“Να είμαστε άνθρωποι της ελπίδας, της χριστιανικής ελπίδας”

Published on: 14 Νοεμβρίου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 720

Tags: ,

Με τη δέουσα λαμπρότητα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ο εορτασμός για την «Παναγία της Ελπίδας» στον Καθεδρικό Ναό του Αγ.Γεωργίου στην Άνω Σύρο με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου.

Προηγήθηκε ολόκληρη την εβδομάδα καθημερινή παράκληση προς τιμή της Παναγίας ενώ την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Εσπερινός.

Πλήθος πιστών συμμετείχε τόσο κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής όσο και το απόγευμα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Δήμου και φορέων.

Κατά την ομιλία του μετά την ακολουθία του Λόγου ο Σεβ/τατος π.Πέτρος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απομάκρυνση των ανθρώπων από το Θεό, και την απελπισία που αυτοί βιώνουν λέγοντας χαρακτηριστικά: «….σήμερα δυστυχώς με όσα συμβαίνουν γύρω μας, έχουμε μετατραπεί περισσότερο σε μια κοινωνία απελπισμένων».

Γι αυτό και τόνισε την ανάγκη ο κόσμος να επιστρέψει κοντά στην Εκκλησία και στο Θεό για να ξαναβρεί νόημα η ζωή του. «Αδελφοί μου, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να επιστρέψουμε κοντά Του, να επιστρέψουμε κοντά στο Θεό Πατέρα. Εμείς τον εγκαταλείψαμε, εκείνος μας περιμένει υπομονετικά με ανοιχτή την αγκαλιά του. Και τι σημαίνει επιστρέφω στο Θεό; Όχι, βέβαια, απλά δέχομαι την ύπαρξή του, αυτό ακόμα και ο διάβολος το αποδέχεται. Επιστρέφω στο Θεό σημαίνει τον ακολουθώ πιστά, μετανοημένος και γεμάτος από εμπιστοσύνη σε Εκείνον που για μένα είναι η ζωή μου. Αλήθεια, δεν έχετε κουραστεί να ζείτε μακριά του; Και εννοώ ουσιαστικά μακριά του! Δίχως μια σχέση ζωντανή, καθημερινή που να τρέφει την πίστη και να δίνει νόημα στη ζωή. Δίχως τη δική του ζεστασιά και αγάπη. Πού αλλού θα βρείτε το νόημα της ζωής σας; Πείτε μου».

Και συνέχισε λέγοντας: Ας απευθυνθούμε στην Παναγία Μητέρα της Αγίας Ελπίδας, της Ελπίδας μας που είναι ο Χριστός, ο Σωτήρας μας, και ας της ζητήσουμε να θεραπεύσει τις καρδιές μας, να μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το αληθινό νόημα της ζωής μας κοντά στο Χριστό, στην παρουσία του Θεού. Ο Θεός είναι πάντα παρών στη ζωή μας και ικανός να εμπνεύσει στις καρδιές μας, με τρόπους θαυμαστούς, ελπίδα και θέληση για μια αληθινά χριστιανική ζωή. Αλλά και στην κοινωνία μας και στις σχέσεις μας, φαίνεται συχνά να λείπει η χριστιανική ελπίδα, προπάντων όταν ανακαλύπτουμε έναν κόσμο δίχως αξίες, δίχως χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη. Έναν κόσμο όπου το κριτήριο είναι το χρήμα, παρά ο άνθρωπος και η αξιοπρέπειά του, όπου απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή με νόμους που προσβάλουν βαθιά τον άνθρωπο, αλλά και το Θεό. Ας απευθυνθούμε σε εκείνη τη στοργική Μητέρα για να μας διδάξει τη χριστιανική ελπίδα και την αγάπη στη ζωή μας. Το παράδειγμά της ας μας ωθήσει στο να γίνουμε μάρτυρες της χριστιανικής ελπίδας μέσα στον κόσμο, η οποία εκδηλώνεται στα έργα της ζωής μας. Απευθυνόμαστε σε εκείνη μέχρις ότου, με τη βοήθειά της, γίνουμε άνθρωποι ελπίδας και αγάπης στην κοινωνία μας. Η ελπίδα και η αγάπη ας γίνει η κινητήρια δύναμη της ζωής μας. Σε αυτή τη θεία λειτουργία θέλουμε να ανανεώσουμε τη σταθερή μας απόφαση να έχουμε προστάτιδα την Παναγία της Ελπίδας, την οποία οι προγονοί μας επικαλούνταν στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους. Ας συνεχίσει να είναι εκείνη το στήριγμά μας, η οποία μας καλεί με μητρική φροντίδα να παραμείνουμε κοντά στον Υιό της το Χριστό και στο Ευαγγέλιό του. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά της και ας της εμπιστευτούμε τη ζωή μας, επικαλούμενοι τη Χάρη της:

«Παρθένε Μαρία, Μητέρα της Αγίας Ελπίδας, μεσίτευε για μας. Χάρισε την προστασία σου σε όσους υποφέρουν λόγω ανεργίας, λόγω ασθένειας, ή λόγω δισεπίλυτων ατομικών ή οικογενειακών προβλημάτων.

Μεσίτευε για τους νέους, τους ενήλικες, τους ηλικιωμένους, ώστε να μη χάνουν την ελπίδα τους.

Μεσίτευε για την Πατρίδα μας, δώσε μας μια καρδιά αλληλέγγυα στους αδελφούς μας πρόσφυγες ή μετανάστες, δώσε μας μια καρδιά ικανή να δίνεται και να προσφέρει. Μια καρδιά ανοιχτή στο συνάνθρωπο, ικανή να συμπονεί και να παρηγορεί. Κάνε, ώστε η τοπική μας Εκκλησία, να μη χάνει το θάρρος της, αλλά να ακολουθεί τον Υιό σου με ελπίδα και πίστη, ζώντας μέσα στην αγάπη του.       

Το ζητούμε σε Εσένα, που είσαι ευσπλαχνική και φιλόστοργη, γλυκιά παρθένε Μαρία». Αμήν.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε η περιφορά της εικόνας της «Παναγίας της Ελπίδας» στα στενά του λόφου της Άνω Σύρου. 

Επιμέλεια κειμένου Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.