Κάριτας σημαίνει Αγάπη

Published on: 17 Ιανουαρίου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 717

Tags: ,

Με τη συμμετοχή μελών της Κάριτας από όλη τη Σύρο, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στον Ενοριακό Ναό Αμιάντου Συλλήψεως στη Βάρη, από τον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας π.Πέτρο Στεφάνου και με συλλειτουργούντες ιερείς τον π.Αντώνιο Βουτσίνο, πρόεδρο της Κάριτας Σύρου και Γενικό Βικάριο, καθώς και τον π.Πιότρ εφημέριο Βάρης.

Την Θεία Λειτουργία πλαισίωσε η χορωδία της ενορίας υπό την διεύθυνση της μουσικού Ελπίδας Ρηγούτσου, ενώ λαϊκοί αναγνώστες ανέγνωσαν τα κείμενα της Αγίας Γραφής.

Κατά την ομιλία του ο Σεβ/τατος Επίσκοπος π.Πέτρος αναφέρθηκε στο τι σημαίνει να είσαι χριστιανός, επεξηγώντας τα ιερά κείμενα ενώ τόνισε και τη διάσταση της αγάπης για τον χριστιανό.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε στην ενοριακή αίθουσα η ετήσια Γενική Συνέλευση της Κάριτας Σύρου, με την συμμετοχή μελών από όλη τη Σύρο. Ο Πρόεδρος π.Αντώνιος Βουτσίνος παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων για το 2016 κατά την οποία φάνηκε για άλλη μία φορά, το μεγάλο έργο Αγάπης (Κάριτας σημαίνει Αγάπη), που επιτελεί η Κάριτας Σύρου στην τοπική μας κοινωνία αλλά και το έργο των κατά τόπους ενοριακών Κάριτας.

Κατά το έτος 2016 εργάστηκαν οι τρεις ομάδες εργασίας: Ρουχισμού, Παζαριού και Κηπαίων.

Το έργο της Κάριτας βοηθείται σε τρόφιμα με τέσσερα προγράμματα:

  1. Πρόγραμμα από ιδίους πόρους της Κάριτας Σύρου, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει, και το 2016 διέθεσε 12.780 ευρώ (30 οικογένειες) ενώ πέρυσι βοήθησε και με χρηματικά ποσά (4.453 ευρώ).
  2. Πρόγραμμα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μέχρι τον επόμενο Μάιο. Διατίθεται ανά χρονιά το ποσό των 25.000 ευρώ για τρόφιμα (40 οικογένειες) φάρμακα (17 οικογένειες) και για κάποιους λογαριασμούς (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΣ)
  3. Πρόγραμμα «Αγαπώ και Προσφέρω» το οποίο υλοποιεί η Κάριτας Ελλάς χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ευεργετούνται 640 οικογένειες σε όλες τις Καθολικές Επισκοπές στην Ελλάδα, για δύο χρόνια, με το ποσό των 1.084.000 ευρώ. Στη Σύρο βοηθούνται απ αυτό 28 οικογένειες σε μηνιαία βάση με τρόφιμα και φάρμακα.
  4. Πρόγραμμα «Μπορούμε» των Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Προσφέρονται στην Κάριτας Σύρου, μετά από υπογραφή σύμβασης, όσα τρόφιμα λήγουν σχεδόν κάθε μέρα, και η Κάριτας διανέμει, κατά προτίμηση, σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Το 2016 μοιράστηκαν τρόφιμα κ.λ.π αξίας 15.000 ευρώ σε περίπου 20 οικογένειες)

Θέλοντας να υπάρχει δικαιοσύνη, οι υπεύθυνοι της Κάριτας προμηθεύονται τα τρόφιμα από διάφορα Σούπερ Μάρκετ του νησιού. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα, απ όπου προμηθεύεται ο καθένας τα φάρμακά του ή τα τρόφιμα. Έτσι, μοιράζεται το χρηματικό ποσό που διατίθεται σε περισσότερα από ένα Σούπερ Μάρκετ ή φαρμακεία. Παρότι θα μπορούσε να υπάρξει δημοπράτηση, είναι πιο δίκαιο να επωφελούνται περισσότεροι λόγω της οικονομικής κρίσης.

Προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις οι διαθέσεις όλων αυτών γίνονται με όσο το δυνατόν περισσότερα αντικειμενικά κριτήρια, ενώ ανά τρίμηνο ή τετράμηνο, οι ευεργετούμενοι περνούν από συνέντευξη προκειμένου να διαπιστωθεί η υπάρχουσα κατάστασή τους, αν υπάρχουν μεταβολές κ.λ.π.

Τα βοηθήματα αυτά δίνονται χωρίς την παραμικρή διάκριση θρησκείας, δόγματος, εθνικότητας. Σε ότι αφορά το ρουχισμό, δίδεται σε οποιονδήποτε προσέρχεται στους χώρους της Κάριτας και επιθυμεί να πάρει.

Ο τομέας των κηπαίων έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης νέων αγροτών. Επίσης η διανομή αυτών γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και για τα έπιπλα και τις οικιακές συσκευές.

Μέσα από την τόσο μεγάλη και πολυδιάστατη δραστηριότητα της Κάριτας Σύρου, γίνεται απόλυτα εμφανής η συμμετοχή και ανιδιοτελής προσφορά των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί όλο αυτό το έργο. Εξίσου σημαντική όμως, είναι και η προσφορά των πιστών στις ενορίες, είτε σε πανσυριανό επίπεδο (επισκέψεις στα ιδρύματα, σε ασθενείς, υπηρεσία σε μοναχικά άτομα, σε αρρώστους κ.λ.π)

Κλείνοντας την παρουσίαση των πεπραγμένων  ο π.Αντώνιος δεν παρέλειψε να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στηρίζουν το κοινωνικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο, αφού η Κάριτας είναι η έκφραση αγάπης της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία που ζούμε.

Τον οικονομικό απολογισμό έδωσε η ταμίας της Κάριτας κ.Γιούλα Βουτσίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το χρηματικό υπόλοιπο από την χρήση 2015 ήταν 19.156,25 ευρώ, τα έσοδα του έτους 2016 ήταν 86.534,00 ευρώ, σύνολο εσόδων 105.690,25 ευρώ και τα έξοδα του 2016 ήταν 76.430,57 ευρώ. Υπόλοιπο μεταφερόμενο στο 2017 29.259,68 ευρώ.

Τα μέλη της Κάριτας ομόφωνα και δια ανατάσεως της χειρός ενέκριναν την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία δεν βρέθηκε κάτι το μεμπτό στα βιβλία που τηρούνται.

Αμέσως μετά την γενική συνέλευση και σε κλίμα γιορτινό, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Σεβ/τατο Επίσκοπο π.Πέτρο. Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Επίσκοπος πρώην Σύρου Σεβ/τατος π.Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ο πρώην Νομάρχης Δημήτρης Μπάιλας καθώς και εκπρόσωποι από τον Ροταριανό Όμιλο Σύρου, το Σύλλογο της Κατ Οίκον Νοσηλείας, το Σύλλογο «Δικαίωμα» και το Σύλλογο Καρκινοπαθών.

Οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν γλυκύσματα και εδέσματα, ήπιαν μαστίχα και ρακί τα οποία είχαν ετοιμάσει τα μέλη της Κάριτας Βάρης και πέρασαν ένα ευχάριστο βράδυ.

Σ.Δ.

Comments are closed.