Υποστήριξη της UNICEF στα Scholas, την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου

Published on: 22 Απριλίου 2015

Filled Under: Εξωτερικές Ειδήσεις

Views: 759

Tags: ,

Ανακοινώθηκε νέα συνεργασία μεταξύ των Scholas και της UNICEF, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake, συναντήθηκαν στο Βατικανό

ΒΑΤΙΚΑΝΟ / Νέα Υόρκη, 21 Απριλίου 2015 – Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake, συναντήθηκαν στη Ρώμη για να ξεκινήσουν μια νέα συνεργασία που θα παρέχει στους έφηβους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, τις δεξιότητες, τις πληροφορίες και την κατανόηση που χρειάζονται ώστε να γίνουν πλήρως ενεργοί πολίτες των κοινωνιών τους  – και του κόσμου.

Η νέα συνεργασία μεταξύ των Scholas Occurrentes (ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Πάπα) και της UNICEF, στηρίζεται σε μια κοινή πίστη στις δυνατότητες και τη δύναμη των νέων ανθρώπων.

Η συνεργασία πέντε ετών, θα επικεντρωθεί στην επέκταση της πρόσβασης σε περισσότερους εφήβους, ιδιαίτερα των πλέον μειονεκτούντων ατόμων, στην τεχνολογία, στον αθλητισμό και στις τέχνες – σε πλατφόρμες για την εκπαίδευση, τη συμμετοχή και την οικοδόμηση της ειρήνης, όπου οι νέοι μπορούν να βρεθούν μαζί για να μάθουν για τον εαυτό τους, ο ένας για τον άλλον και για τον κόσμο γύρω τους.

«Τα Scholas θα ήθελα με κάποιο τρόπο να συνδυάσουν τις προσπάθειες όλων για εκπαίδευση», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Θα ήθελα να μεταρρυθμίσει αρμονικά το εκπαιδευτικό σύστημα, μόνο με αυτόν τον τρόπο – αν όλοι αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων μας εργάζονται μαζί – μπορεί να αλλάξει η εκπαίδευση. Αυτός είναι ο λόγος που τα Scholas επιδιώκουν να συμπεριλάβουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την επιστήμη. Γι ‘αυτό τα Scholas αναζητούν γέφυρες, που ξεκινούν από «μικρές» και φτάνοντας αλλού. Σήμερα, αυτή η προοπτική, αυτή η αλληλεπίδραση, εφαρμόζεται σε όλες τις ηπείρους.»

Τα Scholas και η UNICEF θα συνεργαστούν αρχικά σε κοινές παγκόσμιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της στο να βοηθήσουν στον τερματισμό της βίας και στην προώθηση της σύνδεσης για όλους τους νέους, αντλώντας από τις μοναδικές ικανότητες τους, ώστε οι έφηβοι να συμμετάσχουν και να επεκτείνουν την πρόσβασή τους σε εργαλεία και πληροφορίες για τη σύνδεση, την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Οι δύο οργανισμοί θα εξερευνήσνουν συνδέσμους μεταξύ των αντίστοιχων κοινωνικών πλατφόρμων μέσων μαζικής ενημέρωσης και από κοινού θα υποστηρίξουν τις ψηφιακές καμπάνιες και τα κοινωνικά κινήματα για τα πιο μειονεκτούντα παιδιά. Ειδικά σχέδια για τη συνεργασία περιλαμβάνουν την εμπλοκή του δικτύου Scholas μέσω του περιεχομένου και των νέων ευκαιριών στο Voices of Youth, το διαδικτυακό χώρο της UNICEF για τους εφήβους και τους νέους. Η UNICEF θα προσαρμοστεί επίσης το U-report για τη παγκόσμια κοινότητα των Scholas, επιτρέποντας στα μέλη του να ενωθούν με τους σχεδόν 500.000 νέους ανθρώπους που ήδη χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ώστε να μιλήσουν και να συμμετέχουν.

Οι οργανισμοί θα αναπτύξουν επίσης νέες ευκαιρίες για συνεργασία γύρω από μεγάλες νεανικές θεματικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της GenUin –  της Συνόδου Κορυφής Κοινωνικών Επιπτώσεων των Special Olympics, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Special Olympics World Summer Games στο Λος Άντζελες το 2015. Το 2016, η συνεργασία θα αρχίσει να διερευνά και άλλες πρωτοβουλίες σε περιφερειακό, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των κοινών εκστρατειών ευαισθητοποίησης και των δράσεων υποστήριξης σε θέματα που αφορούν τα εκατομμύρια των μειονεκτούντων εφήβων.

Οι νέοι ηλικίας μεταξύ 10 και 19, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συντριπτική πλειοψηφία των 1.2 δις εφήβων του κόσμου ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Παρέχοντας στους  πιο μειονεκτούντες έφηβους ουσιαστικές ευκαιρίες συμμετοχής και νέους τρόπους για να συνδεθούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλο, μπορεί να τους βοηθήσει να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους και να συμβάλλουν στις δικές τους κοινωνίες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες που εμπλέκονται σε συγκρούσεις, όπου ενώνοντας τους νέους απέναντι σε διαχωρισμούς εθνικότητας, φυλής και θρησκείας, μπορεί να συμβάλει στο να σπάσει μεταξύ των γενεών ο κύκλος της βίας και να ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό.

«Η UNICEF είναι ενθουσιασμένη στο να υποστηρίξει τα Scholas στο έργο τους και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ζωής των εφήβων», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη στιγμή – μια ηλικία κινδύνου, αλλά επίσης μια ηλικία ευκαιριών. Οι νέοι που μαθαίνουν να συνεργάζονται και να λύνουν κοινά προβλήματα αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους. Πρόκειται για την ανάπτυξη συνηθειών της ιδιότητας του πολίτη, που μπορεί να τους βοηθήσει να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο.»

Διαθέσιμες φωτογραφίες: http://uni.cf/1HojeW3

Πηγή: unicef.org

Comments are closed.