Ημέρα Σκέψης και Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών και την Ειρήνη στον κόσμο

Published on: 31 Ιανουαρίου 2020

Filled Under: Εσωτερικές Ειδήσεις

Views: 249

Tags:

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

“Ο Λόγος του Θεού, ώθηση στην ενότητα των χριστιανών”

Εδώ και αρκετά χρόνια, η εβδομάδα σκέψης και προσευχής για την ενότητα των χριστιανών, είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να βιώσουμε περισσότερο ορατά και απτά, την ήδη υπάρχουσα αδελφική αγάπη και βιωματική συμπόρευση των χριστιανών στην Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια όλου του έτους, δεν λείπει η συνεργασία, με γνώμονα την αληθινή αδελφική εν Χριστώ αγάπη. Τόσο με την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία της Κέρκυρας, της οποίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεκτάριος, αλλά και το πρεσβυτέριό της, εκφράζουν πάντοτε ιδιαίτερη αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό προς τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη, τους Ιερείς και το πλήρωμα της εδώ Καθολικής Εκκλησίας, όσο και με τους αδελφούς της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, αλλά και της Αγγλικανικής Εκκλησίας που εδρεύει στο νησί μας.

Αξίζει και πάλι η μνεία κάποιων ιδιαίτερων και σημαντικών δημόσιων εκδηλώσεων αυτής της κοινής αδελφικής πορείας των χριστιανών στην Κέρκυρα, για του λόγου το αληθές, αλλά και ως κατάθεση μαρτυρίας και απόδειξης πως τελικά η πορεία προς την ενότητα και την πλήρη κοινωνία ανάμεσα στους Χριστιανούς, όπως την θέλησε ο Κύριος Ιησούς Χριστός και για την οποία προσευχήθηκε την παραμονή του πάθους Του, επιτυγχάνεται και επιταχύνεται, κυρίως με την επίτευξη αληθινών και ειλικρινών αδελφικών σχέσεων και αλληλογνωριμίας ανάμεσά μας.

Αποτελεί κοινή μαρτυρία χριστιανικής αγάπης, σε κάθε δημόσια εκδήλωση πίστης, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα, η παρουσία εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κκ. Νεκταρίου, καθώς και η παρουσία του εκάστοτε Αγγλικανού Πάστορα και του Πάστορα της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αιδεσιμότατου κκ Μιλτιάδη Παντελιού. Φυσικά το ίδιο ισχύει και από την πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας, σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες μπορεί να παρευρεθεί, θρησκευτικές και κοινωνικές, τόσο με την παρουσία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, όσο και των ιερέων ή και λαϊκών φορέων των ενοριών και της Αρχιεπισκοπής μας.

Στη φετινή συνάντηση για την ενότητα των χριστιανών, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό ναό, το Ντόμο, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, με την παρουσία και πάλι όλων των εκπροσώπων των χριστιανικών Δογμάτων και Εκκλησιών, ο Αρχιεπίσκοπος είχε προσκαλέσει τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαπόντιων Νήσων ΚΚ Νεκτάριο, ο οποίος απέστειλε εκπρόσωπό του τον Αιδεσιμολογιότατο π. Γεώργιο Χανδρινό, τον Πάστορα της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα Αιδεσιμότατο π. Jules Wilson, και τον Ποιμένα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αιδεσιμότατο Κο Μιλτιάδη Παντελιό. Τη συνάντηση πλαισίωσε η Χορωδία του Δήμου Κέρκυρας “San Giacomo”, η οποία έψαλε τη λειτουργία του Eugene Βutler,υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Άντον Ιβάνοφ. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβ.τος Ιωάννης, καλωσόρισε τους εκπροσώπους και τους παρευρισκομένους πιστούς από όλες τις προαναφερθείσες χριστιανικές κοινότητες. Ο Π. Μάριος έκανε μια εισαγωγή στο θέμα της εβδομάδας προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών και εξήγησε στους παρευρισκομένους το λόγο για τον οποίο η Εκκλησία της Κέρκυρας θέλησε τη φετινή χρονιά να προτείνει και να έχει ως κεντρικό θέμα της ημέρας αυτής το Λόγο του Θεού. Η εισαγωγή είχε ως εξής: “Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με την Αποστολική Επιστολή, με τη μορφή ιδιόβουλου “Aperuit illis”, ο Πάπας Φραγκίσκος ορίζει την 3η Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους, για την Καθολική Εκκλησία, ως «Κυριακή για τον εορτασμό, τον προβληματισμό και τη διάδοση του Λόγου του Θεού». Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ιερωνύμου, κατά την 1600η επέτειο από το θάνατο του σπουδαίου αυτού μεταφραστή της Βίβλου στα Λατινικά, ο οποίος έλεγε: «Η άγνοια των Γραφών είναι άγνοια του ίδιου του Χριστού».

Η Επιστολή αρχίζει με το εδάφιο του Ευαγγελίου του Λουκά (Λκ 24,45) στο οποίο ο Αναστημένος Ιησούς εμφανίζεται στους συναγμένους μαθητές του: “Τότε τους άνοιξε (aperuit illis) το νου για την κατανόηση των Γραφών”.

Ο Πάπας κάνει μνεία της Β’ Σύνοδο του Βατικανού, η οποία έδωσε μεγάλη ώθηση στη σπουδαιότητα του Λόγου του Θεού με τη Δογματική Διάταξη Dei Verbum, αλλά και τον Πάπα Βενέδικτο 16ο, ο οποίος συνεκάλεσε τη Σύνοδο των Επισκόπων το έτος 2008 με θέμα «Ο Λόγος του Θεού στη ζωή και αποστολή της Εκκλησίας», συντάσσοντας την Αποστολική Προτροπή «Verbum Domini».

Ο εορτασμός της Κυριακής του Λόγου του Θεού, εκφράζει μια οικουμενική αξία, διότι η Αγία Γραφή υποδεικνύει σε όλους τους χριστιανούς, την πορεία που οφείλουν να ακολουθήσουν για να φτάσουν στην αυθεντική και σταθερή ενότητα».

«Η Βίβλος – γράφει ο Πάπας – δεν μπορεί να είναι απλώς η κληρονομιά κάποιων και ακόμα λιγότερο μια συλλογή [βιβλίων για τους λίγους και προνομιούχους. Συχνά εμφανίζονται τάσεις που προσπαθούν να μονοπωλήσουν το ιερό κείμενο υποτάσσοντάς το σε ορισμένους κλειστούς κύκλους ή σε επιλεγμένες ομάδες. Δεν επιτρέπεται να είναι έτσι. Η Βίβλος είναι το βιβλίο του Λαού του Θεού που περνά από την διασπορά και τη διαίρεση στην ενότητα. Ο Λόγος του Θεού ενώνει τους πιστούς και τους καθιστά έναν λαό».

Αφού αναγγέλθηκε ο Λόγος του Θεού από τους αναγνώστες και τον Ιερέα, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στο Εκκλησίασμα κάνοντας μια σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία σχετικά με το θέμα της εβδομάδας υπέρ της ενότητας των χριστιανών, την οποία παραθέτουμε αυτούσια στο τέλος του παρόντος άρθρου. Ακολούθησε η ανάγνωση της επιστολής του Σεβασμιοτάτου μητροπολιτη Κερκύρας και Παξών δια του εκπροσώπου του, την οποία επίσης παραθέτουμε, και οι ομιλίες του Αγγλικανού και Ευαγγελικού Πάστορα. Στο τέλος της συνάντησης όλοι οι παρευρισκόμενοι πιστοί, απήγγειλαν το Σύμβολο της Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως, το Πιστεύω και αντιπρόσωποι από όλες τις ομολογίες, ανέγνωσαν δεήσεις υπέρ της ενώσεως των χριστιανών ολοκληρώνοντας με την απαγγελία της Κυριακής Προσευχή , δηλαδή του Πάτερ Ημών και με μια δέηση ευλογίας προς τους παρόντες από τον Αρχιεπίσκοπο και όλους τους εκπροσώπους των Εκκλησιών.

Την επομένη, Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος προήδρευσε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό καθολικό μητροπολιτικό Ναό, γιά την Ενότητα των Χριστιανών, στην οποία έψαλλαν και οι δύο χορωδίες των δύο αντίστοιχα ενοριών της Κέρκυρας. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος χειροθέτησε στο διακόνημα του Αναγνώστη τη Ντόρη Σπιτιέρη, την Κλάουντια Βρόνιακ, τον Ιωσήφ Κρεμόνα, το Σπύρο Γαούτση του Θωμά και το Μιλτιάδη Κυρκούδη. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκε και η Βασιλόπιτα της Αρχιεπισκοπής, της Ενορίας και όλων των άλλων θεσμών της τοπικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα και ακολούθησε στο Πνευματικό κέντρο της Ενορίας “Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης” η κοπή της πίτας με τον απολογισμό, Ποιμαντικό και οικονομικό, της χρονιάς που πέρασε, με μιά ιδιάιτερα όμορφη προβολή φωτογραφικού υλικού από όλες τις εκδηλώσεις της Αρχιεπισκοπής και της ενορίας, την οποία είχαν ετοιμάσει οι νέοι μας. Το παρόν στην εκδήλωση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος της Δημάρχου Κέρκυρας Κας Μερόπης Υδραίου καθώς και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κέρκυρας Κος Γιώργος Καλούδης, οι οποίοι χαιρέτισαν και ευχήθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο, τον Εφημέριο και όλους τους παρευρισκομένους.

π. Μάριος Ρήγος

Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ομιλίες ΕΔΩ

Comments are closed.