Με λαμπρότητα η Πανσυριανή Εορτή της Παναγίας της Ελπίδος

Published on: 12 Νοεμβρίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 342

Tags:

Με την παρουσία αρκετών πιστών που ανηφόρησαν μέχρι τον Καθεδρικό μας ναό του Αγ.Γεωργίου στην Άνω Σύρο, εορτάστηκε και φέτος, η ευλάβεια προς την «Παναγία της Ελπίδος», την Παναγία που φέρει τον τίτλο αυτό εδώ και 165 χρόνια, από τότε που οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν να την τιμούν, καθώς πίστεψαν στη σωτήρια επέμβασή της και βοήθεια προς τους κατοίκους της Σύρου εκείνη την εποχή, οι οποίοι μαστίζονταν από μια θανατηφόρα επιδημία. Μια ευλάβεια που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με πολύ πίστη και αγάπη για την «Παναγία της Ελπίδος», μπροστά στη θαυματουργή της εικόνα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία προΐστατο ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου, συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερείς της Σύρου, ενώ το παρόν έδωσαν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δημοτικοί  σύμβουλοι,  Δομένικος Σαγκινέτος και Θωμαή Μενδρινού, ο πρόεδρος της  Κοινότητας  Άνω Σύρου  Πέτρος Ραουζαίος καθώς και ο τοπικός σύμβουλος της  Κοινότητας  Ερμούπολης Βαγγέλης Μαραγκός.

Η χορωδία του ναού υπό τη διεύθυνση του κ.Γιάννη Ρούσσου στο εκκλησιαστικό όργανο, λάμπρυνε την τελετή με τους ύμνους και τα άσματα δίνοντας μεγαλοπρέπεια στην προσευχή.

Στο κήρυγμά του, μετά τα Αναγνώσματα και το Ευαγγέλιο, ο Επίσκοπός μας επικεντρώθηκε στο νόημα της εορτής της «Παναγίας της Ελπίδος» το οποίο δεν είναι άλλο από την χριστιανική ελπίδα τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «Η χριστιανική ελπίδα αδελφοί μου, δεν πρέπει να συγχέεται με την αισιοδοξία ή με την πρόβλεψη που κάνουμε για την καλή έκβαση των προσπαθειών μας. Η ελπίδα που γεμίζει τις καρδίες μας είναι δώρο Θεού και τρέφεται από την πίστη μας στον αναστημένο Χριστό. Εκείνος είναι το σταθερό σημείο της ζωής μας, το φως που μας οδηγεί. Η χριστιανική ελπίδα  λοιπόν είναι ένα πρόσωπο και έχει ένα όνομα: «Ιησούς Χριστός». Όπως ακριβώς μας διδάσκει ο απόστολος Παύλος: «Δε θέλουμε, αδελφοί, να αγνοείτε σχετικά μ΄ αυτούς που έχουν κοιμηθεί, ώστε να λυπάστε όπως και οι υπόλοιποι που δεν κατέχουν την ελπίδα. Διότι, αν πιστεύουμε ότι ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε, με τον ίδιο τρόπο και ο Θεός θα συγκεντρώσει κοντά του, μέσω του Ιησού, όσους έχουν κοιμηθεί». (1 Θεσ. 4,13-14). Δυστυχώς όμως, στις μέρες μας, είναι πολύ συχνή η έλλειψη χριστιανικής ελπίδας στους ανθρώπους, γιατί λείπει η  πίστη. Πολλοί ζουν μέσα στην απελπισία, στην παραίτηση, βυθισμένοι στα άγχη και χωρίς να μπορούν να ερμηνεύσουν το πραγματικό νόημα της ύπαρξής τους. Τους έχει συνθλίψει το βάρος της ζωής και δεν ζουν, αλλά απλά επιβιώνουν. Ζουν την καθημερινότητα τους δίχως σκοπό, δίχως να έχουν σε κάτι να ελπίζουν και αρκούνται στις μικρές καθημερινές χαρές, μη επιτρέποντας στο φως του Θεού να ανανεώσει  και να ανασυγκροτήσει τη ζωή τους.»

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Σεβ/τατου.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Ευχαριστίας, ακολούθησε η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ελπίδος» στα άδεια από κόσμο, λόγω εποχής, σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, με σπίτια και μαγαζιά κλειστά, και μόνο οι ύμνοι της χορωδίας κατάφερναν να «σπάνε» τη μελαγχολική ατμόσφαιρα, ενώ όσοι άντεξαν και επέστρεψαν μέχρι το ναό (και δεν ήταν λίγοι, περίπου εκατό άτομα) για να προσκυνήσουν την εικόνα, απόλαυσαν και ένα γλυκάκι όπως απαιτούσε η γιορτινή αυτή ημέρα.

Και του χρόνου!!!

Φωτογραφίες: logotypos.gr

Comments are closed.