Εορτασμός της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας στην Άνω Σύρο

Published on: 9 Νοεμβρίου 2014

Filled Under: Σύρος

Views: 1691

Tags: , , ,

Η ετήσια Μεγάλη Πανήγυρη της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας, τελέστηκε, με την επισημότητα και τη λαμπρότητα που αρμόζει στη Μητέρα του Θεού και των Ανθρώπων, την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Καρμήλου, οι οποίος, ύστερα από δυόμισι χρόνια επισκευών του υπερκείμενου Καθεδρικού Ενοριακού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει, χρησιμοποιείται ακόμη ως ενοριακός Ναός.

Η Πανήγυρη της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας τελείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Στις Ενορίες της Σύρου γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα μετά από τη δεύτερη Κυριακή, όπου εφέτος ήταν η Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου.

Κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν πριν από τον εορτασμό, τελέστηκαν στον ίδιο Ιερό Ναό, οι εξής Ακολουθίες, με την κάθε μια να έχει έναν ειδικό σκοπό:

– Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, 4.30 μ.μ. Θεία Λειτουργία. Η Ενοριακή Κάριτας Αγίου Γεωργίου εόρτασε την προστάτιδά της Παναγία της Ελπίδας.
– Τρίτη 4 Νοεμβρίου, 6 μ.μ. Παράκληση προς την Παναγία Ελπίδα.
– Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, 6 μ.μ. Απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου.
– Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, 6 μ.μ. Αγία Ώρα, προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου. Οι πιστοί προσευχήθηκαν για το δώρο νέων ιερατικών και μοναχικών κλήσεων.
– Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, 6 μ.μ. Παράκληση προς την Παναγία Ελπίδα.
– Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Επίσκοπό μας π. Πέτρο, επίσημος Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της Παναγίας, στον οποίο συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος π. Φραγκίσκος, ο Εφημέριος π. Νικόλαος Ρούσσος, οι Καπουκίνοι Ιερομόναχοι π. π. Στέφανος και Παολίνο και αρκετοί πιστοί, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από τη συνεχή και δυνατή, κατά διαστήματα, βροχή. Το Θείο Λόγο κήρυξε στους πιστούς ο Επίσκοπος π. Πέτρος.

Ανήμερα της Μεγάλης Εορτής, Κυριακή, στις 11 το πρωΐ, ο Εφημέριος τέλεσε επίσημη θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας, με τη συμμετοχή πάρα πολλών πιστών, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ιστορικής Αδελφότητας «Παναγία της Ελπίδας», η οποία επί πολλές δεκαετίες δραστηριοποιείται στην ενορία του Αγίου Γεωργίου ‘Ανω Σύρου.

Το απόγευμα, στις 4 μ.μ., ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Καρμήλου κατάλληλα στολισμένος, υπέρλαμπρος και γεμάτος από ευλαβείς πιστούς, οι οποίοι, παρά τον βροχερό καιρό, προσήλθαν από την Άνω Σύρο και άλλες περιοχές του Νησιού να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την Παναγία. Τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προΐστατο ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιότατος Επίσκοπος πατέρας Πέτρος Στεφάνου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιότατου Επισκόπου, πρώην Σύρου, πατέρα Φραγκίσκου Παπαμανώλη, Ιερέων και Ιερομονάχων της τοπικής μας Εκκλησίας. Παιδιά, μαζί με ενήλικους λαϊκούς, υπηρετούσαν τη Θεία Λειτουργία.

Comments are closed.