Με επισημότητα ο εορτασμός του Αγ.Γεωργίου στον Καθεδρικό μας Ναό

Published on: 25 Απριλίου 2018

Filled Under: Σύρος

Views: 1039

Tags:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός προς τιμήν του μεγαλομάρτυρα Αγ.Γεωργίου προστάτη της τοπικής μας Εκκλησίας, στον ομώνυμο Καθεδρικό μας Ναό στην Άνω Σύρο.

Προεξάρχοντος του Σεβ/τατου Επισκόπου μας π.Πέτρου Στεφάνου, ο οποίος πλαισιώθηκε από τον ιερό μας κλήρο, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία ολοκληρώθηκε με την περιφορά της εικόνας του Αγίου στα γραφικά στενά του λόφου της Άνω Σύρου.

Τον πανηγυρικό εορτασμό του προστάτη της τοπικής μας Εκκλησίας, τίμησαν με την παρουσία τους οι θρησκευτικές, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου μας. Εκ μέρους της Αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το παρών έδωσε ο ίδιος ο ποιμένας της Μητροπολίτης Σύρου κ.κ.Δωρόθεος Β’, συνοδευόμενος από δύο ιερείς. Εκ μέρους του  Δήμου, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης κ.Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιώργος Δούναβης, ο αντιδήμαρχος κ.Μάριος Βουτσίνος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επί κοινωνικών θεμάτων κ.Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ.Μάρκος Πρίντεζης, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και φυσικά πλήθος πιστών.

Στην ομιλία του μετά την ανάγνωση του Λόγου του Θεού, ο Σεβ/τος π.Πέτρος απευθυνόμενος στους πιστούς είπε:

«Αγαπητοί μου αδελφοί, δυο εβδομάδες μετά τη λαμπρή πανήγυρη της Ανάστασης του Κυρίου μας, πλημμυρισμένοι από πνευματική χαρά και με τονωμένη την πίστη μας, εορτάζουμε σήμερα τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, τον οποίο οι πρόγονοί μας ανακήρυξαν Προστάτη της τοπικής μας Εκκλησίας και όλου του νησιού μας.  

Σ’ αυτή τη σύναξή μας στον καθεδρικό ναό, αντήχησε ο Λόγος του Θεού για να μας βοηθήσει μελετώντας τον, να ωφεληθούμε πνευματικά και να οδηγηθούμε σε μια πορεία ζωής αυθεντικά χριστιανικής.

 Η σημερινή περικοπή του ευαγγελίου απευθύνεται σε όποιον νιώθει χριστιανός και θέλει με αυτή του την ιδιότητα, δηλαδή ως μαθητής του, να ακολουθεί τον Ιησού. Θέλω να πιστεύω, αδελφοί μου, ότι η περικοπή αυτή απευθύνεται προς όλους μας.

Ο Ιησούς, αφού πρώτα, παρουσίασε στους μαθητές του τον εαυτό του μιλώντας τους για τη επικείμενη σύλληψή του, για το πάθος και για το θάνατό του, στη συνέχεια παρουσιάζει την ταυτότητα του μαθητή, και όπως προείπα, αυτό που του ζητά δεν είναι άλλο, από να τον ακολουθεί πιστά.

Ο μαθητής είναι καλεσμένος να ακολουθήσει το δρόμο του Ιησού και τα βήματά του, που περνούν μέσα από το σταυρό, αλλά και να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς που και ο ίδιος συνάντησε και αντιμετώπισε στην έρημο.

Το ευαγγέλιο μας μιλά για το σταυρό της κάθε ημέρας, της κάθε στιγμής, θυμίζοντας ότι είναι πιο δύσκολο μερικές φορές, να ζεις για τον Ιησού, και όπως ο Ιησούς, κάθε στιγμή της ζωής, (το αποκαλούμενο ‘’λευκό μαρτύριο’’) από το να δώσεις τη ζωή σου μια φορά για πάντα γι’ αυτόν.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω και κάποιο άλλο σημείο στο σημερινό Ευαγγέλιο, το οποίο θεωρώ επίσης σημαντικό.

Ακούγοντας τον λόγο του Θεού, κατανοούμε ότι η πίστη δεν είναι απόρροια μια λογικής σκέψης ή κάποιας πεποίθησης, αλλά πρώτα από όλα είναι μία σχέση, ένας πνευματικός δεσμός με ένα πρόσωπο, τον Χριστό, καθώς πέντε φορές μέσα στις λίγες γραμμές της περικοπής, ακούσαμε τον Ιησού να λέει: «…σ΄ εμένα, μ΄ εμένα, πίσω μου…». Συγκεκριμένα είπε: «αν κάποιος έρχεται πίσω μου, … όποιος θέλει να με ακολουθήσει, …. να χάσει τη ζωή του για μένα, ….να ντραπεί για μένα…».

Το βιβλικό κείμενο μας μιλά επίσης για τη βαθιά επιθυμία κάθε ανθρώπου να έχει ζωή και ένας από τους φόβους μας, που συχνά μας κυριεύει, είναι αυτός του θανάτου, της απώλειας της ζωής μας. Ο Ιησούς λέει σε εμάς τους μαθητές του: «εγώ είμαι η ζωή, εγώ σας δίνω την αληθινή ζωή με το θάνατο και την ανάστασή μου» και θέτει τρεις προϋποθέσεις για να έχουμε Ζωή.

Η πρώτη «να απαρνηθείς τον εαυτό σου, δηλαδή να νικήσεις το κακό που βρίσκεται μέσα σου, να μεταστραφείς.» Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, το ψεύτικο εγώ μας, που μας κάνει σκληρούς με τους άλλους και συχνά και με τον εαυτό μας. Αυτός ο αγώνας διαρκεί μια ζωή και επαναλαμβάνω δεν είναι ενάντια στους άλλους, ούτε ενάντια στον εαυτό μας, αλλά ενάντια στο κακό που υπάρχει μέσα μας. Μας ενοχλούν οι άλλοι, γιατί εμείς πρώτοι, δεν έχουμε νικήσει το κακό μέσα μας.

Έχετε γνωρίσει φαντάζομαι πραγματικούς χριστιανούς, που έχουν φτάσει σε ένα υψηλό βαθμό πνευματικής ζωής. Αυτούς τους χαρακτηρίζει μια απέραντη κατανόηση, ευσπλαχνία, διάθεση συγχώρεσης προς όλους και για όλα.         

Είναι ο Ιησούς που μας λέει: Αν κάποιος θέλει να έρθει πίσω μου ας ξεχάσει τον εαυτό του!!!. Αλλά αυτό είναι δύσκολο… γιατί ο εαυτός μας είναι σχεδόν πάντα στο κέντρο των ενδιαφερόντων μας!!!.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι : «να σηκώσεις το σταυρό σου». Έχουμε συνηθίσει να λέμε αυτή τη φράση, δίνοντας της μια θυσιαστική ερμηνεία, μια τραγική διάσταση. Όμως, ο σταυρός για τον οποίο μιλά εδώ ο Ιησούς είναι κάτι διαφορετικό. Είναι η δυσκολία να μεταστραφούμε, να βγούμε από τις εγωιστικές μας σκέψεις και να ανοιχτούμε στους άλλους. Κάθε μέρα πρέπει να πεθαίνει μέσα μας ο παλαιός ανθρωπος και να γεννιέται ο νέος αναστημένος άνθρωπος, που ζει μαζί με το Χριστό, γνωρίζοντας ότι σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα δεν είμαστε μόνοι, αλλά είναι μαζί μας ο Ιησούς…

Και η τρίτη προϋπόθεση είναι «να τον ακολουθήσεις». Ακολουθώ τον Ιησού σημαίνει τον γνωρίζω, έχω εμπειρία της αγάπης του και είμαι μαζί του. Έτσι δεν είμαι ποτέ μόνος. Το να σώσω τη ζωή μου είναι ο σκοπός της κάθε μου πράξης, αλλά η ζωή είναι σχέσεις αγάπης.

Αν νομίζω ότι σώζω τη ζωή μου κρατώντας την μόνο για μένα, τότε ουσιαστικά δεν τη σώζω, αλλά τη χάνω. Η ζωή έχει αξία, αποκτά σκοπό και νόημα όταν δίνεται, όταν μοιράζεται!! Ακόμα και αν κερδίσω όλο τον κόσμο, αν περάσω όλη τη ζωή μου προσπαθώντας να «κατέχω», να «είμαι κάποιος» τότε έχω χάσει τη ζωή μου… Αυτό μας λέει ο Ιησούς.

Αγαπητοί μου, ο Ιησούς απευθύνει μια πρόσκληση στον καθένα από εμάς: «Αν κάποιος θέλει να έρχεται πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό κάθε μέρα και ας με ακολουθεί». Πρόκειται για μια προτροπή την οποία ο μάρτυρας Άγιος Γεώργιος ασπάστηκε έως το τέλος της ζωής του. Ενώθηκε μαζί με το Χριστό στο μαρτυρικό του θάνατο και λαβαίνοντας το δώρο της Ανάστασης από τους νεκρούς, ζει μαζί με το Θεό στη δόξα του. Και ασφαλώς δεν είναι ο μόνος. Χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί ανά τους αιώνες «τον ακολούθησαν μέχρι τέλους».

Και σήμερα όμως, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τους νεομάρτυρες χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, όλους αυτούς, που στις ημέρες μας χάνουν τη ζωή τους μόνο και μόνο γιατί είναι χριστιανοί, δίνοντας μαρτυρία πιστότητας και αγάπης προς το Χριστό.

Πρόσφατα, εντυπωσιάστηκα διαβάζοντας ένα εμπεριστατωμένο άρθρο με αυτό το θέμα, ό-που αναφερόταν ότι ένας στους 12 χριστιανούς στον κόσμο, σήμερα, το έτος 2018, υφίσταται κά-ποιου είδους δίωξη, που ξεκινά από την απλή παρενόχληση και φτάνει στους βασανισμούς, ακόμα και στη σταύρωση, που συνηθίζουν να επιλέγουν ως μέθοδο βασανιστηρίου και εξόντωσης οι ισλαμιστές. Έρευνα που έγινε κατέδειξε ότι οι χριστιανοί υφίστανται διώξεις σε 130 χώρες του κόσμου, ενώ στις 104 από αυτές, οι διώξεις γίνονται από τις κυβερνήσεις και επίσημες οργανώσεις. Αυτά, δυστυχώς, όσο απίστευτα και αν ακούγονται, γίνονται στις μέρες μας…

Ας ζητήσουμε από τον Παντοδύναμο Θεό να είναι συμπαραστάτης σε όλους τους σημερινούς μάρτυρες της Εκκλησίας, οι οποίοι σηκώνουν το δικό τους σταυρό, μαζί με το Χριστό.

Γιορτάζουμε και ευλαβούμαστε σήμερα τον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος εναρμόνισε τη σύντομη επίγεια ζωή του με το πνεύμα του Ευαγγελίου και έδειξε – φθάνοντας ως το μαρτύριο – την πίστη του στην Ανάσταση του Κυρίου, στη δική του ανάσταση, αλλά και στην ανάσταση όλων όσοι πιστά ακολουθούν το Χριστό.

Όλη η ζωή του Προστάτη μας Αγίου, ήταν μια μαρτυρία πίστης σ’ αυτό το δώρο της Ανάστασης, μια σιωπηλή ομολογία ότι ο κύριος καθοδηγητής της ζωής του ήταν ο Χριστός, ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση στην καρδιά του.

Ας τον επικαλεστούμε λοιπόν, ζητώντας του να μας εμπνέει με το θάρρος του, να μας ενδυναμώνει με την πίστη του και να μας στηρίζει, για να μένουμε ακλόνητοι στον καθημερινό μας αγώνα, για μια ζωή χριστιανική, για μια ζωή που κάθε πράξη της θα μαρτυρά την πίστη μας στο Θεό, μιμούμενοι το παράδειγμά του.» 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ακολούθησε η περιφορά της εικόνας του Αγ.Γεωργίου στα στενά του οικισμού της Άνω Σύρου. Την εικόνα σήκωσε στους ώμους του στρατιωτικό άγημα αφού ο Αγ.Γεώργιος είναι ο προστάτης του ελληνικού μας στρατού. Με ιδιαίτερη συγκίνηση κλήρος και λαός συνόδευσαν την εικόνα του Αγίου.

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Φωτογραφίες: Μπάμπης Κουλούρας

Comments are closed.