναι έτσι. Όλοι καλούμαστε να γίνουμε άγιοι ζώντας με αγάπη, και προσφέροντας ο καθένας τη δική του μαρτυρία μέσα στις καθημερινές του ασχολίες, εκεί όπου βρίσκεται. Είσαι μια αφιερωμένη ή ένας αφιερωμένος; Να είσαι άγιος ζώντας με χαρά την αυτοπροσφορά σου. Είσαι παντρεμένος; Να είσαι άγιος αγαπώντας και φροντίζοντας τον άνδρα σου ή τη γυναίκα σου, όπως ο Χριστός έκανε με την Εκκλησία. Είσαι ένας εργαζόμενος; Να είσαι άγιος εκτελώντας με τιμιότητα και με τον αρμόζοντα τρόπο την εργασία σου στην υπηρεσία των αδελφών. Είσαι γονέας ή γιαγιά ή παππούς; Να είσαι άγιος διδάσκοντας με υπομονή στα παιδιά να ακολουθούν τον Ιησού. Έχεις εξουσία; Να είσαι άγιος, αγωνιζόμενος για το κοινό καλό και απαρνούμενος τα προσωπικά σου συμφέροντα».

Αυτό που θέλει κυρίως να τονίσει ο πάπας είναι ότι η αγιοσύνη δεν είναι για μερικούς σούπερ ήρωες, που κάνουν άθλους στη ζωή τους και ζουν αναμάρτητα – άλλωστε τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν – ούτε ότι η αγιοσύνη είναι για λίγους και εκλεκτούς, για την ελίτ, ή ακόμα ότι είναι ένα άπιαστο όνειρο, κάτι το πολύ μακρινό. Αντίθετα, η αγιοσύνη γεννιέται μέσα από καθημερινές πράξεις αγάπης που πραγματοποιούνται με χριστιανικά κριτήρια και είναι για όλους. 

Πώς όμως, εμείς εδώ σήμερα, που ήρθαμε να γιορτάσουμε την Παναγία Φανερωμένη, μπορούμε να συνδέσουμε αυτή την κλήση μας στην αγιοσύνη με εκείνην; Γιατί αντί να μιλάμε μόνο για την Παναγία, μιλάμε για την αγιότητα;

Διότι αγαπητοί μου, η αειπάρθενος Μαρία βίωσε όπως κανένας άλλος την ολοκληρωτική παρουσία του Θεού στη ζωή της. Σκίρτησε από χαρά στο χαιρετισμό του αγγέλου αλλά διαπεράστηκε από το ξίφος του πόνου κάτω από το Σταυρό. Είναι αγία μεταξύ των αγίων, η πιο ευλογημένη, αυτή που μας δείχνει το δρόμο της αγιοσύνης και μας συνοδεύει. Και ως Μητέρα, δεν έχει ανάγκη από πολλά λόγια, ούτε έχει ανάγκη να προσπαθούμε τόσο πολύ να της εξηγήσουμε τι μας συμβαίνει. Αρκεί να ψιθυρίζουμε συχνά: « Χαίρε Μαρία».

Αυτό σας καλώ και σας συμβουλεύω να κάνετε κάθε μέρα, κάθε ώρα της ζωής σας. 

ΑΜΗΝ.

(Φωτογραφία αρχείου)

Comments are closed.