Ημερίδα «Η Χαρά της Αγάπης» από την Ποιμαντική Επιτροπή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών

Το Σάββατο η Ποιμαντική Επιτροπή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών διοργάνωσε ημερίδα επιμόρφωσης πάνω στην πρόσφατη Αποστολική Παραίνεση του πάπα Φραγκίσκου, «Η Χαρά της Αγάπης», που έχει ως θέμα τον Γάμο και την Οικογένεια.

Η Αποστολική Παραίνεση απευθύνεται όχι μόνο στους Ιερείς, Μοναχές και Μοναχούς αλλά σε όλους τους Χριστιανούς συζύγους και όλους τους λαϊκούς πιστούς. Πραγματεύεται ζωτικά ζητήματα όπως ο Γάμος, η Οικογένεια και η Διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athens Avenue από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Ο βασικός και μοναδικός εισηγητής της ημερίδας ήταν ο π. Βασίλειος Πετράς Τακτικός Καθηγητής της Ηθικής Θεολογίας και της Ηθικής της Οικογένειας στην Κεντρική Ιταλία με έδρα τη Φλωρεντία και Πρύτανης των Πανεπιστημίων Ηθικής της Κεντρικής Ιταλίας.

Στην ημερίδα είχαν προσκληθεί και παρέστησαν Ιερείς, Μοναχές, Μοναχοί, Κατηχητές, Καθηγητές και Δάσκαλοι των Ελληνογαλλικών Σχολείων, Εμψυχωτές Νεολαίας Ενοριών-Σχολείων, μέλη Εκκλησιαστικών Κινημάτων (Focolare, Νεοκατηχούμενοι κ.λ.π.), μέλη Ποιμαντικών Συμβουλίων Ενοριών, μέλη Θεσμών Αρχιεπισκοπής και λαϊκοί από όλες τις Ενορίες της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας.

Φυσικά παρών μαζί μας, ο Ποιμενάρχης μας Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος και μαζί του, εκτός των πολλών Ιερέων της Επαρχίας μας, ο π. Μάρκος Φώσκολος, Εφημέριος Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου, ο οποίος είχε αναλάβει μόνος του τη μετάφραση της εισήγησης του βασικού-μοναδικού ομιλητή.

Ο απαράμιλλος δυναμισμός και η ζωντάνια του π. Μάρκου, χρόνια τώρα αποτελούν για τους νεότερους, και όχι μόνο, «οδηγούς ζωής»!!!

Από όλους τους προσκεκλημένους είχε ζητηθεί να προετοιμασθούν κατάλληλα στις παραγράφους του Κεφαλαίου 4: 91, 107, 108, 126, 136, 137 163 και του Κεφαλαίου 7: 263, 275, 280, 287, της Αποστολικής παραίνεσης έτσι ώστε και η εισήγηση του π. Βασίλειου να ήταν περισσότερο κατανοητή, αλλά και στον διάλογο που ακολούθησε η «βοήθεια» προς τα μέλη των οικογενειών, να ήταν περισσότερο ουσιαστική.

Σε όλους όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα, μοιράσθηκε κατά την είσοδό τους, εκτός από τον φάκελο της ημερίδας και το βιβλίο «Η Χαρά της Αγάπης».

Η οργάνωση, όπως σε κάθε εκδήλωση της Ποιμαντικής Επιτροπής, άψογη από κάθε άποψης. Όλα προετοιμασμένα σωστά, δεν έδωσαν την ευκαιρία σε κανένα να εκφράσει το παραμικρό παράπονο. Τα μέλη της γραμματείας της Ποιμαντικής κουράστηκαν μεν, στο τέλος όμως δέχθηκαν τα ειλικρινή συγχαρητήρια και του Σεβασμιοτάτου αλλά και όλων των παρευρεθέντων!!!

Η Ημερίδα άρχισε, με τη Γραμματέα της Ποιμαντικής Επιτροπής κ. Μαρία Σικ, να καλωσορίζει όσους παρευρέθηκαν και να δίνει πληροφορίες για το πρόγραμμα της ημερίδας.

Ακολούθησε η Προσευχή από το μέλος της Ποιμαντικής Επιτροπής κ. Άντζελα Σεστρίνη:

Η Αγάπη μακροθυμεί, έχει καλοσύνη η αγάπη, δε ζηλοφθονεί,
η αγάπη δεν υπερηφανεύεται, δεν αλαζονεύεται, δεν ασχημονεί,
δεν ζητά το δικό της, δεν οργίζεται, δεν σκέπτεται το κακό,
δεν χαίρεται για την αδικία, αλλά χαίρεται για την αλήθεια.
Τα πάντα δέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει
(Α’ Κορ 13,4-7)

Κατόπιν ψάλλαμε όλοι μαζί:

Σκιρτά η Ψυχή μου για το θεό,
Για το θεό το Σωτήρα μου

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιοτάτου π. Σεβαστιανού:

«Η χαρά της αγάπης που βιώνεται μέσα στις οικογένειες, είναι και χαρά της Εκκλησίας». Με αυτά τα λόγια, αρχίζει η Αποστολική Παραίνεση του πάπα Φραγκίσκου: «Η Χαρά της Αγάπης». Διότι χαρούμενη οικογένεια σημαίνει χαρούμενους συζύγους, χαρούμενα παιδιά, χαρούμενους χριστιανούς, χαρούμενους πολίτες.

Όταν λοιπόν μειώνεται η χαρά μέσα στις οικογένειες, μειώνεται και η χαρά της Εκκλησίας. Όταν οι οικογένειες έχουν προβλήματα συμβίωσης των συζύγων ή ψυχικής ανασφάλειας και αστάθειας των παιδιών, πάσχει, υποφέρει και η Εκκλησία.

Για να είναι όμως δεμένα και συνεργαζόμενα τα μέλη της οικογένειας, για να είναι υγιείς και χαρούμενες οι οικογένειες και τα μέλη τους, έχουν απόλυτη ανάγκη από τον Ιησού Χριστό.

Μας λέει πράγματι ο ίδιος: «Αν τηρήσετε τις εντολές μου, θα παραμείνετε μέσα στην αγάπη μου, όπως κι εγώ έχω τηρήσει τις εντολές του Πατέρα μου και παραμένω μέσα στην αγάπη του. Αυτά σας τα είπα για να είναι η χαρά μου μέσα σας και η χαρά σας να είναι πλήρης» (Ιω 15,10-11).

Και επίσης: «Μέχρι τώρα τίποτα δε ζητήσατε στο όνομά μου. Ζητάτε και θα λάβετε, ώστε η χαρά σας να είναι πλήρης» (Ιω 16,24).

Και μιλώντας προς τον Πατέρα του, ο Ιησούς λέει: «Τώρα έρχομαι σε σένα, και αυτά τα λέω όσο είμαι στον κόσμο, για να έχουν πλήρη τη δική μου τη χαρά μέσα τους (Ιω 17,13).

Μας μιλάει ο Ιησούς για τη δική του χαρά, που θέλει να γίνει και δική μας χαρά, και η χαρά μας να είναι πλήρης: να είμαστε άνθρωποι χαρούμενοι! Για να μας ξαναδώσει τη χαμένη μας χαρά, ήρθε ο Ιησούς στον κόσμο. Για να είναι όμως κάθε οικογένεια: χαρούμενη, και εμείς: άνθρωποι χαρούμενοι, έχομε ανάγκη να αντλήσουμε τη χαρά από τον Ιησού Χριστό: τον χαρούμενο άνθρωπο. Και ο Ιησούς είναι άνθρωπος χαρούμενος, διότι ζει μέσα στην αγάπη του Πατέρα του και εκτελεί τις εντολές του Πατέρα του.

Η Εκκλησία λοιπόν, που έχει αποστολή να ξαναδώσει τη χαρά στους ανθρώπους, ξέρει ότι τη χαρά την ξαναδίνει ο Ιησούς Χριστός, ο μόνος που έζησε όλη τη ζωή του σε ενότητα με τον Πατέρα Του, την πηγή της ζωής και της χαράς! Η χαρά είναι κάτι που το λαβαίνουμε, για να μπορέσουμε να το δώσουμε!

Γι’ αυτό, η Εκκλησία του Χριστού, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ξαναδώσει τη χαρά στον άνθρωπο, αν δεν τον οδηγήσει στον Ιησού Χριστό!

Η προσπάθεια λοιπόν της τοπικής μας Εκκλησίας, με τη σημερινή Ημερίδα πάνω στην Παραίνεση «Η Χαρά της Αγάπης», θέλει να επιτρέψει στον Χριστό, μέσα από τη φωνή της Εκκλησίας, να ξαναδώσει τη χαρά ή να αυξήσει τη χαρά των οικογενειών μας, για το καλό των μελών τους, αλλά και της Εκκλησίας και της Κοινωνίας.

Αισθάνομαι, και εκφράζω από τώρα την ευγνωμοσύνη μου προς τον π. Βασίλειο Πετρά, που δέχτηκε να μας βοηθήσει σ’ αυτή την προσπάθεια, με την πίστη του και τις γνώσεις του, και με τον λόγο της Εκκλησίας.

Μετά το Σεβασμιότατο πήρε το λόγο η κ. Σικ η οποία παρουσίασε τον π. Βασίλειο Πετρά, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1946 από Έλληνες Γονείς και χειροτονήθηκε Ιερέας από τον πάπα Παύλο ΣΤ’ το 1975.

Ο Εισηγητής π. Βασίλειος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Ελλάδα και περιέγραψε την μακροχρόνια και ιδιαίτερη σχέση που έχει με τη χώρα μας.

Ο π. Βασίλειος κατανοεί πολύ καλά την Ελληνική Γλώσσα, αλλά η ομιλία του ειδικά σε Θεολογικά Θέματα «υψηλού επιπέδου» όχι τέτοια, ώστε να μην χρειαζόταν τη βοήθεια του π.Μάρκου στην μετάφραση.

Ο π. Βασίλειος τόνισε (διαβάστε στα ελληνικά την εισήγηση πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο): www.cen.gr

Μετά το τέλος της 1ης εισήγησης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις Ιερέων και λαϊκών, πάνω στην 1η εισήγηση, οι οποίες βοήθησαν στην περαιτέρω εμβάθυνση των όσων είχαμε ακούσει.

Με το τέλος και των ερωτήσεων ακολούθησε ένα διάλλειμα μισής ώρας στο οποίο προσφέρθηκε ένα μικρό κέρασμα στους παρευρισκόμενους, και στο οποίο δόθηκε η ευκαιρία σε όλους, να ανταλλάξουν προβληματισμούς, ιδέες πάνω στα θέματα που είχε αναπτύξει ο εισηγητής αλλά και σε καθημερινά θέματα πάνω στην οικογένεια.
Μετά το διάλλειμα ακολούθησε η 2η εισήγηση του π. Βασίλειου, στο τέλος της οποίας ακολούθησαν και εδώ ερωτήσεις-τοποθετήσεις.

Στο τέλος και των ερωτήσεων της 2ης εισήγησης η κ. Σικ αναφέρθηκε στην παραίνεση του πάπα Φραγκίσκου να ορίσουμε μία ημέρα του χρόνου η οποία να είναι αφιερωμένη στην Αγία Γραφή προκειμένου να τονισθεί η σπουδαιότητά της, στη ζωή μας.

Για το λόγο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος, η Ποιμαντική Επιτροπή και ο Κλήρος της Επαρχίας μας αποφάσισαν, να αφιερωθεί ολόκληρο το επόμενο Λειτουργικό Έτος στην Αγία Γραφή, ώστε οι πιστοί να κατανοήσουν και να ενστερνισθούν όσο το δυνατόν περισσότερο την αναγκαιότητά της στη ζωή μας.

Η Έναρξη του Έτους θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου 2017, τη 2η Κυριακή της Παρουσίας, σε όλες τις Ενορίες της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας και θα λήξει την επόμενη μέρα της Εορτής του Χριστού Βασιλιά το 2018.

Στη διάρκεια αυτού του χρόνου θα υπάρξουν πολλοί «σταθμοί» με ειδικές τελετές και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Αγία Γραφή σε Ενοριακό επίπεδο.

Επίσης έχουν ήδη ορισθεί, σε Παναθηναϊκό επίπεδο, δύο κεντρικές εκδηλώσεις στις 3 Μαρτίου 2018 σε συνεργασία με την Ελληνική Βιβλική Εταιρία και στις 21 Απριλίου 2018 στην Καλαμάτα, σαν συνέχεια του Θεσμού να γίνεται μία εξόρμηση στην Επαρχία.

Κατόπιν η κ. Σικ ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο, για την παρουσία του ως μοναδικού εισηγητή-ομιλητή της ημερίδας και τόνισε την χαρά με την οποία είχε δεχθεί την πρόσκληση της Ποιμαντικής Επιτροπής, να έλθει από την Ιταλία.
Τα θερμά χειροκροτήματα που ακολούθησαν, εξέφρασαν και το ευχαριστώ όλων.
Επίσης ευχαρίστησε τον ακούραστο π. Μάρκο Φώσκολο, τον Διευθυντή του ξενοδοχείου κ. Μάνθο Βιδάλη για την ευγενική προσφορά της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα αλλά και τη φιλοξενία του ομιλητή.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρότρυνση της κ. Σεστρίνη να διαβάσουμε όλοι μαζί μία Προσευχή από την Παραίνεση «Η Χαρά της Αγάπης» σκεπτόμενοι τις οικογένειές μας, όλες τις οικογένειες που γνωρίζουμε στις Ενορίες μας, στα Σχολεία μας, όλες εκείνες που πραγματικά βιώνουν την Πίστη και να σκεφθούμε όσους δυσκολεύονται με διαφόρων μορφών δυσκολίες:

Ιησού, Μαρία και Ιωσήφ,
σε σας ατενίζουμε
τη λαμπρότητα της αληθινής αγάπης, σε σας, με εμπιστοσύνη, στηριζόμαστε.
Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ,
Κατάστησε και τις δικές μας οικογένειες
χώρους κοινωνίας και προσευχής,
αυθεντικά σχολεία του Ευαγγελίου
και μικρές κατ’ οίκον Εκκλησίες.
Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ,
Ας μη υπάρξουν ποτέ πια μέσα στις οικογένειες
κρούσματα βίας, απομόνωσης και διαίρεσης
και όποιος πληγώθηκε ή σκανδαλίσθηκε
ας βρει γρήγορα ανακούφιση και θεραπεία.
Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ,
Κάνε να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας
τον Ιερό και απαραβίαστο χαρακτήρα της οικογένειας,
την ομορφιά της στο σχέδιο του Θεού.
Ιησού, Μαρία και Ιωσήφ,
Εισακούστε μας και δεχθείτε την ικεσία μας.
Αμήν.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε και όσοι την παρακολουθήσαμε φύγαμε περισσότερο δυνατοί, από το πρωί που ήλθαμε, γιατί όσα ακούσαμε μας έδωσαν να καταλάβουμε, που πρέπει να «ψάξουμε» για το αύριο το δικό μας και των οικογενειών μας…

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Comments are closed.