Κυβερνήτης στη γέφυρα του πλοίου και της καρδιάς μας

Published on: 6 Δεκεμβρίου 2014

Filled Under: Σύρος

Views: 772

Tags: ,

Ολόφωτη και ηλιόλουστη η ευλογημένη Σύρος και το διαμάντι του Αιγαίου Πελάγους η Ερμούπολη γιόρτασαν και φέτος τη μνήμη του πολιούχου τους Αγίου Νικολάου, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνεται η υψηλή πνευματικότητα, συνδυασμένη με την έμπρακτη αγάπη για τον άνθρωπο και την ολόθυμη προσφορά υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου, εκπρόσωποι του ιερού κλήρου, της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, της εκπαίδευσης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικοί σύλλογοι, αλλά και πλήθος πιστών τίμησαν με την παρουσία τους το θαλασσοδαρμένο Άγιο των Ναυτικών, προστάτη των παιδιών και των φτωχών.

Στον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και Ζιχνών κ. Ιεροθέου. Τους ύμνους απέδωσαν ο Βυζαντινός χορός των Ιεροψαλτών και η πολυφωνική χορωδία του Ναού, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

Τιμή στις ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν τις Κυκλάδες

Πριν του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως τις Ναυτιλιακές Εταιρείες “Blue Star Ferries”, “NEL LINES” και “HELLENIC SEAWAYS”, ως ελάχιστη έκφραση αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τις παρεχόμενες υψηλού επιπέδου και ασφαλείας υπηρεσίες που προσφέρουν στους χιλιάδες επιβατών των πλοίων τους. Υπογραμμίστηκε μάλιστα πως με το στόλο τους διευκολύνουν το ποιμαντικό έργο της Μητρόπολης και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη βελτίωση της συγκοινωνίας, την ανάπτυξη του τουρισμού και την προαγωγή της οικονομίας των Κυκλάδων.

Τα μετάλλια παρέλαβαν ο κ. Εμμανουήλ Νιώτης εκ μέρους της “HELLENIC SEAWAYS” ο κ. “Εμμανουήλ Καρυστινός”, εκ μέρους της NEL LINES και ο κ. Γ. Σκούτας εκ μέρους της “BLUE STAR FERRIES”, απευθύνοντας ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο για την τιμή που τους προσέδωσε και υποσχέθηκαν τη στήριξη των εταιρειών τους στο έργο του.

Ακολούθησε πάνδημη λαμπρή λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, πλαισιωμένη από τη Φιλαρμονική του Δήμου, αγήματα της Πολεμικής Ναυτικής Βάσης και της ελλιμενισμένης προς απόδοση τιμών Π/Κ “ΜΠΛΕΣΣΑΣ”, ανδρών του Λιμενικού Σώματος και σπουδαστών της ΑΕΝ Σύρου, μαθητών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, Προσκόπων και μελών του Λυκείου Ελληνίδων και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Σύμβολο πνευματικότητας και ολόθυμης προσφοράς

Στην πλατεία Μιαούλη αναπέμφθηκε Δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων, υπό τους μακρούς πανηγυρικούς συριγμούς των ελλιμενισμένων πλοίων “BLUE STAR PAROS” και “AQUA JEWEL”, που με πίδακες νερού τίμησαν τον Άγιο Νικόλαο, καθώς και των πλοίων του Λιμενικού Σώματος, των Αλιέων και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

“Στο πρόσωπο του Αγίου μας βλέπουμε τον προστάτη μας, τον έφορό μας, εκείνον προς τον οποίο απευθύνουμε ικεσίες και προσευχές και τον παρακαλούμε πάντοτε στις δύσκολες στιγμές μας” σημείωσε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’. Όπως τόνισε, “κάθε χρόνο βλέπουμε τον Άγιο Νικόλαο υπερήφανο με τα λαμπρά του άμφια, με την ωραία του μορφή να μας ευλογεί όλους και να μας αγιάζει, κυρίως όμως να μας αγκαλιάζει μέσα στη γεμάτη στοργή και αγάπη για τον άνθρωπο ματιά του, καθώς υπήρξε ο Άγιος των φτωχών, των εμπεριστάτων και των αδυνάμων”. “Πάνω από όλα όμως, “τα άμφιά του είναι γεμάτα από την αλμύρα της θάλασσας. Ταξιδεύει νύχτα-μέρα. Κάνει βάρδιες στη γέφυρα των πλοίων και οι ναυτικοί τον βλέπουν ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές να κρατάει το τιμόνι και να πηδαλιουχεί επί του ασφαλούς το καράβι”. Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων, τον Εφημέριο του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και τους συνεργάτες του, τα παιδιά του Ιερού Βήματος, τους Επιτρόπους και τους εργαζομένους στο Ναό, για την άψογη προετοιμασία και διεξαγωγή τους, καθώς και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου, για την οργανωτική μέριμνά του.

Γ. Μαραγκός: “Οι Ερμουπολίτες άντλησαν την καλοσύνη του”

Κατά την εκφώνηση του εόρτιου αγγέλματος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου και την αναγνώρισή του ως Πολιούχου του νησιού. “Αυτόν τον Άγιο, τον προστάτη των ναυτικών, των αδικουμένων και των φτωχών επέλεξε ως Πολιούχο και Προστάτη της η προσφυγούπολη Ερμούπολη, οι οικιστές της οποίας, μέσα στις φλόγες της Επανάστασης, αφού μετουσίωσαν το δάκρυ της προσφυγιάς σε πνοή δημιουργίας και την ανέδειξαν “μεταλλείον χρυσού”, “αποθήκη του Αιγαίου πελάγους” και “τροφό της Ελλάδος”, ανήγειραν προς τιμήν του τον περίλαμπρο Ναό του, που θεμελιώθηκε το 1848 και εγκαινιάστηκε το 1870”, επεσήμανε. Πρόσθεσε μάλιστα ως η πόλη είδε στο πρόσωπό του το πρότυπο, το θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα “στήριζε” όλη τη δημιουργία της. “Από την προσωπικότητά του, οι Ερμουπολίτες ήθελαν να “αντλήσουν” και άντλησαν την καλοσύνη, την φιλανθρωπία, την εγκράτεια, την πραότητα και την ταπείνωση, την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη” κατέληξε, ευχαριστώντας το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για το αθόρυβο, αλλά μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί.

Στη συνέχεια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Κανάρη για τους απολεσθέντες Ναυτικούς και πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνων από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’, τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σπύρο Σπυρίδων, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Πρόεδρο των Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, Γιώργο Μηλιό.

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το απόγευμα του Σαββάτου η Ιερά Μητρόπολη Σύρου πραγματοποίησε μουσική, πνευματική και καλλιτεχνική εκδήλωση εντός του περίλαμπρου ναού του Αγίου Νικολάου, αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 400 ετών από το θάνατο του μεγάλου μαΐστρου της αγιογραφίας και της ζωγραφικής, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Οι ψυχές εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, της εκπαίδευσης, αλλά και πλήθους πιστών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στον εορτάζοντα Ιερό Ναό “ταξίδεψαν” και υποκλίθηκαν στη μεγαλοσύνη του σπουδαίου δημιουργού, το περίπτυστο έργο του οποίου “Η Κοίμηση της Θεοτόκου” φυλάττεται στον ομώνυμο Ναό της Ερμούπολης από το 1850.

Μαγική βραδιά πολιτισμού και παιδείας

“Ο Ζωγράφος που μίλησε με το Θεό” ήταν το θέμα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ελ Γκρέκο, ενός καλλιτέχνη, που από νεαρή ηλικία άνοιξε τους ορίζοντες της σκέψης του και διεύρυνε τα όρια της παρουσίας του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Όπως τόνισε, “πέρασαν 400 χρόνια από τότε που στο Τολέδο της Ισπανίας ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος παρέδωσε την ψυχή του στα μακρυδάχτυλα χέρια των αγγέλων για να τη μεταφέρουν με τα αφύσικα μεγάλα φτερά τους στην πηγή της έμπνευσης και της δημιουργίας του αφού απέδωσε τα τροφεία του στη σκλαβωμένη πατρίδα του σώζοντάς την από την ατιμία της καλλιτεχνικής στειρότητας”. Πρόσθεσε επίσης πως “όπου κι αν βρέθηκε και δημιούργησε, παρέμεινε ελεύθερος και ανυπότακτος, πολέμιος του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, γεμάτος αυτοπεποίθηση για το ταλέντο και τις ικανότητές του και έτσι κατόρθωσε με το μοναδικό και ανεπανάληπτο έργο του να μπολιάσει την ευρωπαϊκή τέχνη με το πνεύμα της Ανατολής, να αποδείξει τη σημασία και τη συνεισφορά της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πνεύματος και πολιτισμού”.

Στη συνέχεια, η παγκοσμίου φήμης Σοπράνο κ. Αναστασία Ζαννή απέδωσε έργα Ελλήνων και ξένων Μουσικοσυνθετών, συνοδεία πιάνου υπό τον Μαέστρο κ. Δημήτρη Παπαθεοδώρου. Στη συνέχεια, οι Χορωδίες του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννου Αργυρίου και του Μουσικού Ομίλου Σύρου απέδωσαν ύμνους.

Τα αποτελέσματα του Πανσυριανού μαθητικού διαγωνισμού

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Πανσυριανού γραπτού και εικαστικού Μαθητικού Διαγωνισμού, με τη συνεργασία του Γραφείου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου με θέμα “Το ταξίδι του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου” (El Greco) από τα Ψαρά στη Σύρο” και απονομή των υπό της Ιεράς Μητροπόλεως εξαγγελθέντων Βραβείων.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 54 μαθητές από τα Γυμνάσια, το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Σύρου, καθώς και το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ερμούπολης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας Σύρου (ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας).

Τόσο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ όσο και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Διονύσης Μεσσάρης συνεχάρησαν τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς που για μία ακόμη φορά δημιούργησαν, σκορπώντας ελπίδα, χαμόγελα και αισιοδοξία.

Στην κατηγορία των Δοκιμίων – Εκθέσεων τα Βραβεία Γυμνασίων απονεμήθηκαν στους: Μαρία Βαμβακούση (3ο Γυμνάσιο Σύρου – Α’ Βραβείο), Γεωργία Μαϊτού (2ο Γυμνάσιο Σύρου – Β’ Βραβείο), Καλλιόπη – Ειρήνη Ξαγοράρη (1ο Γυμνάσιο Σύρου – Γ’ Βραβείο). Αντίστοιχα, στα Λύκεια, διακρίθηκαν οι μαθητές: Ιάκωβος – Ορέστης Τομαής (ΓΕΛ Σύρου – Α’ Βραβείο) και η Μαγδαληνή Φρέρη (ΕΠΑΛ Σύρου – Β’ Βραβείο).

Στην κατηγορία των Εικαστικών Έργων ξεχώρισαν οι: Μαρία Μπόλια (2ο Γυμνάσιο Σύρου – Α’ Βραβείο), Μαρία Αρακά (3ο Γυμνάσιο Σύρου – Β’ Βραβείο) και Ελένη Χαλβατζή Δεριζιώτη ( 1ο Γυμνάσιο Σύρου – Γ’ Βραβείο). Τέλος, τα βραβεία Λυκείων απονεμήθηκαν στους: Μαριάνθη Καραμολέγκου, Ματθαίο Βελαλόπουλο και Ασπασία Βελαλοπούλου (ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας – Α’ Βραβείο), Ελένη Μπουγιούρη (ΓΕΛ Σύρου – Β’ Βραβείο), Μαρία Κόνταρη (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ – Γ’ Βραβείο) και Ιωάννη Περη (ΕΠΑΛ Σύρου – Δ’ Βραβείο).

Πηγή: koinignomi.gr

Comments are closed.