Μελέτη του Ευαγγελίου της Ημέρας (22.3.2020)

Published on: 22 Μαρτίου 2020

Filled Under: Τελετές - Σύμβολα

Views: 160

Tags:

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
22 Μαρτίου 2020

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
Αμήν.    

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (4, 5-42)

Τον καιρό εκείνο, έφθασε ο Ιησούς στην πόλη της Σαμάρειας που λέγεται Συχάρ, κοντά στο χωράφι που είχε δώσει ο Ιακώβ στον Ιωσήφ το γιο του. Εκεί βρισκόταν η πηγή του Ιακώβ. Ο Ιησούς, λοιπόν, κουρασμένος απ’ την οδοιπορία καθώς ήταν, κάθισε στη πηγή. Ήταν περίπου μεσημέρι. Φθάνει μια γυναίκα απ’ τη Σαμάρεια να αντλήσει νερό. Κι ο Ιησούς της λέει: “Δώσε μου να πιω”. Οι μαθητές του είχαν πάει στην πόλη για να αγοράσουν τρόφιμα. Του λέει τότε η γυναίκα η Σαμαρείτισσα: “Πώς εσύ που είσαι Ιουδαίος ζητάς από μένα να πιείς, που είμαι γυναίκα Σαμαρίτισσα;” Διότι οι Ιουδαίοι δε συναναστρέφονται τους Σαμαρείτες.

Αποκρίθηκε ο Ιησούς και της είπε: “Αν γνώριζες τη δωρεά του Θεού και ποιός είναι αυτός που σου λέει `δώσε μου να πιω’, εσύ θα του ζητούσες και θα σου έδινε ζωντανό  νερό”. Του λέει τότε η γυναίκα: “Κύριε, ούτε δοχείο έχεις και το πηγάδι είναι βαθύ. Από πού λοιπόν έχεις το ζωντανό νερό; Μήπως εσύ είσαι πιο μεγάλος απ’ τον πατέρα μας τον Ιακώβ, που μας έδωσε το πηγάδι κι ο ίδιος ήπιε απ’ αυτό και οι γιοί του και τα ζώα του;” Απάντησε ο Ιησούς και της είπε: “Καθένας που πίνει απ’ αυτό το νερό, πάλι θα διψάσει. Αλλά όποιος πιει απ’ το νερό που εγώ θα του δώσω, δε θα διψάσει ποτέ. Αλλά το νερό που εγώ θα του δώσω θα γίνει σ’ αυτόν πηγή νερού, που θα αναβλύζει για αιώνια ζωή”. Του λέει τότε η γυναίκα: “Κύριε, δώσε μου αυτό το νερό, ώστε να μη διψώ ούτε να έρχομαι μέχρις εδώ να αντλώ”. Της λέει ο Ιησούς: “Πήγαινε, φώναξε τον άνδρα σου κι έλα εδώ”. Απάντησε η γυναίκα και του είπε: “Δεν έχω άνδρα”. Της λέει ο Ιησούς: “Σωστά είπες `δεν έχω άνδρα’. Διότι πέντε άνδρες είχες και τώρα αυτόν που έχεις δεν είναι άνδρας σου. Σ’ αυτό είπες την αλήθεια”. Του λέει η γυναίκα: “Κύριε, βλέπω ότι είσαι προφήτης. Οι πατέρες μας λάτρεψαν το Θεό σ’ αυτό το βουνό. Κι εσείς λέτε ότι στα Ιεροσόλυμα είναι ο τόπος όπου πρέπει να λατρεύεται”. Της λέει ο Ιησούς: “Πίστεψέ με, γυναίκα, ότι έρχεται ώρα που ούτε σ’ αυτό το βουνό ούτε στα Ιεροσόλυμα θα λατρέψετε τον Πατέρα. Εσείς λατρεύετε εκείνο που δε γνωρίζετε. Εμείς λατρεύουμε εκείνο που γνωρίζουμε, διότι η σωτηρία έρχεται απ’ τους Ιουδαίους. Αλλά έρχεται ώρα, και μάλιστα είναι τώρα, όταν αυτοί που αληθινά λατρεύουν, θα λατρεύσουν τον Πατέρα με Πνεύμα και αλήθεια. Διότι κι ο Πατέρας τέτοιοι ζητεί να είναι αυτοί που τον λατρεύουν. Ο Θεός είναι πνεύμα, οπότε αυτοί που τον λατρεύουν πρέπει να τον λατρεύουν με Πνεύμα και αλήθεια”. Του λέει η γυναίκα: “Γνωρίζω ότι έρχεται ο Μεσσίας, ο λεγόμενος Χριστός. Όταν εκείνος έλθει, θα μας τα αναγγείλει όλα”. Της λέει ο Ιησούς: “Εγώ είμαι, αυτός που σου μιλεί”.

Εκείνη τη στιγμή ήλθαν οι μαθητές του και απορούσαν ότι μιλούσε με μια γυναίκα. Αλλά κανένας δεν του είπε: “Τι ζητάς ή γιατί μιλάς μαζί της;” Άφησε τότε η γυναίκα τη στάμνα της και πήγε στην πόλη και είπε στους ανθρώπους: “Ελάτε να δείτε έναν άνθρωπο που μου είπε όλα όσα έχω κάμει. Μήπως αυτός είναι ο Χριστός;” Βγήκαν απ’ την πόλη και έρχονταν σ’ αυτόν.

Στο μεταξύ οι μαθητές τον παρακαλούσαν και του έλεγαν: “Ραβί, φάε”. Εκείνος όμως τους είπε: “Εγώ έχω τροφή να φάω, που εσείς δε γνωρίζετε”. Έλεγαν, λοιπόν, οι μαθητές μεταξύ τους: “Μήπως κάποιος του έφερε να φάει;” Τους λέει ο Ιησούς: “Η δική μου η τροφή είναι να εκτελέσω το θέλημα εκείνου που με έστειλε και να τελειώσω το έργο του. Εσείς δεν είσθε που λέτε: `Ακόμα τέσσερις μήνες και θα έλθει ο θερισμός”; Ιδού σας λέω: Σηκώστε τα μάτια σας και κοιτάξτε τα χωράφια, που είναι άσπρα για το θερισμό! Ήδη ο θεριστής παίρνει το μισθό του και συγκεντρώνει τον καρπό για την αιώνια ζωή, ώστε να χαίρεται ο σπορέας μαζί με το θεριστή. Σ’ αυτό το σημείο είναι σωστή η παροιμία: `Άλλος σπέρνει κι άλλος θερίζει’. Εγώ σας έστειλα να θερίσετε εκείνο για το οποίο εσείς δεν κοπιάσατε. Άλλοι κόπιασαν κι εσείς έχετε μπει στον κόπο τους”.

Πολλοί Σαμαρείτες απ’ εκείνη την πόλη πίστεψαν στον Ιησού εξαιτίας του λόγου της γυναίκας που έδωσε μαρτυρία λέγοντας: `Μου είπε όλα όσα έχω κάμει!’. Όταν, λοιπόν, πήγαν στον Ιησού οι Σαμαρείτες, του ζήτησαν να μείνει μαζί τους. Κι έμεινε εκεί δυο μέρες. Και πολλοί περισσότεροι πίστεψαν από τα λόγια του, κι έλεγαν στη γυναίκα: “Δεν πιστεύουμε πια για όσα είπες, διότι εμείς οι ίδιοι ακούσαμε και γνωρίσαμε ότι αυτός αληθινά είναι ο σωτήρας του κόσμου”.

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Στοχασμός

“…..εσύ θα του ζητούσες και θα σου έδινε ζωντανό νερό”. (Ιω 4,5-42)

Στην Παλαιά Διαθήκη βρίσκουμε την ιστορία του προφήτη Ωσηέ, ενός ανθρώπου ερωτευμένου με μια γυναίκα, με την οποία αποκτά τρία παιδιά και η οποία στη  συνέχεια τον εγκαταλείπει. Παρ’ όλα αυτά ο προφήτης τη συγχωρεί και την αναζητά, γιατί δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εκείνη.

Το Ευαγγέλιο με τη Σαμαρείτισσα στο πηγάδι, μοιάζει με αυτή την ιστορία. Ο Ιησούς  είναι εικόνα του Θεού, ερωτευμένου με το λαό του και η γυναίκα εικόνα όλων εμάς. Να υπογραμμίσουμε πως αυτός που νοιάζεται είναι ο Θεός, ενώ η γυναίκα συνεχίζει να αναζητά νέες αγάπες. Το πηγάδι είναι o τόπος  όπου ο Ιησούς θέλει να συναντήσει αυτήν  τη γυναίκα, ενώ για εκείνην είναι  το σημείο όπου  πηγαίνει σε αναζήτηση νέων εμπειριών.

Αυτήν την περίοδο έχουμε πολλές προσκλήσεις για προσευχές και ικεσίες, για παράδειγμα στην Παναγία, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, για να ελευθερωθούμε από τον ιό που μας μαστίζει. Όλα αυτά καλά, αλλά αλίμονο αν τρέφουμε  την αντίληψη πως ο Θεός  «κοιμάται»  ή  «δεν ενδιαφέρεται» για τα προβλήματά μας.  Αντιθέτως, όλα αυτά είναι προνομιακή ευκαιρία  για να ανακαλύψουμε πως εμείς είμαστε  άπιστοι (καθένας προσωπικά), και  ο Θεός Πατέρας δε χαίρεται να μας βλέπει μακριά Του.

Είναι τώρα ευκαιρία για να ανακαλύψω πως ο Θεός  με αγαπά πολύ περισσότερο από ότι εγώ Εκείνον, και είναι πολύ ωραίο να μου συμβεί να το ανακαλύψω.  Γιατί εγώ, ως άνθρωπος, διανύω την καθημερινότητά  μου  υιοθετώντας  και τηρώντας πρακτικές για να είμαι υγιής, αλλά όταν φτάσει ένας νέος ιός τότε σταματάω και αναρωτιέμαι: «Μα, πού είναι ο Θεός;» και τότε  Εκείνος μου απαντά: «Είναι μια ζωή που τρέχω πίσω σου», όπως ο Ιησούς που φθάνει στο πηγάδι κουρασμένος και κάθεται.

Ας μη  λέμε λοιπόν πως ο Θεός μας έστειλε τον ιό, γιατί ένας Πατέρας αυτά τα πράγματα ούτε καν τα σκέφτεται, αλλά ας προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά  αυτής της τραγικής κατάστασης.

Σ’ εμένα, κάνει να γεννηθεί η ανάγκη για αληθινό νερό, ικανό να με ξεδιψάσει  σε κάθε κατάσταση και να μου ξαναδώσει ελπίδα. Νερό που λαβαίνω από την ανακάλυψη ενός Θεού που είναι Πατέρας και με περιμένει όπου κι αν εγώ σταματήσω, για να με συναντήσει. Νερό που μου επιτρέπει να βγω από την  κατάσταση ενός ανθρώπου που είναι σκυμμένος και κλεισμένος στους φόβους του.

Κύριε, βοήθησέ με  να ανακαλύψω την παρουσία σου και να διακρίνω  πως η ζωή μου βρίσκεται σε καλά χέρια, ό,τι κι αν μου  συμβεί.  Και πως μέσα από αυτή τη δυσκολία, μου δίνεται η ευκαιρία να αρχίσω να σκέφτομαι το καλό που μπορώ να κάνω  για τους άλλους.

Σταματάω… και κάθομαι στο πηγάδι …  Αυτή είναι η σωστή στάση για να συναντήσω τον Κύριο και να τον αφήσω να σβήσει την δίψα μου.

Σ’ αυτό ο ιός μας βοηθά και μας ωθεί να ζήσουμε μια όμορφη Τεσσαρακοστή, για να προετοιμαστούμε να συναντήσουμε τον Κύριο στη ζωής μας.

Ο Ιησούς διψά και ζητά νερό από τη γυναίκα, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να δώσει σ’ αυτήν πολλά περισσότερα από όσα ζητά, και το ίδιο συμβαίνει και  με μας. Εάν ο Κύριος μας ζητά να κάνουμε καραντίνα, είναι γιατί θέλει να μας δώσει πολλά περισσότερα.

Ποιος ξέρει, ίσως για  να ανακαλύψουμε ξανά την αλληλεγγύη, όχι μόνο ως χριστιανική αξία, αλλά και ως θεμελιώδες αγαθό, για να ξανά- ξεκινήσει η οικονομία.

Στοχασμός: π. Paul Devreux

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Εσύ Κύριε, ζωντανή πηγή που αναβλύζει για την αιώνια ζωή,
δώσε μας το ζωντανό νερό.
Εισάκουσε την προσευχή μας!
Μην κοιτάξεις τα σφάλματά μας και την κούρασή  μας, αλλά τη δίψα που έχουμε στην καρδιά μας και άνοιξε το θησαυρό της χάρης σου, που μας αγιάζει και μας κάνει νέα δημιουργήματα.
Αμήν.

Comments are closed.