Μεγάλο Σάββατο

Published on: 5 Απριλίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1420

Tags: ,

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Χθες σε όλες τους Ναούς του κόσμου προσκυνήσαμε το Σταυρό. Ο Σταυρός του Χριστού είναι η σωτηρία μας. Ο Υιός του Θεού γίνεται ταπεινωμένος δούλος για τη σωτηρία όλων μας, τον ακολουθήσαμε στο πάθος του και στο θάνατο του. Ας τον κοιτάξουμε: επάνω του φέρει τις αμαρτίες μας. Ας τον κοιτάξουμε: με τις πληγές του, εμείς βρίσκουμε τη γιατρειά. Ο Σταυρός του Χριστού είναι το Δέντρο της ζωής.

Σήμερα Μεγάλο Σάββατο η Εκκλησία παραμένει κοντά στον τάφο του Κυρίου, μελετώντας με προσευχή και νηστεία τα Άγια Πάθη και το θάνατο του, αναμένοντας την Ανάστασή του.

«Σήμερα στη γη υπάρχει μεγάλη σιωπή. Μεγάλη σιωπή γιατί ο Βασιλιάς κοιμάται. Ο Θεός που πήρε την ανθρώπινη σάρκα μας κοιμήθηκε και ξύπνησε αυτούς που από αιώνες κοιμούνταν. Ο Θεός νεκρός ως προς τη σάρκα κατέβηκε στα βάθη για να τα ταράξει». (Από μια αρχαία ομιλία του Μεγάλου Σαββάτου)

Για το Λόγο αυτό σήμερα δεν τελείται καμία ακολουθία στους ναούς. Δεν υπάρχει στους ναούς Θεία Ευχαριστία, τα αρτοφόρια είναι άδεια για να δηλώσουν ακριβώς αυτή την απουσία του Ιησού.
Μέσα σε αυτή τη μεγάλη σιωπή αναμένουμε το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης.

Καθώς δεν υπάρχει καμία ακολουθία σήμερα στους ναούς, δεν υπάρχει και κάποια Ευαγγελική περικοπή. Θα ήθελα όμως να σας προτείνω να μελετήσετε την Επιστολή προς τους Εβραίους Κεφάλαιο 4, 1-16 που έχει ως θέμα την ανάπαυση. Μια ανάπαυση για μια νέα δημιουργία.

Καλή Ανάσταση

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

 

Αειπάρθενε Μαρία, εσύ που στάθηκες με πίστη και ελπίδα στο θάνατο του Υιού σου και τους συμπαραστάθηκες με αγάπη, και τον δέχτηκες νεκρό στην αγκαλιά σου, πες μας σε παρακαλούμε πως προετοιμάστηκες για την συνάντηση με τον Αναστημένο; Ποια λόγια επαναλάμβανες σιωπηλά μες στην καρδιά σου για να ζήσεις αυτό το Μυστήριο;

Μητέρα μας γλυκύτατη, προετοίμασε και εμάς να συναντήσουμε τον Αναστημένο, μεσίτευε για μας ώστε να ζούμε την κάθε στιγμή την ζωή μας με πίστη, ελπίδα και αγάπη. Αμήν.

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.