Μεγάλη Παρασκευή

Published on: 5 Απριλίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1007

Tags: ,

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο ( 18,)

Πήραν τότε εκείνοι τον Ιησού, κι εκείνος, σηκώνοντας στους ώμους του το σταυρό, βγήκε απ’την πόλη μέχρι τον “Τόπο του Κρανίου”, που λέγεται `Γολγοθά’ στα εβραϊκά. Εκεί τον σταύρωσαν και μαζί του σταύρωσαν άλλους δύο, από το ένα και το άλλος μέρος και στη μέση τον Ιησού. Ο Πιλάτος έγραψε και επιγραφή και την τοποθέτησε στο σταυρό. Και ήταν γραμμένο: `Ιησούς ο Ναζωραίος ο βασιλιάς των Ιουδαίων’. Πολλοί απ’τους Ιουδαίους τη διάβασαν αυτή την επιγραφή, διότι ο τόπος όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς ήταν κοντά στην πόλη. Κι η επιγραφή ήταν γραμμένη στα εβραϊκά, στα ρωμαϊκά και στα ελληνικά. Έλεγαν τότε στον Πιλάτο οι αρχιερείς των Ιουδαίων: “Μή γράφεις `ο βασιλιάς των Ιουδαίων’, αλλά `Αυτός είπε: Είμαι ο βασιλιάς των Ιουδαίων'”. Αποκρίθηκε ο Πιλάτος: “Ό,τι έγραψα, έγραψα”.

Οι στρατιώτες τότε, όταν σταύρωσαν τον Ιησού, πήραν τα φορέματά του και τα μοίρασαν σε τέσσερα μερίδια, ένα για κάθε στρατιώτη. Πήραν και το χιτώνα, που ήταν άραφος, όλος υφαντός από πάνω μέχρι κάτω. Κι είπαν οι στρατιώτες μεταξύ τους: “Ας μην τον σκίσουμε, αλλά ας ρίξουμε λαχνό για να δούμε ποιός θα τον πάρει”. Αυτό έγινε για να εκπληρωθεί ο λόγος της Γραφής που λέει: Μοιράστηκαν τα ρούχα μου μεταξύ τους, και για τον ιματισμό μου έριξαν κλήρο. Αυτό και έκαμαν οι στρατιώτες.

Στέκονταν, τότε, κοντά στο σταυρό του Ιησού η μητέρα του και η αδελφή της μητέρας του, η Μαρία η γυναίκα του Κλωπά και η Μαρία η Μαγδαληνή. Ο Ιησούς, λοιπόν, όταν είδε τη μητέρα του και το μαθητή που αγαπούσε να στέκεται δίπλα της, λέει στη μητέρα του: “Γυναίκα, αυτός είναι ο γιος σου”. Μετά λέει στο μαθητή: “Αυτή είναι η μητέρα σου”. Κι από εκείνη την ώρα, ο μαθητής την πήρε στο σπίτι του. Μετά απ’αυτό, γνωρίζοντας ο Ιησούς ότι όλα πια είχαν ολοκληρωθεί, για να εκπληρωθεί η Γραφή, είπε: “Διψώ”. Βρισκόταν εκεί ένα δοχείο γεμάτο με ξύδι. Έβαλαν τότε ένα σφουγγάρι γεμάτο ξύδι πάνω σε ένα ύσσωπο και το έφεραν στο στόμα του Ιησού. Όταν ο Ιησούς δοκίμασε το ξύδι, είπε: “Όλα εκπληρώθηκαν!”. Κι αφού έγειρε το κεφάλι του, παρέδωσε το πνεύμα.

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Κύριο χαρακτηριστικό της ακολουθίας της Μεγάλης Παρασκευής είναι το Πάθος του Χριστού. Ο Χριστός πεθαίνει καρφωμένος στο ξύλο του σταυρού και μέσω του πάθους και του θανάτου του φθάνει στη δόξα της Αναστάσεως. Πάθος, σταυρός, θάνατος και ανάσταση του Χριστού θα είναι πάντα οι κολώνες της σωτηρίας του ανθρώπου, είναι το σημείο της αγάπης Του για την ανθρωπότητα.

Ο Άγιος Παύλος, γράφοντας στους Κορινθίους λέει: «Εμείς κηρύττουμε το σωτήρα Χριστό και μάλιστα σταυρωμένο, ένα κήρυγμα  σκάνδαλο για τους Ιουδαίους» (1 Κορ 1,23).  Ίσως η αντίδραση του ανθρώπου μπροστά στον εσταυρωμένο Χριστό δεν μπορεί παρά να είναι αυτή: “Πως είναι δυνατό η σωτηρία να προέλθει από έναν άνθρωπο καταδικασμένο στο σταυρό;” Ακόμη και οι μαθητές του, που στο πρόσωπο του είχαν αναγνωρίσει τον Μεσσία του Θεού και τον Σωτήρα της ανθρωπότητας, μπροστά σε αυτό το πάθος του διδασκάλου τον εγκαταλείπουν, φεύγουν και κρύβονται. Πόσες φορές και εμείς, όπως εκείνοι, φεύγουμε μακριά από αυτό το οποίο ο Κύριος μας ζητά σε εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή;

Οι μη Ιουδαίοι, οι εθνικοί, θεωρούσαν ανόητο πως η ελευθερία της ανθρωπότητας εξαρτιόταν από έναν άνθρωπό που θανατώνεται με τον τρόπο που θανάτωναν τους σκλάβους. Κατά συνέπεια πολλές φορές θεώρησαν ανόητους και τρελούς όσους πίστευαν σε ένα Θεό που πέθανε επάνω στο σταυρό. Για αυτή τη θεϊκή τρέλα μιλά ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όταν λέει: «Πράγματι ο Θεός, τόσο αγάπησε τον κόσμο, ώστε να δώσει τον Μονογενή Υιό του» (Ιω 3,16). Και για αυτό, ο Ιησούς, αφού αγάπησε τους δικούς του που ήταν στον κόσμο, τους αγάπησε μέχρι τέλος, με το να δώσει την ίδια του τη ζωή”(Ιω 13,1).

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κύριε Ιησού, ο οποίος βρίσκεσαι επάνω στο σταυρό από αγάπη για την ανθρωπότητα, εσύ ο οποίος μας δίδαξες την ταπεινή προσφορά, και με το σταυρό σου μας έδειξες την αγάπη δίχως όρια για κάθε δημιούργημά σου, αναγνωρίζω την αμαρτία μου. Ο Λόγος σου συνεχίζει να ανθίζει στην καρδιά όσων σε αγαπούν. Δώσε μου τη χάρη σου να σε ακολουθώ πάντα  και να εκτελώ το θέλημά Σου για να μαρτυρώ και να αναγγέλλω πως Εσύ δεν είσαι ένας Θεός νεκρών, αλλά ζώντων. Αμήν.».

Comments are closed.