Μεγάλη Πέμπτη

Published on: 3 Απριλίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 871

Tags: ,

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο ( 13,1-15)

Πριν απ’τη γιορτή του Πάσχα, επειδή ο Ιησούς γνώριζε ότι έφθασε η ώρα για να περάσει απ’τον κόσμο αυτό προς τον Πατέρα, αγάπησε τους δικούς του που βρίσκονταν στον κόσμο και τους αγάπησε ως το τέλος. Κατά τη διάρκεια δείπνου και ενώ ο διάβολος είχε ήδη βάλει στην καρδιά του Ιούδα του Σίμωνα του Ισκαριώτη να τον παραδώσει, ο Ιησούς γνωρίζοντας ότι όλα τα έχει δώσει ο Πατέρας στα χέρια του και πως απ’το Θεό ήλθε και στο Θεό επιστρέφει, σηκώνεται απ’το τραπέζι, βγάζει το ιμάτιό του, κι αφού πήρε μια ποδιά, την έβαλε γύρω απ’τη μέση του. Μετά έβαλε νερό σε μια λεκάνη κι άρχισε να πλένει τα πόδια των μαθητών και να τα σκουπίζει με την ποδιά που ήταν περιζωσμένος. Έρχεται, λοιπόν, στο Σίμωνα Πέτρο. Αυτός του λέει: “Κύριε, εσύ θα μου πλύνεις τα πόδια;” Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: “Αυτό που εγώ κάνω, εσύ τώρα δεν το καταλαβαίνεις.

Θα το καταλάβεις μετά απ’όλα αυτά”. Του λέει ο Πέτρος: “Δε θα μου πλύνεις τα πόδια ποτέ”. Του αποκρίθηκε ο Ιησούς: “Αν δε σε πλύνω, δε θα έχεις θέση μαζί μου”. Του λέει ο Σίμων Πέτρος:”Κύριε, όχι μόνο τα πόδια μου, αλλά και τα χέρια και το κεφάλι”. Του λέει ο Ιησούς: “Αυτός που έχει κάνει λουτρό είναι ολόκληρος καθαρός και δεν έχει ανάγκη παρά να πλύνει τα πόδια. Κι εσείς είστε καθαροί, αλλά όχι όλοι”. Γνώριζε, πράγματι, εκείνον που θα τον πρόδινε. Γι’αυτό είπε: “Δεν είστε καθαροί όλοι”.

Όταν, λοιπόν, τους έπλυνε τα πόδια και πήρε πάλι το ιμάτιό του, πήρε πάλι τη θέση στο τραπέζι και τους είπε: “Κατάλαβατε τι έκαμα σε σας; Εσείς με φωνάζετε `Διδάκαλε’ και `Κύριε’ και σωστά το λέτε, γιατί είμαι. Αν λοιπόν εγώ, ο Κύριος και Διδάσκαλος, σας έπλυνα τα πόδια κι εσείς οφείλετε να πλένετε τα πόδια ο ένας του άλλου. Σας έδωσα, πράγματι, το παράδειγμα, ώστε όπως έκαμε εγώ σε σας κι εσείς να κάνετε.

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Τους αγάπησε μέχρι τέλους». Πώς να ζήσουμε αυτό το Λόγο;
Η ώρα έφθασε και ο Ιησούς έχει πλήρη συνείδηση. Όπως ένας πατέρας και μια μητέρα αισθάνεται την ανάγκη να συγκεντρώσει γύρω του την οικογένεια, τους «δικούς του», έτσι και ο Ιησούς. Είναι μια στιγμή συναισθηματικά πολύ φορτισμένη και δυνατή. Ο Ιωάννης εισάγει αυτή τη στιγμή με μια έκφραση η οποία είναι η σύνθεση όλης της ζωής του Ιησού: «έδειξε την αγάπη του ως το τέλος, σ’ αυτούς που μέσα στον κόσμο του ανήκαν και τους αγαπούσε».

Απόδειξη αυτής της αγάπης μια σειρά από πράξεις που μας περιγράφει ο Ευαγγελιστής «ο μαθητής που Ιησούς αγαπά». Σηκώνεται από το τραπέζι βγάζει το ιμάτιό του, παίρνει μια πετσέτα και την ζώνεται, ρίχνει νερό, γονατίζει μπροστά στους μαθητές για να τους πλένει τα πόδια. Δεν αποκλείει κανέναν, δεν αποκλείει ούτε τον Ιούδα, παρότι γνωρίζει πως θα τον παραδώσει…. Αλλά για τον Ιησού, για την καρδιά  του, παραμένει φίλος, παρόλο που δεν ανταποκρίνεται στην αγάπη του.   «Εγώ δεν επιθυμώ το θάνατο του αμαρτωλού, αλλά να μεταστραφεί και να ζήσει» είναι σαν να διαλαλεί για ακόμη μια φορά μέσα από την σιωπή του και την γεμάτη αγάπη πράξη του.

Είναι μια πρόσκληση για μετάνοια, ένα σημείο πως το χέρι του Κυρίου είναι ακόμη ανοικτό και θα παραμείνει και μετά, για πάντα στους αιώνες.

Τώρα είναι εδώ, στα πόδια σου τα κουρασμένα και λερωμένα. Σου ζητά να του επιτρέψεις να σου τα πλύνει. Ναι, αυτή τη μεγάλη Πέμπτη  της ζωής σου, ο Ιησούς σου ζητά σιωπηλά να του δώσεις αυτή τη χαρά.

Ίσως να αισθάνεσαι όπως ο Πέτρος και να θέλεις να διαμαρτυρηθείς, να κάνεις πίσω, ίσως να σε αναγνωρίζεις στους αποστόλους που τον κοιτούν αποστομωμένοι, δίχως να καταλαβαίνουν… Ακόμη και αν βρίσκεσαι στη θέση εκείνη που του έχει γυρίσει την πλάτη, μην απορρίψεις αυτή την πράξη του: άφησε τον να σε αγαπήσει!

Σήμερα μέσα στη σιωπή στο βάθος της καρδιάς σου, άφησε τον απλά να σου φανερώσει την αγάπη του, και πες του: Σε ευχαριστώ, Ιησού, για την άμετρη αγάπη σου.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Σε ευχαριστώ Κύριε, για την μεγάλη ταπεινοφροσύνη σου που με έσωσε από την αμαρτία. Ζητώ από το Πνεύμα σου το Άγιο να με βοηθήσει να ξεπεράσω την υπερηφάνεια και τον εγωισμό μου, για να σκύβω και εγώ, όπως εσύ, μπροστά σους αδελφούς μου και να τους υπηρετώ μες αγάπη….. …..».

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.