Με λαμπρότητα ο εορτασμός του προστάτη της τοπικής μας εκκλησίας

Published on: 10 Μαΐου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 434

Tags: , ,

Με την παρουσία πλήθους πιστών, εορτάστηκε την Κυριακή 8 Μαίου, στον Καθεδρικό μας Ναό, η εορτή του προστάτη της τοπικής μας Εκκλησίας Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Προεξάρχοντος του Σεβ/τατου Επισκόπου μας π.Πέτρου και συλλειτουργούντων του Σεβ/τατου Επισκόπου πρώην Σύρου π.Φραγκίσκου Παπαμανώλη και σύσσωμου του κλήρου της Καθολικής Επισκοπής, αποδόθηκε η δέουσα λαμπρότητα στον εορτασμό, με τη συμμετοχή και της χορωδίας του Ενοριακού Ναού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας, λόγω απουσίας του Σεβ/τατου Μητροπολίτη Σύρου κ.Δωρόθεου Β’.

Στην ομιλία του προς τους πιστούς, αμέσως μετά την Ακολουθία του Λόγου, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και το μαρτυρικό θάνατο του Αγ.Γεωργίου. Ακολουθεί ένα σύντομο απόσπασμα από την ομιλία του: «Γιορτάζουμε τον Άγιο, ο οποίος, τη σύντομη επίγεια ζωή του, την εναρμόνισε με το πνεύμα τού Ευαγγελίου και έδειξε, φθάνοντας ως το μαρτύριο, την πίστη του στην Ανάσταση του Κυρίου, στη δική του ανάσταση, αλλά και στην ανάσταση όλων, όσοι πιστά ακολουθούν το Χριστό.

Όλη η ζωή του Προστάτη μας ήταν μια μαρτυρία πίστης στο δώρο της Ανάστασης, μια σιωπηλή ομολογία ότι ο κύριος καθοδηγητής της ζωής του ήταν ο Χριστός, ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση στην καρδιά του.  

Παρέμεινε, λοιπόν, πιστός σε Εκείνον, νικώντας το «δράκο – δηλαδή τον πειρασμό», που απειλούσε τη συνεπή χριστιανική του ζωή.

Είναι σίγουρο ότι θα ήταν πιο εύκολο και πιο απλό για εκείνον να υποκύψει στις δελεαστικές προτάσεις των ανωτέρων του, όταν του ζητούσαν να απαρνηθεί το Χριστό. Όμως, δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της ζωής των πολλών, δεν προσάρμοσε την πίστη του στις τότε κοινωνικές προκλήσεις. Αν το έκανε θα δεχόταν τιμές, δόξα, και ένα ακόμη μεγαλύτερο αξίωμα στο στρατό που υπηρετούσε. Θα ζούσε, δηλαδή, μια άνετη ζωή, όμως, το τίμημα όλων αυτών των επίγειων αξιών και παροχών, θα ήταν το ότι είχε προδώσει τον Κύριό του. Αντιστάθηκε, λοιπόν, στο δράκο που τον υπονόμευε και απαρνήθηκε τον πειρασμό, τον οποίο μάλιστα η παράδοση απεικονίζει να θανατώνει με το ακόντιό του.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, η χριστιανική ζωή δεν είναι κάτι το εύκολο, δεν είναι το πλέον αναμενόμενο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά, τουναντίον, η χριστιανική ζωή αποτελεί μια συνειδητή επιλογή που απαιτεί θυσίες, ζητά καθημερινά να επιλέγεις, όχι αυτό που σου είναι εύκολο και αρεστό, ούτε αυτό που η κοινωνία με, τα αμφιβόλου ορθότητας, πρότυπά της, θεωρεί το «κοινώς αποδεκτό», αλλά αυτό που είναι σύμφωνο με το πνεύμα του ευαγγελίου. Για εμάς που ζούμε σήμερα σε έναν κόσμο, ο οποίος δυστυχώς σταδιακά απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες της χριστιανικής πίστης, όσο και αν δεν θα θέλαμε, ίσως, να το δεχθούμε -, για εμάς που στις μέρες μας ζούμε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η εκκοσμίκευση και η κακώς νοούμενη ελευθερία, όπου η ζωή πλέον του πιστού χριστιανού δεν γίνεται και τόσο εύκολα αποδεκτή, μοναδική πυξίδα, γνώμονας και βοήθεια είναι – μεταξύ των άλλων μαρτυρικών βίων των Αγίων τους οποίους τιμά η Εκκλησία μας – και η παραδειγματική ζωή και το μεγαλείο της ψυχής του Αγίου Γεωργίου.

Γιατί, το να ζεις την καθημερινότητά σου σύμφωνα με τις αρχές του χριστιανισμού, απαιτείται μια συνεχής εσωτερική πάλη, καθώς πρέπει να κάνεις επιλογές αντίθετες από αυτές της πλειονότητας των συνανθρώπων σου. Ο «δράκος» που σήμερα απειλεί τους χριστιανούς, είναι η ‘’χλιαρή‘’ χριστιανική ζωή, η χαλαρότητα στις απαιτήσεις του ευαγγελίου, εν τέλει μια υποκειμενική πίστη που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ατομικές μας απόψεις και ανάγκες. Ο «δράκος» των ημερών μας είναι ο πειρασμός τού άλλοθι που χρησιμοποιούμε με τη φράση «μα έτσι κάνουν όλοι». Ο δράκος των ημερών μας είναι ότι αρκούμαστε στο να είμαστε χριστιανοί «μέχρι εκεί που μας είναι εύκολο, ή ακόμα χειρότερα μέχρι εκεί που μας συμφέρει……».

Ολόκληρη την ομιλία του Επισκόπου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Μετά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στα σοκάκια του λόφου της Άνω Σύρου.

Comments are closed.