Μεγάλη Τρίτη

Published on: 3 Απριλίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1064

Tags:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο ( 13,21-33.36-38)

Όταν ο Ιησούς τα είπε αυτά, αισθάνθηκε ταραχή στο πνεύμα του κι έδωσε μαρτυρία και είπε: “Αλήθεια, αλήθεια, σας λέω: ένας από σας θα με παραδώσει.

Κοιτάζονταν μεταξύ τους οι μαθητές, απορώντας για ποιόν μιλά. Ένας απ’τους μαθητές του, αυτός που τον αγαπούσε ο Ιησούς, ήταν γερμένος στο στήθος του Ιησού. Έκαμε νεύμα, τότε ο Σίμων Πέτρος σ’αυτόν για να ρωτήσει ποιός είναι αυτός για τον οποίο μιλά. Έγειρε, τότε, εκείνος στο στήθος του Ιησού και του λέει: “Κύριε, ποιός είναι;” Αποκρίνεται ο Ιησούς: “Είναι εκείνος για τον οποίο θα βουτήξω το ψωμί στο πιάτο και θα του το δώσω”. Βούτηξε τότε το ψωμί, το πήρε και το έδωσε στον Ιούδα, το γιο του Σίμωνα του Ισκαριώτη. Και μετά απ’το ψωμί, τότε μπήκε μέσα του ο Σατανάς. Του λέει τότε ο Ιησούς: “Αυτό που έχει να κάνεις, κάνε το το γρηγορότερο”. Αλλά αυτό κανένας από εκείνους που κάθονταν στο τραπέζι δεν κατάλαβαν γιατί του το είπε. Διότι μερικοί νόμιζαν ότι επειδή ο Ιούδας κρατούσε το ταμείο, ότι ο  Ιησούς του είπε: `Αγόρασε όσα έχουμε ανάγκη για τη γιορτή’ είτε να δώσει κάτι στους φτωχούς. Όταν ο Ιούδας πήρε το ψωμί, αμέσως βγήκε έξω. Κι ήταν νύχτα.

Όταν εκείνος βγήκε, λέει ο Ιησούς: “Τώρα δοξάστηκε ο Υιός του ανθρώπου και στο πρόσωπό του δοξάστηκε ο Θεός. Αν ο Θεός δοξάστηκε στο πρόσωπό του, και ο Θεός απ’την πλευρά του θα τον δοξάσει και μάλιστα θα τον δοξάσει αμέσως. Παιδιά μου, ακόμα λίγο θα είμαι μαζί σας. Θα με αναζητείστε και όπως είπα στους Ιουδαίους `όπου εγώ πηγαίνω εσείς δε μπορείτε να έλθετε’ και σε σας το λέω τώρα. Του λέει ο Σίμων Πέτρος: “Κύριε, πού πηγαίνεις;” Του αποκρίθηκε ο Ιησούς:

“Όπου πηγαίνω εσύ τώρα δε μπορείς να με ακολουθήσεις. Αλλά θα ακολουθήσεις αργότερα”. Του λέει ο Πέτρος: “Κύριε, γιατί δε μπορώ να σε ακολουθήσω από τώρα; Και τη ζωή μου θα θυσιάσω για σένα”. Απαντάει ο Ιησούς: “Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: Δε θα λαλήσει ο πετεινός έως ότου με αρνηθείς τρείς φορές”.

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Το δράμα της προδοσίας δεν αφορά μόνο τον Ιούδα! Ακόμη και ο Πέτρος, αυτός ο οποίος είναι γεμάτος ενθουσιασμό και θαυμασμό για το διδάσκαλο, που είναι παθιασμένος και δεμένος με το πρόσωπο του Ιησού, στην πράξη, είναι και αυτός αδύναμος, λυγίζει.

Ο Ιησούς δεν το κρύβει, το προλέγει: για τρεις φορές θα τον αρνηθεί ο Πέτρος, λέγοντας πως δεν τον γνώρισε ποτέ, και ας είχε πει πως είναι έτοιμος  να δώσει τη ζωή του για τον Διδάσκαλο.

Δυο ιστορίες προδοσίας και άρνησης που συναντιούνται γύρω από την πιο μεγάλη ιστορία της ΑΓΑΠΗΣ: εκείνη του Θεανθρώπου.

Ανάμεσα σε αυτές τις δυο ιστορίες, βρίσκεται και η δική μου. Βρίσκεται η ιστορία προδοσίας και άρνησης του καθενός από εμάς στον Διδάσκαλο που μας κάλεσε να τον ακολουθήσουμε για να μας οδηγήσει στη ζωή, τη ζωή την αληθινή, τη ζωή την αιώνια.

Ο Θεός δεν βρίσκει άλλο τρόπο για να πει στον άνθρωπο την άμετρη αγάπη του παρά με το να δώσει τη ζωή του. Και σε αυτό ούτε καν η προδοσία τον σταματά. Αντιθέτως! Μεταμορφώνει τους δούλους σε παιδιά, σε συγκληρονόμους της Βασιλείας.

Ο Θεός έδωσε τα πάντα. Τι καλούμαστε να κάνουμε εμείς; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, εγώ;    Να υψώσουμε το βλέμμα μας από τον εγωισμό μας για να συναντήσουμε τα μάτια της Τρυφερότητας που έγινε σάρκα: τον Ιησού.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Δίνω τη ζωή μου για σένα.
Άκου αυτό τον ενθουσιασμό μου.
Μπροστά στο Σταυρό,
μην τον αφήσεις να χαθεί.
Το ξέρω πως ο πετεινός θα λαλήσει…
Το ξέρω ότι θα σε ακολουθήσω αργότερα…
Το ξέρω… γιατί είμαι αδύνατος και άπιστος!
Αλλά τι μπορεί να με χωρίσει
από την αγάπη σου, Κύριε;
Η αδυναμία μου; Οι ψευδαισθήσεις μου;
Πες μου… Τι μπορεί να με χωρίσει;
Ο Σταυρός σου είναι αληθινός.
Η ζωή σου είναι αληθινή.
Ακόμη και η σκληρότητα του θανάτου σου,
είναι αληθινή.
Ποιος θα με χωρίσει από αυτή τη σωτηρία;
Δίνω τη ζωή μου για σένα!
Ακόμη και αν ο πετεινός,
θα λαλεί συχνά την απιστία μου,
Εγώ θα δίνω τη ζωή μου για σένα,
όπως εσύ, Κύριε, την έδωσες για μένα… από αγάπη!

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.