Μεγάλη Τετάρτη

Published on: 3 Απριλίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 893

Tags: ,

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο ( 26,14-25)

Τότε ένας από τους Δώδεκα, ο λεγόμενος Ιούδας Ισκαριώτης, πήγε στους αρχιερείς και τους είπε: “Τι θέλετε να μου δώσετε, κι εγώ θα σας τον παραδώσω”. Κι εκείνοι του μέτρησαν τριάντα αργύρια. Και από τότε ζητούσε ευκαιρία για να τον παραδώσει.

Την πρώτη μέρα της γιορτής των Αζύμων, πήγαν οι μαθητές στον Ιησού και του είπαν: “Πού θέλεις να σου ετοιμάσουμε να φας το Πάσχα;” Κι εκείνος είπε: “Πηγαίνετε στην πόλη, στον τάδε και πείτε του: Ο διδάσκαλος λέει: Πλησίασε ο καιρός μου και θα γιορτάσω το Πάσχα με τους μαθητές μου στο σπίτι του'”. Και οι μαθητές έκαμαν όπως τους διέταξε ο Ιησούς και ετοίμασαν το Πάσχα.

Όταν βράδιασε, ο Ιησούς κάθισε στο τραπέζι μαζί με τους Δώδεκα. Κι ενώ έτρωγαν τους είπε: “Αλήθεια σας λέω: ένας από σας θα με προδώσει”. Κι εκείνοι πολύ λυπημένοι, άρχισαν ένας-ένας να του λένε: “Μήπως είμαι εγώ, Κύριε;” Κι εκείνος απάντησε: “Αυτός που έβαλε μαζί μου το χέρι του μέσα στο πιάτο, αυτός θα με προδώσει. Ο Υιός του ανθρώπου πηγαίνει σύμφωνα με όσα λένε οι Γραφές γι’αυτόν, αλλά αλίμονο σ’αυτό τον άνθρωπο, απ’τον οποίο θα προδοθεί ο Υιός του ανθρώπου. Θα ήταν καλύτερο γι’αυτόν αν δεν είχε γεννηθεί. Κι απάντησε ο Ιούδας, αυτός που τον πρόδωσε, και είπε: “Μήπως είμαι εγώ, ραββί;” Κι ο Ιησούς του είπε: “Εσύ το είπες”.

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σε αυτή την περικοπή για δυο φορές υπάρχει η έκφραση: «Μήπως εγώ, Κύριε;».

Και εμείς δεν μπορούμε να μην το επαναλάβουμε όπως οι Δώδεκα: «Μήπως είμαι εγώ, Κύριε;».

Ξαφνιάζει η απάντηση του Ιησού: «Όποιος βούτηξε μαζί μου το χέρι στην πιατέλα, αυτός θα με προδώσει». Ο Ιησούς λέει, κατά βάθος, πως αυτός που τον προδίδει είναι εκείνος που τρώει μαζί του, εκείνος που είναι πιο κοντά σ’ Εκείνον. Βουτάω στο ίδιο πιάτο σημαίνει είμαι της οικογένειας, σημαίνει κάθομαι στο ίδιο τραπέζι, είμαι κοντά….

Αυτοί που προδίδουν τον Ιησού, δεν είναι οι μακρινοί, δεν είναι οι άλλοι, δεν είναι εκείνοι που βρίσκονται έξω από τον κύκλο του…. «Είμαι εγώ». Εγώ, που μοιράστηκα μαζί του τον άρτο του Λόγου, που παίρνω από τον ίδιο Ευχαριστιακό Άρτο, εγώ που τρέφομαι από Εκείνον, εγώ που δέχτηκα να ζω για Εκείνον….

Είμαι εγώ που τον προδίδω, κάθε φορά που «προδίδω» την Αγάπη, επιλέγοντας τον εαυτό μου, τον εγωισμό μου, τις ανέσεις μου. Όλες εκείνες τις φορές που αντί να πω: ΕΣΥ, λέω ΕΓΩ, όλες εκείνες τις φορές που βάζω σε πρώτη θέση τα συμφέροντα μου, κάθε φορά που δεν είμαι διαθέσιμος να χάσω τον εαυτό μου για αγάπη, κάθε φορά που δεν επιλέγω το Σταυρό ως την πολυτιμότερη Οδό Σωτηρίας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Δίνω τη ζωή μου για σένα.
Άκου αυτό τον ενθουσιασμό μου.
Μπροστά στο Σταυρό,
μην τον αφήσεις να χαθεί.
Το ξέρω πως ο πετεινός θα λαλήσει…
Το ξέρω ότι θα σε ακολουθήσω αργότερα…
Το ξέρω… γιατί είμαι αδύνατος και άπιστος!
Αλλά τι μπορεί να με χωρίσει
από την αγάπη σου, Κύριε;
Η αδυναμία μου; Οι ψευδαισθήσεις μου;
Πες μου… Τι μπορεί να με χωρίσει;
Ο Σταυρός σου είναι αληθινός.
Η ζωή σου είναι αληθινή.
Ακόμη και η σκληρότητα του θανάτου σου,
είναι αληθινή.
Ποιος θα με χωρίσει από αυτή τη σωτηρία;
Δίνω τη ζωή μου για σένα!
Ακόμη και αν ο πετεινός,
θα λαλεί συχνά την απιστία μου,
Εγώ θα δίνω τη ζωή μου για σένα,
όπως εσύ, Κύριε, την έδωσες για μένα… από αγάπη!

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.