Ινστιτούτο Σύρου – Syros Institute

Syros Institute

Γνωριμία με το Ινστιτούτο

Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Καθολικής Επισκοπής Σύρου (ΚΙΜΚΕΣ) προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στα θέματα προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης, της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, βοηθώντας ταυτόχρονα στην αειφόρα ανάπτυξή του, αποφάσισε την ίδρυση ενός διεπιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου, ανοικτού σε όλα τα μέλη ΔΕΠ των Ελληνικών και ξένων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς και σε όλους τους Επιστήμονες και Ερευνητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα ευρύτερα ερευνητικά πεδία των ιστορικών και πολιτισμικών σπουδών. Ως εκ τούτου, το Ινστιτούτο αυτό έχει διαπανεπιστημιακό χαρακτήρα καθόσον συνεργάζεται τόσο με μεμονωμένους Ερευνητές και μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, όσο και με ολόκληρα Τμήματα ή Ερευνητικά Κέντρα, δίνοντας ευκαιρία σε ομάδες ή άτομα, για επί τόπου έρευνες και προσπέλαση στα ιστορικά αρχεία, με δυνατότητα παραμονής στους χώρους της ιστορικής Μονής των Πατέρων Ιησουϊτών που ιδρύθηκε το 1744 στην Άνω Σύρο. Το Ινστιτούτο είναι μία μη Κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση και θεσμοθετήθηκε από το Πρωτοδικείο Σύρου, ως Σωματείο με την επωνυμία «Ινστιτούτο Σύρου».

 

Διοίκηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, όπως αυτό συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2013 έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος
– Ιωσήφ Στεφάνου
Πολεοδόμος Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ. τ. Πρόεδρος Ανωτάτης Σχολής
Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Αντιπρόεδρος
– Αλίκη Τζίκα–Χατζοπούλου
Νομικός Ομότιμος Καθηγήτρια ΕΜΠ

Γραμματέας
– Ρόιδω Μητούλα
Πολιτικός Επιστήμων Αναπτυξιολόγος Αναπληρώτρια. Καθηγήτρια Χαροκοπειού Πανεπιστημίου

Ταμίας
– Ιωάννης Δρακούλης
Οικονομολόγος

Μέλη
– Κων/νος Μωραϊτης
Αρχιτέκτων Καθηγητής ΕΜΠ
– Δανάη–Μαρία Στεφάνου
Μουσικολόγος Επίκουρος Καθηγήτρια ΑΠΘ
– Παύλος Χατζηγρηγορίου
Πολ. Μηχανικός, Δρ Πολεοδομίας ΕΜΠ, Δ/ντης Προγραμματισμού Δήμου Σύρου–Ερμούπολης

Αναπληρωματικά μέλη
– Σμαράγδα Πετράτου–Φραγκιαδάκη
Αρχιτέκτων ΕΜΠ Ερευνήτρια Εργαστ. Πολεοδομικής Σύνθεσης ΕΜΠ
– Μιχαήλ Προβελέγγιος
Αρχιτέκτων

Επίτιμος Πρόεδρος
– Σεβασμιότατος Φραγκίσκος Παπαμανώλης
Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Θήρας και αποστολικός Διαχειριστής Κρήτης

 

Σκοπός
Ο Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προστασία, ανάδειξη και βιώσιμη αξιοποίηση της συνολικής πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, είτε με την κεντρικά συγκροτημένη ιστορική εκδοχή της, είτε με την υποστήριξη της ζωντανής εξελισσόμενης παράδοσης. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού:
– Προσφέρει ανοικτό βήμα διαλόγου σε όλες τις τάσεις που αναφέρονται στους τομείς αυτούς.
– Προάγει την διακίνηση ιδεών και εξασφαλίζει συνθήκες για την ανάδειξη νέων θέσεων και πρακτικών σε θέματα που αφορούν την ιστορική κληρονομιά και την πολιτισμική ταυτότητα.
– Συμβάλλει στην εκπαίδευση, επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των εμπλεκομένων στα παραπάνω θέματα.
– Βοηθά στην προαγωγή της σχετικής έρευνας.
– Ενδιαφέρεται για την ενημέρωση και ενεργητική συμμετοχή του κοινού στη προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και των πολιτισμικών δυνατοτήτων του τόπου.
– Συνεργάζεται με Ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς, τεχνικούς, καλλιτεχνικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς ή άλλους φορείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της ιστορικής κληρονομιάς, της πολιτισμικής ταυτότητας και της βιώσιμης ανάπτυξής τους.

 

Έδρα

Η επιλογή της Ιεράς Μονής Ιησουϊτών στην Άνω Σύρο, ως έδρα, αξίζει να συνδεθεί άμεσα με τους λόγους συγκρότησης του Ινστιτούτου, με τους στόχους της λειτουργίας του και βέβαια με την επιλογή της επωνυμίας του. Η Άνω Σύρος, ο ιδιαίτερος οικισμός αναφοράς του Ινστιτούτου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακού οικισμού, συσχετισμένο με τους όρους κατοίκησης και το πολιτισμικό ήθος των πληθυσμών του αρχιπελάγους. Παράδειγμα, δηλαδή, απόλυτα συμβατό με την κατεύθυνση εκείνη της έρευνας η οποία στρέφεται προς την ανώνυμη, εντούτοις καθοριστική πολιτισμική παραγωγή η οποία περιγράφεται με τον όρο «παράδοση».
Η γεωγραφική, εντούτοις, θέση του οικισμού και η εκ των πραγμάτων άμεση συσχέτισή του με την επαλληλία των ιστορικών εγγραφών που προηγούνται της μεσαιωνικής συγκρότησής του, υποδεικνύουν κατευθύνσεις έρευνας του πολιτισμού ευρύτερες από την ειδικότερη περιοχή της παράδοσης. Ο Αιγιακός χώρος των Κυκλάδων αποτελεί επίσης τη μητέρα γη από την οποία ορθώνεται ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Το υπόβαθρο προς το οποίο στρέφεται επομένως η κεντρικά συγκροτημένη ιστορία, είτε αυτή αφορά την ιστορία των ελληνικών κοινωνιών ειδικά είτε αφορά την ιστορική αναφορά των δυτικών κοινωνιών συνολικά. Είναι επομένως απόλυτα καταδεικτική η επωνυμία του Ινστιτούτου, χαρακτηριστική του εγχειρήματος που επιχειρεί να αναλάβει, υποστηρίζοντας την Έρευνα τόσο της Ιστορικής Κληρονομιάς, όσο και της Παράδοσης. Επιμένοντας στη διφυή αυτή προοπτική αξίζει να τονιστεί η συζυγής σχέση του οικισμού της Άνω Σύρου, με την αστική έκταση της Ερμούπολης. Της πόλης δηλαδή, της οποίας ο τόπος εγκατάστασης, η νεοκλασική αρχιτεκτονική, αλλά και αυτό ακόμη το όνομα, υποδεικνύουν τη σημασία που αποκτά για τη νεότερη δυτική ιστορία, η αρχαιοελληνική αναφορά, ως καταστατικό πρότυπο συγκρότησης της νεότερης πολιτισμικής και πολιτικής πραγματικότητας. Πρότυπο που βεβαίως δεν ανακαλεί μόνο τις υποδείξεις της αρχαίου Αθηναϊκού παραδείγματος, αλλά επιζητεί επίσης την στήριξη του αρχαίου Αιγιακού πολιτισμού.

 

Επικοινωνία
Ινστιτούτο Έρευνας Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Παράδοσης
Ιστορική Μονή Πατέρων Ιησουϊτών. Άνω Σύρος. Τ.Κ. 84100

τηλ: 6974883954, 2107723801
e-mail: [email protected]
www.syrosinstitute.eu

Comments are closed.