Μήνυμα του Σεβ/τατου Επισκόπου π. Πέτρου για την Αγία Τεσσαρακοστή 2016

Σύρος 9.3.2016

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφές,

άρχισε η περίοδος της Αγίας Τεσσαρακοστής. Η κατ’ εξοχήν περίοδος εύνοιας και χάρης από το Θεό, όπου ο χριστιανός καλείται να ανανεώσει και να ξαναζωντανέψει την πίστη του μέσα από την περισυλλογή και την προσευχή και να προετοιμαστεί για τον εορτασμό του Πάσχα.

Η φετινή Τεσσαρακοστή σημαδεύεται έντονα από το Έκτακτο Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας, όπου ο καθένας μας καλείται να κάνει δικό του με τη ζωή του το μότο «Φιλεύσπλαχνος όπως ο Πατέρας». Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο φετινό μήνυμα της Τεσσαρακοστής, το οποίο και σας καλώ να μελετήσετε, καλεί τον καθένα μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, να εξασκήσει στην καθημερινότητά του τα πνευματικά και υλικά έργα της ευσπλαχνίας. Γράφει χαρακτηριστικά ο Άγιος Πατέρας: «Στη Βούλα προκήρυξης του Ιωβηλαίου, έκανα έκκληση, εφέτος: ‘‘Να ζήσουμε πιο έντονα κατά τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής την Ευσπλαχνία του Θεού, να την τελέσουμε και να τη γευτούμε’’. Η Ευσπλαχνία του Θεού αναγγέλθηκε στον κόσμο. Ωστόσο κάθε χριστιανός καλείται να κάνει αυτή την εμπειρία προσωπικά. Πράγματι, ο Θεός παρουσιάζεται πάντα πλούσιος σε ευσπλαχνία, έτοιμος σε κάθε περίπτωση να δείξει στο λαό του σπλαχνική τρυφερότητα και συμπόνια».

Μέσα από τα πνευματικά και υλικά έργα της ευσπλαχνίας, ο χριστιανός κάνει ορατή την αγάπη του Φιλεύσπλαχνου Πατέρα προς τον αναγκεμένο άνθρωπο. Η αγάπη προς τον πλησίον έτσι, απλώνεται, γίνεται πράξη, με αυτά τα δεκατέσσερα έργα της ευσπλαχνίας, που καλούμαστε να ανακαλύψουμε και πάλι και να τα βάζουμε σε εφαρμογή. Το να δίνεις τροφή στους πεινασμένους, να δίνεις να πιουν οι διψασμένοι, να ντύνεις τους γυμνούς, να φιλοξενείς τους άστεγους, να επισκέπτεσαι τους ασθενείς, να συμπαραστέκεσαι στους φυλακισμένους, να ενταφιάζεις τους νεκρούς, να συμβουλεύεις όσους βρίσκονται σε αμφιβολία, να διδάσκεις τους αναλφάβητους, να νουθετείς τους αμαρτωλούς, να παρηγορείς τους πονεμένους, να συγχωρείς τις προσβολές που σου κάνουν, να υπομένεις τα πρόσωπα που σε ενοχλούν και να προσεύχεσαι για τους ζωντανούς και για τους νεκρούς, είναι έκφραση αγάπης προς τον Ιησού Χριστό, ο οποίος ταυτίζεται με το συνάνθρωπό μας. «Σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για μένα » (Μτ 25,40).

Θα ήταν ωφέλιμο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της Τεσσαρακοστής, να εξασκούμε στην καθημερινή μας ζωή αυτά τα έργα της ευσπλαχνίας, που συγχρόνως ενδυναμώνουν την επιθυμία μας να μεταστραφούμε. Αλλά και αρεστό για να διαμορφώσουν μια κοινωνία, όπου η αλληλεγγύη νικά κάθε μορφή εγωισμού και εγωκεντρισμού.

Εύχομαι στον καθένας σας μια καρποφόρα περίοδο μεταστροφής για να ζήσει το Πάσχα με ανανεωμένο πνεύμα και γινόμενος «Φιλεύσπλαχνος όπως ο Πατέρας».

Καλή Τεσσαρακοστή
Ο Επίσκοπός σας
+ Πέτρος

Comments are closed.