Λόγος της Ζωής – Οκτώβριος 2016

Published on: 1 Οκτωβρίου 2016

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 677

Tags: ,

Συχώρα τον πλησίον σου για ό,τι κακό σου έκανε και τότε, όταν προσευχηθείς, οι αμαρτίες σου θα συγχωρηθούν. (Σειρ 28,2)

Μέσα σε μία κοινότητα με βία όπως αυτή στην οποία ζούμε, η συγχώρεση είναι μία δύσκολη υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πώς να συγχωρήσουμε όποιον χάλασε μία οικογένεια, όποιον έκανε εγκλήματα που δεν λέγονται ή όποιον, πιο απλά, μας έκανε κακό σε προσωπικό επίπεδο, γκρεμίζοντας μία καριέρα ή προδίδοντας την εμπιστοσύνη μας;

Η πρώτη κίνηση που θα κάναμε θα ήταν η εκδίκηση, να ξανακάνουμε κακό για το κακό, αφήνοντας μία σπείρα επιθετικότητας και η κοινωνία γίνεται πιο βάρβαρη. Ή φτάνουμε στο να κόψουμε κάθε επαφή, να έχουμε μνησικακία και μίσος σε μία συμπεριφορά που δηλητηριάζει τις σχέσεις και να κάνει την ζωή πιο μαύρη.

Ο Λόγος του Θεού, εισβάλλει με δύναμη στις διάφορες καταστάσεις όπου υπάρχει σύγκρουση και προτείνει την πιο δύσκολη και θαρραλέα λύση, δηλαδή την συγχώρεση.

Η πρόσκληση αυτή τη φορά προέρχεται από ένα σοφό που αρχαίου λαού του Ισραήλ, ο Ben Sira, ο οποίος δείχνει τον παραλογισμό της αίτησης για συγχώρεση που απευθύνεται στον Θεό από ένα άτομο που δεν ξέρει να συγχωρέσει. «Σε ποιον συγχωρεί ο Θεός τις αμαρτίες; – διαβάζουμε σε ένα αρχαίο κείμενο της Εβραϊκής παράδοσης – δηλαδή ο Θεός συγχωρεί αυτόν που με την σειρά ξέρει να συγχωρεί». Είναι όσο ο ίδιος ο Ιησούς μας έμαθε στην προσευχή που απευθύνουμε στον Πατέρα: «Πάτερ ημών….. Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών…».

Και εμείς κάνουμε λάθη και κάθε φορά θα θέλαμε να μας συγχωρέσουν. Ικετεύουμε και ελπίζουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να ξαναρχίσουμε, να έχουμε ακόμα την εμπιστοσύνη των άλλων. Αν είναι έτσι για εμάς δεν γίνεται να είναι έτσι και για τους άλλους; Δεν θα πρέπει εμείς να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας;

Η Chiara Lubich που συνεχίζει να εμπνέει την κατανόηση μας του Λόγου, έτσι σχολιάζει την πρόσκληση να συγχωρούμε: «Η συγχώρεση δεν είναι να ξεχνάς, που συνήθως σημαίνει ότι δεν θέλουμε να κοιτάξουμε κατά πρόσωπο την πραγματικότητα. Η συγχώρεση δεν είναι αδυναμία, δηλαδή να μην υπολογίζουμε μία αδικία από φόβο του δυνατού που την έπραξε. Η συγχώρεση δεν αποτελείται από το να πούμε ότι δεν είναι σοβαρό κάτι που έγινε ή να πούμε «καλό» κάτι που είναι κακό.

Η συγχώρεση δεν είναι αδιαφορία. Η συγχώρεση είναι μία πράξη θέλησης για την οποία έχουμε επίγνωση. Είναι μια πράξη ελευθερίας που αποτελείται στο να αποδεχτούμε τον αδελφό έτσι όπως είναι, παρόλο το κακό που διάπραξε, έτσι όπως ο Θεός αποδέχθηκε εμάς τους αμαρτωλούς παρόλο τα ελαττώματα μας. Η συγχωρέσει αποτελείται από τον να μην απαντήσουμε στην προσβολή με την προσβολή, αλλά στο να κάνουμε αυτό που λέει ο Απόστολος Παύλος: «Μην αφήνεις να σε νικήσει το κακό, αλλά να νικάς το κακό με το αγαθό» (Ρωμ 12,21).

Η συγχώρεση αποτελείται από τον να ανοίξουμε σε όποιον μας κάνει μία αδικία την δυνατότητα μία καινούργιας επαφής με εσένα, δηλαδή την δυνατότητα για αυτόν και για εσένα να ξαναρχίσετε την ζωή, να έχετε ένα μέλλον στο οποίο το κακό δεν έχει το τελευταίο λόγο».

Ο Λόγος της ζωής θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε στον πειρασμό χωρίς να απαντήσουμε στις προβολές με το να προσβάλουμε, με το κάνουμε αμέσως κακό στο κακό. Θα μας βοηθήσει να δούμε όποιον είναι «εχθρός» από μία διαφορετική οπτική, αναγνωρίζοντας σε αυτόν έναν αδελφό, ακόμα και αν είναι κακός, που έχει ανάγκη κάποιον που να τον αγαπά και να τον βοηθήσει να αλλάξει. Θα είναι η δική μας εκδίκηση αγάπης.

«Θα πεις: αυτό είναι δύσκολο. – συνεχίζει η Chiara – Απολύτως κατανοητό, αλλά εδώ είναι η ομορφιά του Χριστιανισμού. Δεν είναι για το τίποτα που είσαι μαθητής ενός Θεού που πέθανε στον σταυρό και ζήτησε από τον Πατέρα Του να συγχωρέσει αυτούς που προκάλεσαν τον Θάνατό Του. Κουράγιο. Ξεκίνα μία τέτοια ζωή. Σου διαβεβαιώνων μία ειρήνη που δεν είχες ποτέ και πολύ απρόσμενη χαρά».

Κίνημα των Focolari – Παπαφλέσσα 10, 14121 Νέο Ηράκλειο, Τηλ.: 210.2752825, Email: [email protected]

Comments are closed.