Ο Εορτασμός του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο

Published on: 25 Απριλίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1731

Tags: , ,

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, γιορτάστηκε και εφέτος 2015, από την Καθολική Εκκλησία στη Σύρο, ο Τροπαιοφόρος Μεγαλομάρτυρας Άγιος Γεώργιος, Προστάτης της Εκκλησίας αυτής και πολιούχος της πόλεως της Άνω Σύρου.

Πριν από τον εορτασμό, στο Ναό της Παναγίας του Καρμήλου στην Άνω Σύρο, στις 19, 20 και 21 Απριλίου, ώρα 7 μ.μ. τελέστηκε από τον Εφημέριο Αγίου Γεωργίου π. Νικόλαο Ρούσσο, τριήμερο δεήσεων και προετοιμασίας. Την παραμονή της εορτής, στις 8 το βράδυ, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπός μας π. Πέτρος, χοροστάτησε στον επίσημο Αρχιερατικό Εσπερινό προς τιμή του Αγίου, με τη συμμετοχή του Εφημέριου, των Ιερομονάχων Καπουκίνων π.π. Στέφανου και Παολίνο και την παρουσία αρκετών πιστών.

Ανήμερα της εορτής, 23 Απριλίου, στις 6 μ.μ., ο Ναός της Παναγίας κατακλύστηκε από ευλαβείς πιστούς, όπου εκτός των Απανωσυριανών, είχαν έλθει και από άλλες περιοχές του νησιού, για να τιμήσουν τον Άγιο Προστάτη τους. Ήλθαν να τον προσκυνήσουν, να προσευχηθούν μπροστά του και να ζητήσουν τη μεσιτεία του στο Θεό να τους βοηθά στις δύσκολες ανηφοριές της ζωής τους, που ολοένα γίνονται και πιο κακοτράχαλες, εξ’ αιτίας της ηθικής, κοινωνικής, πνευματικής και οικονομικής κρίσης που έχει απλωθεί τριγύρω. Είθε να μην αργήσει να ζεσταθεί η καρδιά όλων εκείνων των Αδελφών μας, οι οποίοι πολύ υποφέρουν και στερούνται ακόμη και αυτών των αναγκαίων καθημερινών αγαθών για την επιβίωσή τους. Ο Άγιος Προστάτης μας Γεώργιος να μεσιτεύει να κυριαρχούν η χαρά, η γαλήνη, η σιγουριά, η επιτυχία και ο καθένας να εξασφαλίζει τα προς το ζειν. Να εξαλειφθεί ο φόβος και η αγωνία ενός αβέβαιου αύριο και να εδραιωθεί στην καρδιά του καθένα και της καθεμιάς η Ασφάλεια, η Ελπίδα και η Αισιοδοξία. Προπάντων να μας βοηθά να μη χάνουμε το θάρρος μας και να κυριαρχεί στη ζωή μας η Πίστη και η Εμπιστοσύνη προς τον Μεγαλοδύναμο Θεό Πατέρα.

Τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου, με Συλλειτουργούς τον Καθολικό Επίσκοπο, πρώην Σύρου και σήμερα Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη και τους Ιερείς της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας. Παρών στην Ιεροτελεστία και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β΄. συνοδευόμενος από δυο Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά από την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, ο Επίσκοπος π. Πέτρος κήρυξε το Θείο Λόγο προς το εκκλησίασμα, λέγοντας:

Αγαπητοί μου, με μεγάλη πνευματική χαρά εορτάζουμε σήμερα τον Άγιο Γεώργιο, Προστάτη της τοπικής μας Εκκλησίας και όλου του νησιού μας. Από αιώνες, τώρα, η Εκκλησία της Σύρου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο σε αυτό το χώρο, για να πανηγυρίσει για τον Άγιο Γεώργιο, τον οποίο έχει διαλέξει ως Προστάτη της.

 

Εμείς σήμερα, εδώ, συνεχίζουμε την παράδοση των προγόνων μας, και αποδίδουμε την ευλάβειά μας στον ένδοξο μαθητή του Χριστού, για την προστασία που μας προσφέρει. Και θα έλεγα ότι αυτό εφέτος, σχεδόν, το έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε αυτόν τον Άγιο, τον δυνατό στην πίστη, τον άφοβο μπροστά στους διώκτες του, αυτό το λαμπρό υπόδειγμα χριστιανού για εμάς. Το λέω αυτό, γιατί ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Αυτά που συμβαίνουν στη μικρή Ελλάδα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, δύσκολα μπορούν να εμπνεύσουν στις καρδιές μας αισθήματα ειρήνης και χαράς. Παντού κυριαρχεί απογοήτευση, αδιαφορία ή εγκατάλειψη. Και δυστυχώς αυτό βλέπουμε και στους νέους μας, στο μέλλον της Πατρίδας μας.

 

Εορτάζοντας, σήμερα, τον Άγιο Γεώργιο είναι καλό να σταματήσουμε στον γενναίο μαθητή του Χριστού, ο οποίος, όχι μόνο δεν φοβάται και δεν ντρέπεται να ομολογήσει ότι είναι χριστιανός, αλλά με θάρρος, με γενναιότητα, με σταθερότητα, αντιμετωπίζει το κάθε τι, και δεν κάμπτεται, δεν οπισθοχωρεί ούτε μπροστά στο θάνατο.

 

Λίγα ιστορικά στοιχεία μάς είναι γνωστά: έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνα, στην Καππαδοκία, όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός είχε κηρύξει διωγμό κατά των χριστιανών. Ο Άγιος Γεώργιος, στρατιωτικός στο επάγγελμα, είναι ένα από τα πολλά θύματα αυτού του διωγμού. Υπέστη ταλαιπωρίες και βασανιστήρια, παραμένοντας πιστός στον Ιησού Χριστό.

 

Η λαϊκή φαντασία, βέβαια, έχει προσθέσει πολλά στοιχεία στη ζωή του Αγίου Γεωργίου, που συχνά αγγίζουν το θρύλο. Όπως αυτό της πάλης του με το Δράκο για να απελευθερώσει τη βασιλοπούλα από τη σκλαβιά ή όπως, ότι κατέβαινε από το εικόνισμα και με το άλογό του πήγαινε στο λιμάνι της Σύρου για να διώξει τους πειρατές, προστατεύοντας έτσι τους συριανούς. Αυτό που εκφράζουν οι θρύλοι, είναι η βαθιά πεποίθηση των χριστιανών ότι ο Θεός δεν μας αφήνει μόνους, δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, αλλά πάντα είναι κοντά μας και μας προστατεύει, μέσω των Αγίων του.

 

Εμείς, τώρα, ζούμε σε μια περίοδο, όπου ο «Δράκος» της οικονομικής κρίσης, προκαλεί «φόβο», φέρνει αδιέξοδα και υπονομεύει τη ζωή μας. Μας κλείνει στον εαυτό μας, μας κάνει αδιάφορους. Μας κάνει, δηλαδή, να σκεφτόμαστε: πρώτα εγώ και μετά οι άλλοι, αντί του: πρώτα το εμείς και μετά το εγώ. Οφείλουμε να νικήσουμε τον πειρασμό της παραίτησης, της αδιαφορίας στην πίστη και εμπιστοσύνη μας στο Θεό. Γι’ αυτό ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος ενσαρκώνει με τη ζωή του τη δύναμη και την ελπίδα ενάντια στο φόβο και την παραίτηση, είναι επίκαιρος στις ημέρες μας.

 

Με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να νικήσουμε το «Δράκο» του πειρασμού, μάς βοηθά το δεύτερο Ανάγνωσμα από τον Απόστολο Παύλο. Μας μιλά για τη μάχη που καλείται να δώσει ο χριστιανός με πίστη και με δύναμη ψυχής. Μια μάχη καθημερινή ενάντια σε κάθε πειρασμό και αρνητική σκέψη. Και προτείνει να ντυθούμε με την πανοπλία που δίνει ο Θεός.

 

Ακούσαμε: «Ντυθείτε με την πανοπλία που δίνει ο Θεός, για να μπορέσετε ν’ αντιμετωπίσετε τα τεχνάσματα του διαβόλου. Σταθείτε, λοιπόν, σε θέση μάχης· ζωστείτε την αλήθεια σαν ζώνη στη μέση σας· φορέστε σαν θώρακα τη δικαιοσύνη. Για υποδήματα στα πόδια σας βάλτε την ετοιμότητα να διακηρύξετε το χαρούμενο άγγελμα της ειρήνης. Εκτός απ’ όλα αυτά, κρατάτε πάντα την πίστη σαν ασπίδα, πάνω στην οποία θα μπορέσετε να σβήσετε τα φλογισμένα βέλη του πονηρού. Η σωτηρία ας είναι περικεφαλαία σας, (είμαστε υπερήφανοι για τη χριστιανική μας κλήση και ζωή;) και ο λόγος του Θεού η μάχαιρα που σας δίνει το Πνεύμα (ο λόγος γίνεται τροφή για μένα; με καθοδηγεί στη ζωή μου;)». Και συνεχίζει ο Απόστολος: «Προσεύχεστε συνεχώς και απευθύνετε τα αιτήματά σας σε κάθε περίσταση προς το Θεό, οδηγημένοι από το Άγιο Πνεύμα του. Να είστε άγρυπνοι και να μην παύετε να προσεύχεστε για όλο το λαό του Θεού». Αυτή είναι η πανοπλία, τα εφόδια που δίνει ο Θεός σε όποιον πιστεύει σε αυτόν και τον επικαλείται. Όπως και ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος αντιμετώπισε κάθε δυσκολία στη σύντομη ζωή του, με πίστη και δύναμη ψυχής, γιατί ήξερε ότι δεν ήταν μόνος στον αγώνα της ζωής, αλλά είχε το Θεό μαζί του.

 

Ας επικαλεστούμε τον Άγιο Γεώργιο και ας του ζητήσουμε να μας εμπνέει και να μας στηρίζει στον αγώνα μας για μια ζωή χριστιανική, που μαρτυρά την πίστη μας στο Θεό.  Αμήν.

 

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου σε πεζόδρομους του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, με τα παραδοσιακά του σκαλιά, τα δεκάδες σοκάκια και στεγάδια. Συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Επίσκοπός μας π. Πέτρος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος, οι Πανοσ/τατοι Ιερείς, οι εκπρόσωποι των Αρχών και το σύνολο των πιστών.

Στην επιστροφή στο Ναό ο Επίσκοπός μας ευλόγησε το εκκλησίασμα, το οποίο στη συνέχεια ασπάστηκε την ιερή εικόνα του Αγίου Γεωργίου και όλοι πορεύτηκαν στην Ειρήνη και την Αγάπη του Κυρίου. Στην έξοδο προσφέρθηκαν κεράσματα στους παρευρισκόμενους, τα οποία είχαν ετοιμάσει κυρίες της Ενορίας.

Όπως σε κάθε παρόμοια επίσημη Ιεροτελεστία: παιδιά, νέοι και ενήλικοι λαϊκοί -άντρες και γυναίκες- έδωσαν με ζήλο και αγάπη το παρών τους: στην προετοιμασία των Ακολουθιών, στην καθαριότητα και το στολισμό του Ναού, στη χορωδία, στην υπηρεσία μέσα και έξω από το Ιερό και στη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου.

Παραυρέθηκαν Μοναχοί και Μοναχές, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αυτοδιοικητικών Αρχών, Εκπρόσωποι Θεσμών της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας και πλήθος πιστών.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

IMG_6950«Ο μεγάλος Άγιος Γεώργιος, υπήρξε γενναίος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και μαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια, όταν ανακαλύφτηκε η χριστιανική του ιδιότητα. Ο Γεώργιος υπήρξε ευγενής πολεμιστής της Καππαδοκίας και μαζί με άλλους χριστιανούς υπέστη το μαρτύριο, αρχές του 4ου αιώνα, στην Παλαιστίνη, πιθανότατα στη Διόσπολη, κατά το διωγμό του Διοκλητιανού.

Λίγοι Άγιοι είναι τόσο δημοφιλείς όσο ο Άγιος Γεώργιος, παντού στον κόσμο. Έθνη, στρατοί, μοναχικά τάγματα τον τιμούν με μεγάλη επισημότητα ως προστάτη τους. Παντού έχουν αναγερθεί εκκλησίες προς τιμήν του, μεγάλες και μικρές. Όμως, κανένας άλλος λαός δεν τιμά τόσο τον Άγιο Γεώργιο, όσο ο ελληνικός λαός. Σπάνιες οι οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει το όνομά του. Όλοι σχεδόν οι υμνογράφοι του έχουν αφιερώσει ύμνους και εγκώμια. Λίγοι οι εικονογράφοι που δεν τον ζωγράφισαν. Εορτάζεται την ίδια μέρα από Ανατολή και Δύση». (Από το βιβλίο «Τ’ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ», του Ιερέα π. Νικηφόρου Βιδάλη).

Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

(Ο Ναός απεικονίζεται όπως ήταν πριν από την έναρξη των εργασιών της επισκευής του, τον Απρίλιο του 2012, οι οποίες συνεχίζονται....).

(Ο Ναός απεικονίζεται όπως ήταν πριν από την έναρξη των εργασιών της επισκευής του, τον Απρίλιο του 2012, οι οποίες συνεχίζονται….).

Εδώ και 181 χρόνια, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός του Τροπαιοφόρου Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, Προστάτη της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο και πολιούχου της πόλεως της Άνω Σύρου, μεγαλοπρεπής και υπερήφανος, ορθώνεται στο υψηλότερο σημείο της κορυφής του Λόφου του μεσαιωνικού Οικισμού της Άνω Σύρου.

Ως μνημείο αποτελεί το στολίδι της Άνω Σύρου και ένα σύμβολο της ιστορίας του νησιού, και ως Καθεδρικός Ναός των Καθολικών της Σύρου αποτελεί σημείο ενότητας Κλήρου και Πιστών της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας και μαρτυρία Πίστης στον Ιησού Χριστό.

«Ο πρώτος ναός του Αγίου Γεωργίου στο Λόφο της Άνω Σύρου χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Από τους αυτοκρατορικούς κώδικες (1371-1374) του Μανουήλ Α. Κομνηνού, οι οποίοι φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, γνωρίζουμε ότι η Επισκοπή Σύρου υφίστατο καθ΄όλη τη διάρκεια του 12ου αιώνα. Από τις πηγές αυτές συμπεραίνουμε ότι το 1207, έτος υπαγωγής των Κυκλάδων στους Φράγκους, υπήρχε Επίσκοπος στη Σύρο……». (Βιβλίο SYRA SACRA-Θρησκευτική Ιστορία της Σύρου – Γ Έκδοση, του Απανωσυριανού Συμπατριώτη μας – ιστορικού φιλόλογου – Μάρκου Ν. Ρούσσου-Μηλιδώνη).

Ο ίδιος Συγγραφέας, σε άλλο σημαντικό βιβλίο του με τίτλο «Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου» γράφει για τον Ναό αυτό:
«Κατά την, εκ βάθρων, ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού που έγινε κατά τα έτη 1832-1834 και όπου το 1834 ο Ναός πήρε τη μορφή που έχει σήμερα, εντοπίστηκε μέσα στο Ναό επιγραφή, που δυστυχώς απωλέστηκε άγνωστο πώς και πότε και για την ύπαρξη της οποίας βεβαιώνει ο λόγιος κληρικός και μετέπειτα Επίσκοπος Καθολικών Θήρας Ν. Α. Μαρινέλλης. Ο ιερωμένος αυτός συνέγραψε μια αδημοσίευτη ιστορία της Σύρου, στα λατινικά, που φυλάσσεται στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου (ΚΙΜΚΕΣ).

Γράφει λοιπόν ο Ν.Α. Μαρινέλλης: «Στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα, τον οποίο αντικατέστησε η σημερινή εκκλησία το 1834, κάτω από το δάπεδο του Παρεκκλησίου Παναγίας του Ροδαρίου, βρέθηκε εγχάρακτη επιγραφή με λατινικά και ελληνικά γράμματα. Από αυτήν πληροφορούμαστε ότι το πρώτο ναΐδριο του Αγίου Γεωργίου στην ίδια θέση, ανακαινίστηκε το 1200. Την επιγραφή ανέγνωσαν Άγγλοι ευγενείς-Μιλόρδοι, που είχε προσκαλέσει στη Σύρο ο πρόξενος της Χώρας τους Φραγκίσκος Βιτάλης. Η ανάγνωση έγινε ενώπιόν μου, μετά τη χειροτονία κατωτέρων Κληρικών.

Το 1816 ο επίσκοπος Σύρου Ιωάννης Βαπτιστής Ρουσσίν (1800-1823), είχε εκθέσει γραπτώς στον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου για τη Διάδοση τη Πίστης καρδινάλιο Μ. Pedicini, το μεγαλεπίβουλο σχέδιό του για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση του μικρού (τότε) Μητροπολιτικού Ναού, λαβαίνοντας τη σχετική έγκριση. Ο Επίσκοπος Ρουσσίν απεβίωσε το 1829 χωρίς να μπορέσει να προωθήσει το μεγάλο αυτό σχέδιό του. Ο υπάρχων Ναός κατεδαφίστηκε και έγινε η εκ βάθρων ανοικοδόμηση του Νέου Μητροπολιτικού Ναού, όπως είναι σήμερα, από τον Επίσκοπο Σύρου Αλοΰσιο-Μαρία Μπλάντσις (1825-1851), ο οποίος είναι ο κτήτορας και δυο άλλων Ενοριακών Ναών, του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρο και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ερμούπολη. Ο νέος Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, στην ανοικοδόμηση του οποίου συνέβαλαν οι ντόπιοι κάτοικοι με τον οβολό τους και την προσωπική τους εργασία, εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου 1834, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που φυλάσσονται στο αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Δυστυχώς το γεγονός της απώλειας των αρχείων της επισκοπής με την πυρπόληση από τους Τούρκους το 1617 του οικισμού της Άνω Σύρου και της επισκοπής, και τον απαγχονισμό στο κατάρτι του πλοίου τους του επισκόπου Ανδρέα Κάργα και του ιερέα Μιχαήλ Γουτζίνο (17-10-1617), έχει ως αποτέλεσμα, η χρονολογία ίδρυσης του Ναού του Αγίου Γεωργίου να στηρίζεται σε κάποιες ενδείξεις. Τέτοιες ενδείξεις έχουμε την περίοδο κατά την οποία οι νησιώτες εγκατέλειψαν τα παράλια και εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο, περί τον 6ο μ.Χ. αιώνα, όπου τότε άρχισε να δημιουργείται ο οικισμός της Άνω Σύρου με το ναΐδριο του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησαν αρκετές προσπάθειες επισκόπων που αποσκοπούσαν στην επισκευή του υπάρχοντος Ναού ή στην ανέγερση νέου, ώσπου φθάσαμε στην περίοδο 1832-1834, με επίσκοπο Σύρου τον Αλοΰσιο-Μαρία Μπλάντσις που κατεδαφίζει τον υπάρχοντα Ναό και στη θέση του ανεγείρει το σημερινό, σε μια εποχή που είχε αρχίσει η ανάπτυξη της Σύρου και η ίδρυση του νέου οικισμού της Ερμούπολης, αναθέτοντας το έργο στον αρχιτέκτονα Χατζησήμο Νικολάου, από την Τήνο. Ο νέος Ναός του Αγίου Γεωργίου εμπλουτίζεται σταδιακά με ιερά βήματα, εικόνες, τοιχογραφίες, αγάλματα κ.ά. Το 1894, κατά τη διάρκεια τελετής, ισχυρός κεραυνός χτυπά το Ναό, από τον οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο ένας διάκονος και δυο πιστοί, προξενώντας σοβαρές ζημιές και στο καμπαναριό. Στο πέρασμα των χρόνων γίνονται από τους εκάστοτε επισκόπους οι αναγκαίες συντηρήσεις και επισκευές του Ναού και του επισκοπικού οικήματος………. ».

[Επί Αρχιερατείας του Σεβασμιότατου Επισκόπου π. Φραγκίσκου Παμανανώλη, ανακατασκευάστηκε το κτίριο του πρώην σεμιναρίου που είχε ολοσχερώς καταστραφεί και το οποίο βρισκόταν δίπλα στο Ναό. Στο νέο κτίριο στεγάστηκε το σημερινό Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου (Κ.Ι.Μ.Κ.Ε.Σ.). Από τον Απρίλιο του 2012 έχουν ξεκινήσει εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού και του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα ].

Ύμνους, ψαλμούς και άσματα,
με πίστη και αγάπη,
όλοι ας ψάλουμε, πιστοί,
στον άγιο μας Προστάτη.

Χαίρε, λοιπόν, Γεώργιε,
άγιε αγαπημένε,
ένδοξε Πολυούχε μας,
προγονοτιμημένε.

Ευλόγησε, Γεώργιε,
Επίσκοπο και Κλήρο.
τους ευλαβείς σου και πιστούς
και όλη μας τη Σύρο.

Σύρος 24 Απριλίου 2015
Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

Comments are closed.