Κυριακή του Λόγου του Θεού – Μια γιορτή με την Βίβλο στις ενορίες μας

Published on: 9 Οκτωβρίου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 289

Tags: ,

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου σε όλες τις ενορίες της Σύρου θα τελέσουμε την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Είναι μια ημέρα γιορτής για να δώσουμε νέα ώθηση όχι μόνο στο να γνωρίσουμε την Βίβλο αλλά στο ν’ ανακαλύψουμε  την χαρά να την μελετούμε και να την αναγνωρίζουμε ως οδηγό στην πορεία της ζωής μας. Μια γιορτή που σκοπό έχει να μας βοηθήσει να ξαναβάλουμε την Βίβλο, μαζί με την Θεία Ευχαριστία, στο κέντρο της ζωής μας.

Την ημέρα αυτή την είχε αναγγείλει ο Επίσκοπος μας Σεβασμιότατος Πέτρος  κατά την ομιλία του στην Πανήγυρη της Παναγίας Φανερωμένης. Είχε πει: «Στις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε σε όλες τις ενορίες μας τη γιορτή της Βίβλου. Την ημέρα εκείνη θα ζήσουμε την «Κυριακή του Λόγου του Θεού» Και συνέχισε: «Είναι όμως λυπηρό που στις μέρες μας, ενώ δεν υπάρχει πλέον σχεδόν κανείς άνθρωπος αναλφάβητος, η πλειονότητα των χριστιανών είναι αναλφάβητοι σ΄ ότι αφορά στη Βίβλο – στο Λόγο του Θεού και είναι ακόμη λυπηρότερο να διαπιστώνουμε, ότι ειδικά ανάμεσα στους νέους μας υπάρχει τεράστια άγνοια του Λόγου του Ευαγγελίου και των Αρχών της πίστης μας.  Ο άγιος Ιερώνυμος έγραφε ότι «η άγνοια των Γραφών είναι άγνοια του Χριστού» δηλαδή, όποιος δεν γνωρίζει την Αγία Γραφή δεν γνωρίζει τον ίδιο το Χριστό. Μια λοιπόν αυθεντική χριστιανική ζωή εμπεριέχει τη προσεκτική ακρόαση, μελέτη και κατανόηση σε βάθος της Αγίας Γραφής. Διότι μόνο ό,τι γνωρίζουμε σε βάθος και το έχουμε εμπεδώσει με τη γνώση ως τρόπο ζωής, μπορούμε με επιχειρήματα να το υποστηρίξουμε μπροστά σε κάθε αμφισβητία.  

Πηγή έμπνευσης για αυτή την πρωτοβουλία είναι η Αποστολική Επιστολή που ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε κατά την λήξη του Έκτακτου Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας όπου στον αριθμό 7 αναφέρει: «Θα ήταν σκόπιμο, κάθε κοινότητα, σε κάποια Κυριακή του λειτουργικού Έτους, να μπορούσε να ανανεώσει τη  δέσμευσή της για τη διάδοση, τη γνώση και την εμβάθυνση της Αγίας Γραφής: Μια Κυριακή αφιερωμένη εξολοκλήρου στον Λόγο του Θεού, για να κατανοήσει τον ανεξάντλητο θησαυρό που πηγάζει από τον σταθερό εκείνο διάλογο του Θεού με το λαό του». 

Η Κυριακή του Λόγου του Θεού, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ο καθένας μας  να ανακαλύψει ξανά τον ανεξάντλητο αυτό θησαυρό.  Η συμμετοχή εκείνη την ημέρα στην Θεία Λειτουργία της Ενορίας μας θα μας βοηθήσει να ανανεωθεί μέσα μας η επιθυμία να διαβάζουμε περισσότερο το Λόγο του Θεού, να παίρνουμε πιο τακτικά στα χέρια μας την Αγία Γραφή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει πει: «Διαβάστε με προσοχή! Μην μένετε στην επιφάνεια όπως κάνετε με τα περιοδικά! Δεν αρκεί ποτέ να ρίξεις μόνο μια ματιά στο Λόγο του Κυρίου! Αναρωτηθείτε:  «Τι λέει στην καρδιά μου; Ο Θεός μου μιλά μέσα από αυτά τα λόγια; Με αγγίζει στο βάθος των επιθυμιών μου; Τι πρέπει να κάνω;» μόνο με αυτό τον τρόπο ο Λόγος του Θεού μπορεί να διαδοθεί. Μόνο έτσι η ζωή μας θα αλλάξει, μπορεί να γίνει μεγάλη και όμορφη».

Ας συμβάλουμε όλοι με την συμμετοχή μας η «Κυριακή του Λόγου του Θεού» να είναι μια πραγματική γιορτή σε κάθε ενορία μας.

Comments are closed.