Νέοι από το Μιλάνο επισκέπτονται τη Σύρο

Published on: 3 Αυγούστου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 474

Tags:

Νέοι  από το Μιλάνο, προερχόμενοι από  την Ενορία «Άγιοι Προστάτες της Ιταλίας», επισκέφθηκαν τη Σύρο από τις  23 μέχρι τις 29 Ιουλίου , συνοδευόμενοι από δυο Φραγκισκανούς Ιερομόναχους (TerzoordineFrancescanoRegolare), τον πατέρα  Riccardo και τον πατέρα  Pino.

Η φιλία των δυο  πατέρων με τους εμψυχωτές  της Νεολαίας της Σύρου , ξεκίνησε πριν από εννέα  χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια ενός  επιμορφωτικού και  πνευματικού οδοιπορικού  στην Ασσίζη, οι εμψυχωτές της Σύρου  αναζήτησαν έναν μοναχό για να τους συνοδεύσει. Η  Θεία Πρόνοια  πρόβλεψε και τους έστειλε τον ευρισκόμενο  ακόμη τότε   στο δοκίμιο ,fraRiccardo,  ο οποίος βοήθησε στην καλή έκβαση τότε του προσκυνήματος των νέων της Σύρου. Απ’  αυτή τη συνάντηση ξεκίνησε  μια βαθιά φιλία που με την πάροδο των χρόνων δυναμώνει και ενισχύεται και αυτή η σχέση

Φέτος, λοιπόν, οι  δυο ιερομόναχοι πλέον, αποφάσισαν  να συνοδέψουν μια ομάδα νέων από το Μιλάνο, με σκοπό να επωφεληθούν πνευματικά από την ομαδική συνύπαρξη στη διάρκεια μιας περίπου εβδομάδας, αλλά κυρίως να γνωρίσουν τους νέους της Σύρου και βέβαια να απολαύσουν ξέγνοιαστες ημέρες διακοπών και χαλάρωσης  στο νησί  μας. Φιλοξενήθηκαν στο μοναστήρι της Παναγιάς, στην ΄Ανω Σύρο.

«Γνωρίζω τον άλλο» ήταν η φράση –κλειδί και ο στόχος του ταξιδιού. Συχνά  ο πατέρας Pino  επαναλαμβάνει στους νεαρούς συνοδοιπόρους πως  γνωρίζοντας «τον άλλο», γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού, εκτός από τις στιγμές χαλάρωσης με μπάνιο και παιχνίδι  στην παραλία, προέβλεπε και πολλές άλλες δραστηριότητες. ΄Ετσι, την Τετάρτη βράδυ 24 Ιουλίου, συναντήθηκαν με τον Επίσκοπο μας Σεβασμιότατο π. Πέτρο Στεφάνου, ο οποίος τους καλωσόρισε και σύντομα αναφέρθηκε στην παρουσία  της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και στη Σύρο, τους μίλησε για τις χαρές και τις αγωνίες του ως  ποιμένα της τοπικής εκκλησίας , καθώς και τις προσπάθειες για την ποιμαντική της νεολαίας. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν ερωτήματα και απορίες τους, και στη συνέχεια  δείπνησαν  μαζί του.

Την Πέμπτη  το πρωί, 25 Ιουλίου, οι  Ιταλοί φίλοι μας, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τους νεαρούς οικοδεσπότες της Σύρου, στην Ερμούπολη. Επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ο πάντοτε εγκάρδιος και πρόσχαρος πατέρας  Κωνσταντίνος, τους μίλησε για την ιστορία του Ναού και την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο  του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που φιλοξενείται  εκεί, αντλώντας πολύτιμες πληροφορίες και για την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακολούθησε  ξενάγηση στην Πλατεία και στο Δημαρχείο από την κυρία Αντωνία Βουτσίνου και τέλος επίσκεψη στο Θέατρο Απόλλων.

Η επόμενη μέρα, Παρασκευή  26 Ιουλίου, ξεκίνησε με πεζοπορία στο Χαρασώνα,   από το Γαλησσά  μέχρι τον Άγιο Στέφανο, συμβολική  πορεία που κατέληξε σε προσευχή και αδελφικό μοίρασμα των εμπειριών,  στη σπηλιά με το Εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου.

Το ίδιο βράδυ προετοιμάστηκε και  πραγματοποιήθηκε Ελληνο-ιταλική βραδιά, στην ταράτσα της Παναγιάς. Οι νέοι της ΕΚΝΕ έφταναν στο Μοναστήρι  της Παναγιάς κουβαλώντας στα χέρια τους νόστιμους  ελληνικούς μεζέδες για τους εξαιρετικούς φίλους. Αλλά και οι νεαροί φιλοξενούμενοι είχαν ετοιμάσει  το δικό τους «κέρασμα» με δραστηριότητες, τραγούδια και μια “διαφορετική” προσευχή.

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα κύκλο γνωριμίας και  ακολούθησε η προσευχή και το δείπνο. Στη συνέχεια ακολούθησαν στιγμές  όπου τα τραγούδια εναλλάσσονταν από μαρτυρίες, για το πώς βιώνουν  την χριστιανική τους ζωή οι νέοι της Ιταλίας και  της Σύρου, μέσα σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα. Μια όμορφη ζεστή ατμόσφαιρα  άρχισε να δημιουργείται μεταξύ των νεαρών παιδιών, με  χαμόγελα, μικρές παρέες, προσπάθειες επικοινωνίας στα ιταλικά, στα ελληνικά και αγγλικά,  με την κοινή  γλώσσα της φιλίας και της αγάπης του Χριστού που όλους μας ενώνει να κερδίζει την καρδιά όλων. Η βραδιά κύλησε με κουβέντα και τραγούδια…

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε απογευματινό  μπάνιο και το βράδυ διασκέδαση στην Ερμούπολη!

Αποκορύφωμα αυτής της εμπειρίας  ήταν η τέλεση της  Θείας Λειτουργίας την Κυριακή το πρωί στον Ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη, μαζί  στα ελληνικά και ιταλικά, και στην οποία συλλειτούργησαν ο εφημέριος της Ευαγγελιστρίας π.Νίκος Ρούσσος, ο Καπουτσίνος Ιερομόναχος π.Παολίνο και οι δυο Φραγκισκανοί Ιερομόναχοι ο π. Riccardo και   ο π. Pino.

Συμμετείχε  η Χορωδία της Ενορίας και βέβαια οι  νέοι  της Σύρου και οι 14 νέοι από την Ιταλία, που συγκίνησαν το εκκλησίασμα, με τους εναλλασσόμενους ψαλμούς στα ιταλικά και ελληνικά, με  το αρμόνιο  και την κιθάρα, με την ποικιλία των ήχων και των ρυθμών!

Ο ναός  της Ευαγγελίστριας ήταν γεμάτος από πιστούς,  κάθε ηλικίας… Παρουσίες φωτεινές και οι  Αδελφές του Ελέους, μέλη ενεργά και πολύτιμα  τόσο της ενοριακής ζωής της ενορίας της Ευαγγελίστριας όσο, κυρίως, στην κοινωνική  δράση  τους  και παρουσία τους σε κάθε τομέα  της καθημερινής ζωής.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο πατέρας Νίκος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του πατέρα Ricardo και του πατέρα Pino σ΄αυτήν την πρώτη κοινή  για τους τρεις ευχαριστιακή προσευχή, στιγμή σημαντική  στη ζωή τους και στη φιλία που τους συνδέει. Ευχαρίστησε επίσης την οικογένεια  του Φραγκίσκου Κρητικού, ελλήνων που ζουν στο Μιλάνο και συνοδεύουν την ομάδα των παιδιών. Είναι  πλούτος για όλους η συναναστροφή αυτή και βέβαια κορυφαία στιγμή είναι ότι είμαστε ενωμένοι εδώ στο Τραπέζι που ο Κύριος καλεί και έχει ετοιμάσει για μας και μας ενώνει μαζί Του.

Τα  Αναγνώσματα διαβάστηκαν στα ελληνικά και στα ιταλικά και μοιράστηκαν το κήρυγμα ο πατέρας Pino  με τον π.Νίκο που μετέφρασε στα Ελληνικά. (Διαβάστε το κήρυγμα ΕΔΩ) Μερικές από τις σκέψεις που ακούστηκαν  μας  παρότρυναν να απευθυνόμαστε στο Θεό Πατέρα με το Πάτερ Ημών, γιατί ένας άνθρωπος που ξέρει ότι δεν είναι μόνος του, αλλά ζει μαζί με το Θεό, ένας άνθρωπος που ξέρει ότι ο Θεός είναι ένας Πατέρας που τον φροντίζει, ένας άνθρωπος που ζει για να μαθαίνει να αγαπά, είναι ένας άνθρωπος Προσευχής, αυτή είναι η Χριστιανική Προσευχή που ο Ιησούς μας δίδαξε.  Όταν ανακαλύπτουμε πόσο ο Θεός μας αγαπά, ξεκινούμε και εμείς να έχουμε την βαθιά επιθυμία να αγαπούμε και η ζωή μας έτσι δεν είναι πια μία μάχη για να επιβιώσουμε αλλά ένα σχολείο για να αγαπάμε…

Στο τέλος της θείας  λειτουργίας, ο εφημέριος  με έκδηλη συγκίνηση, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα  είπε τρία ευχαριστώ:  στο Θεό γιατί μετά από 9 χρόνια φιλίας είναι η πρώτη φορά που συλλειτουργεί με τους δύο Πατέρες, μεγάλο γεγονός για έναν ιερέα αλλά και για αυτή την εβδομάδα που οι νέοι της Σύρου και οι νέοι της Ιταλίας  έζησαν μαζί, στη χορωδία για την εμψύχωση της θείας λειτουργίας και βεβαίως στην ενοριακή ΚΑΡΙΤΑΣ και τις Αδελφές του Ελέους για το κέρασμα που θα ακολουθούσε.

Στη συνέχεια η κυρία Ιωάννα Σιγάλα, εκ μέρους της Πανσυριανής Επιτροπής Νεολαίας ευχαρίστησε τους εκλεκτούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τους δυο πατέρες Φραγκισκανούς, για τα χρόνια φιλίας που προηγήθηκαν και για την τωρινή συνάντηση, επισήμανε πως κάθε ευκαιρία συνάντησης είναι πηγή χαράς και έντονης  πνευματικής εμπειρίας. Δώρισε μία Βυζαντινή Εικόνα της Παναγίας για το ορατόριο των παιδιών στην ενορία τους και μικρά ενθύμια στους νέους από την επίσκεψή τους στη Σύρο.

Τέλος, ο  π.Pino ευχαριστώντας όλους απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Θεό Πατέρα γιατί είναι αλήθεια αυτό που λέμε, ότι γνωρίζοντας τον άλλο που είναι διαφορετικός από εσένα, γνωρίζεις  καλύτερα τον εαυτό σου, δέχεσαι και δίνεις αγάπη και αυτό είναι η ουσία του Χριστιανισμού!

Τα θερμά χειροκροτήματα όλων ολοκλήρωσαν μαζί με την Ευλογία των Ιερέων που ακολούθησε αυτή την συγκινητική και «ξεχωριστή» Θεία Ευχαριστία.

Μετά το τέλος της λειτουργίας οι φιλοξενούμενοι και το εκκλησίασμα πέρασαν στην όμορφη αυλή του Ησυχαστηρίου, όπου οι αδελφές και οι κυρίες της ΚΑΡΙΤΑΣ είχαν φροντίσει για καφέ, αναψυκτικά και νόστιμα κεράσματα…

Ακολούθησε επίσκεψη  στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο ησυχαστήριο, στους οποίους τα παιδιά τραγούδησαν με τη συνοδεία της κιθάρας  τους, προσφέροντας στιγμές χαράς σε όλους.

Την επομένη, 29 Ιουλίου, η χαρούμενη παρέα των ιταλών φίλων, αποχαιρέτησαν με αγκαλιές  στο λιμάνι τα παιδιά της Σύρου, με την υπόσχεση να βρεθούν ξανά μαζί στην Ιταλία και στην Ελλάδα με την καρδιά τους γεμάτη εικόνες, εμπειρίες, καινούργιες φιλίες και χαρούμενη προσμονή  για μια επόμενη συνάντηση!

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Comments are closed.