Νέος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου

Με τη δέουσα θρησκευτική και πνευματική κατανυκτικότητα, ευλάβεια αλλά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η Επισκοπική Χειροτονία του νέου Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Σεβασμιωτάτου π. Πέτρου Στεφάνου παρουσία πλήθους πιστών που συμμετείχαν στην Ιερή Ακολουθία που τελέσθηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης στα Χρούσσα.

Για το σπουδαίο γεγονός της Καθολικής Εκκλησίας, κατά την τέλεση της χειροτονίας παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, πολλά μέλη της τάξης του Επισκοπικού Σώματος, ιερείς του συνόλου των Καθολικών ενοριών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ καθώς επίσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αλλά και αιρετοί εκπρόσωποι της νυν και της νέας Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής και των Σωμάτων Ασφαλείας του νομού Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Στη Θεία Ευχαριστία προΐστατο ο μέχρι σήμερα Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβασμιώτατος Φραγκίσκος Παπαμανώλης ενώ σε αυτόν συγχειροτονούντες υπήρξαν ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας, Σεβασμιώτατος π. Νικόλαος και ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου, Σεβασμιώτατος π. Νικόλαος. Υπογραμμίζεται ότι παρέστησαν και άλλοι ιεράρχες της Ελλάδος.

IMG_2870

Άξιος εισήλθε στην τάξη των Επισκόπων

Σύμφωνα με τα βήματα της Ακολουθίας της Επισκοπικής Χειροτονίας, με τη σύμπραξη των τριών Επισκόπων ο εκλεγμένος με την παπική απόφαση Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου εντάχθηκε στην τάξη των Επισκόπων, στο σώμα των Ποιμένων, στους οποίους “ο Ιησούς Χριστός έδωσε την εντολή να αναγγέλλουν το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο παραιτηθείς μετά από 40 έτη πρώην πλέον Επίσκοπος Σύρου Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Υπό τους υποβλητικούς ψαλμούς της μεικτής χορωδίας της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου πραγματοποιήθηκε σταδιακά το τελετουργικό της χειροτονίας με τον εκλεγμένο Επίσκοπο να οδηγείται ενώπιον του προεξάρχοντος Επισκόπου, ο οποίος του έδωσε την Αποστολική εντολή. Αμέσως μετά, ακολούθησε η λιτανική ικεσία, όπου οι Επίσκοποι απόθεσαν τη μίτρα ενώ ο χειροτονούμενος έπεσε πρηνής και στη συνέχεια διαβάσθηκε η ευχή της χειροτονίας. Ιδιαίτερη σημασία στην τελετουργική πράξη αποτέλεσε η χρίση της κεφαλής και η παράδοση του Ευαγγελίου και των εμβλημάτων (μίτρα, ποιμαντορική ράβδος), με τον νέο Επίσκοπο πλέον να εισέρχεται στο Σύλλογο των Επισκόπων.

“Δεν μου ανατέθηκε αξίωμα, αλλά διακονία”

Ιδιαζόντως ταπεινός ο νέος Καθολικός Επίσκοπος αφού προσφώνησε τους επισήμους, απηύθυνε το μήνυμά του προς το ποίμνιό του, λέγοντας, “Ευχαριστώ θερμά όλους εσάς που βρίσκεστε κοντά μου στην τόσο σημαντική στιγμή της ζωής μου. Πριν λίγες εβδομάδες δίνοντας μία απάντηση Πίστεως αποδέχθηκα την τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου και σήμερα έλαβα τη Χειροτονία ως Επίσκοπος”, προσθέτοντας ότι παρέλαβε τα καθήκοντά του από τον προκάτοχό του. “Γνωρίζω ότι δεν μου ανατέθηκε ένα αξίωμα αλλά μία διακονία” πρόσθεσε, αναφέροντας πως, “Ο Επίσκοπος δεν εξουσιάζει αλλά υπηρετεί το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος ακολουθώντας το δρόμο του Θεού”. Ο νέος Επίσκοπος των Καθολικών σημείωσε επίσης πως επιθυμία του είναι, “Να είμαι ένας λειτουργός που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, θα μοιράζεται την πίστη του θα χαίρεται με τη χαρά, θα θλίβεται με τον πόνο, θα παρηγορεί, θα δίνει ελπίδα και θα περπατά με υπομονή δίπλα σε αυτόν που έχασε τον δρόμο της Πίστεως μέχρι να βρει τα βήματα που θα τον κάνουν να επιστρέψει στο φως”.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην τοπική Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, “Οραματίζομαι να είναι η τοπική μας Εκκλησία μία κοινότητα ζωντανή με δραστήρια μέλη όπου ο ένας να δείχνει κατανόηση, συμπόνοια και συμπαράσταση στον άλλον” αλλά και “Μία κοινότητα η οποία όλο και πιο πολύ κατανοώντας το Ευαγγέλιο γίνεται άγια, ακολουθώντας τον Ιησού Χριστό τον Σωτήρα της. Οραματίζομαι να μπορέσω να είμαστε μία κοινότητα Χριστιανών που με τόλμη, χωρίς εσωστρέφεια και εφησυχασμό θα αφουγκράζεται τις αναγκαιότητες της κοινωνίας και θα προχωρά. Θα αναγνωρίζει τα σημάδια των καιρών, θα παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ή να ανακαλύψουν ξανά, τη χαρά της ελευθερίας, της πίστεως και της ζωής. Διότι η χαρά πηγάζει από την πίστη”.

Αυτά όπως τόνισε, “είναι τα δώρα του Θεού που προσφέρθηκαν σε εμάς που πιστεύουμε και οφείλουμε να πορευόμαστε με αυτά κατά την επίγεια ζωής μας προς την αιώνια μακαριότητα”.

“Η Εκκλησία μας να γιατρεύει τις πληγές των πιστών”

Συνεχίζοντας στον πρώτο του λόγο ως Καθολικός Επίσκοπος Σύρου πλέον, επεσήμανε ότι ήδη από τις πρώτες ημέρες που ανακοινώθηκε η εκλογή του , έλαβε ως πολύτιμο δώρο πολλές ευχές, τις οποίες και κρατά, “σαν συμβουλές στην καρδιά του” ώστε όπως υπογράμμισε “να τις θυμάμαι όλες σε κάθε μου βήμα. Σε κάθε απόφαση που θα κληθώ να πάρω από τη θέση αυτή. Γνωρίζω τις θλίψεις μου, γνωρίζω αδυναμίες μου και ζητώ την προσευχή σας. Ζητώ τη βοήθειά σας και τη μεγαλοψυχία σας. Δεν θα ακούσετε προγραμματικές δηλώσεις” συνέχισε ο νέος Καθολικός Επίσκοπος, καθώς “Οι αρχές και η πορεία που χάραξε για εμάς ο Ιησούς Χριστός υπάρχουν πάντα και είναι ανυπέρβλητες. Ακολουθώντας εκείνον, προβάλλοντας τον λόγο Του, θα γνωρίσουμε το αληθινό νόημα, τον αληθινό σκοπό κι επομένως τη σωστή δράση κατά την επίγεια πορεία μας”.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ανέφερε, ότι, “Σήμερα η Εκκλησία μας, χρειάζεται περισσότερο από όλους μας, την ικανότητα να γιατρεύει τις πληγές και να απαλύνει τις καρδιές των πιστών. Χρειάζεται η προσέγγιση από την Εκκλησία. Οι λειτουργοί της Εκκλησίας πρέπει να είναι πριν από όλα λειτουργοί της ευσπλαχνίας” πρόσθεσε, λέγοντας πως ως Επίσκοπος, “οφείλει να ευνοεί πάντοτε την ιεραποστολική κοινωνία στην εκκλησιαστική επαρχία του, επιδιώκοντας το ιδανικό των πρώτων Χριστιανικών κοινοτήτων που είχαν μία μόνο καρδιά και μία μόνο ψυχή”.

Καταλήγοντας και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, τόνισε ότι, “Στην επισκοπική μου πορεία είμαι σίγουρος ότι θα έχω συνοδοιπόρο την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία”.

IMG_2930

Ο παραιτηθείς Επίσκοπος Φραγκίσκος Παπαμανώλης

“Σπουδαία στιγμή για την τοπική Εκκλησία”

Ο παραιτηθείς Επίσκοπος Φραγκίσκος Παπαμανώλης κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας της Χειροτονίας, τόνισε μεταξύ άλλων πως, πρόκειται “για μία στιγμή πολύ σπουδαία για την τοπική Εκκλησία” ευχόμενος προς τον νέο Επίσκοπο, “Πάντοτε ο Κύριος να τον ενδυναμώνει” στο έργο του. Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα πως, ο π. Πέτρος Στεφάνου, πλέον καλείται να “μεταδίδει το φως σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας” αλλά και να φωτίζει με τον λόγο του Κυρίου τον δρόμο της Πίστης για το ποίμνιό του, αφού πλέον φέρει ευθύνη που απαιτεί θυσίες. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο απελθών Επίσκοπος τέλεσε με θρησκευτική συνέπεια την Ακολουθία της Χειροτονίας ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους για την αγάπη και το σεβασμό τους προς το πρόσωπό του και επικοινωνώντας προς όλους την ουσία του τελετουργικού της Χειροτονίας.

IMG_2794

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄

“Καταξιωμένο πρόσωπο στην κοινωνία”

Αξίζει να σημειωθεί, πως με εγκάρδιους λόγους εκφράσθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ στον λόγο του, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε τη χαρά τη Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη συμμετοχή στην Χειροτονία του νέου Επισκόπου, τον οποίο και καλωσόρισε ως συνοδοιπόρο του, λέγοντας χαρακτηριστικά, “ Σεβασμιώτατε ἀδελφέ Πέτρε, Χαίρομεν, διότι εἶσθε προσωπικότης γνωστή καί ἀγαπητή εἰς ἡμᾶς καί τούς Ὀρθοδόξους τῆς Σύρου, ἡ δέ μέχρι σήμερον ἐν διακρίσει καί συνέσει διακονία σας, σᾶς ἔχει καταξιώσει εἰς την συνείδησιν τοῦ πληρώματος τῆς Σύρου. Ἡ ἐπιλογή σας ὡς νέου Ἐπισκόπου, ὁ ὁποῖος κατάγεται ἀπό τήν Σύρον, ἐν συνδυασμῷ μέ τό δεδομένον ὅτι γνωρίζομεν ὁ ἕνας τόν ἄλλον καί τήν Ἐκκλησίαν του, άποτελεῖ ἐγγύησιν ὅτι θά συνεχίσετε τό ἔργον, τό ὁποῖον ὁ κατά πάντα ἄξιος Προκάτοχός σας ἐπετέλεσεν”.

Ο κκ. Δωρόθεος Β΄ δεν παρέλειψε τέλος να συγχαρεί για την σεβαστή πορεία του, τον Σεβασμιώτατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη, για την “άριστη και αδελφική συνοδοιπορία τους”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως καθ’ όλη τη διάρκεια της τέλεσης της Επισκοπικής Χειροτονίας δύο κάμερες της “Κοινής Γνώμης” κατέγραψαν την Ακολουθία στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης, η οποία και προβάλλεται στο web tv.

Πηγή: Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”

Comments are closed.