Η τρίτη μέρα Ad Limina της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Published on: 6 Φεβρουαρίου 2015

Filled Under: Εξωτερικές Ειδήσεις

Views: 1436

Tags: ,

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΛΑΤΕΡΑΝΟ

sangiovannilaterano

Την Πέμπτη το πρωί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος τέλεσαν  πολυαρχιερατικό  συλλείτουργο στο Ναό του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό. Ο Ναός αυτός είναι ο Καθεδρικός Ναός του Επισκόπου Ρώμης και Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας. Είχε επιλεγεί αυτή η μέρα για την τέλεση της Λειτουργίας στο Ναό αυτό επειδή μέσα στο πρωινό προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση μας με τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο.

«ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕ»

sangiovannilaterano2

Την Πέμπτη το πρωί στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου μας με τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο  στο ιδιαίτερο Γραφείο του. Ήταν μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης ad limina της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί ιστορικό γεγονός για την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι διπλά ιστορικό πρώτα επειδή συμβαίνει κάθε 5 περίπου χρόνια αλλά αυτή τη φορά θα μείνει ως ιστορικό γεγονός προπάντων για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε. Αρκεί  να σημειώσω όχι ήταν διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών. Αυτό τα λέει όλα!

Ο Άγιος Πατέρας, τον οποίον ο γράφων, συνάντησε για πρώτη φορά, είναι η μια καθημερινή ευλογία του Θεού για την χριστιανοσύνη. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα πάρουμε την απόφαση να ευχαριστήσουμε το Θεό γι’ αυτόν τον καταπληκτικό, απλό, ευχάριστο, αδελφικό, φιλικό, άξιο διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου και πρώτου  Επισκόπου της Εκκλησίας του Χριστού.

Η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο σε συναρπάζει από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος παίρνει την πρωτοβουλία να ζητήσει ελεύθερο λόγο, χωρίς πρωτόκολλα και τυπικότητες. Καθισμένος στην κορυφή μιας φιλικής παρέας παίρνει την πρωτοβουλία να βεβαιώσει ότι  αισθάνεται ως πρωτότοκος αδελφός μεταξύ  των αδελφών του στην Αρχιεροσύνη. Εμπνέει και δίνει  θάρρος στο λόγο. Δημιουργεί διάλογο φιλικό και αδελφικό πλαισιωμένο από ένα συνεχές χαμόγελο που σε συναρπάζει. Δεν θα ήταν υπερβολή, αν έλεγα ότι η συνάντησή μας αυτή με τον Άγιο Πατέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία Συνεδρία της Συνόδου μας στην οποία προέδρευε αλλά με ένα μοναδικό τρόπο που πολλοί θα ζήλευαν. Και αυτό διότι ο Πάπας Φραγκίσκος ενσαρκώνει την διάθεση για σοβαρή συζήτηση με απλότητα και μέσα στη χαρά, ακόμη και όταν από κοινού εξετάζονται θέματα πολύ σοβαρά.
Μιλήσαμε με τον Άγιο Πατέρα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην ποιμαντική μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι Καθολικοί Χριστιανοί της Ελλάδος έχουν αυξηθεί κατά 700%.

Παρουσιάσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον οικουμενισμό και αναφερθήκαμε στην καταστροφή που προκαλούν  όσοι  προσπαθούν να πείσουν ότι παραμένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο όταν αδιαφορούν, κατηγορούν και αφορίζουν όσους δεν ανήκουν στην Εκκλησία τους.

Μιλήσαμε για τη συνοδικότητα και υποδείξαμε, ναι υποδείξαμε τρόπους για την εφαρμογή της, διότι ο ίδιος μας το ζήτησε. Χάρηκε και μας βεβαίωσε ότι οι προτάσεις μας αυτές θα γίνουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης εκ μέρους του.

Είναι δεδομένο ότι η συνοδικότητα επιτρέπει την παρουσίαση διαφορετικών απόψεων και μέσα από ένα καρποφόρο και ειλικρινή διάλογο προκύπτει ένα τελικό θετικό αποτέλεσμα. Η σωστή συνοδικότητα πραγματοποιείται όταν ξέρουμε να ακούμε και αγάπη και αδελφοσύνη τους άλλους και δεν απαιτούμε να υπερισχύει η δική μας γνώμη.

Συζητήσαμε για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ όλων των Χριστιανών και διαπιστώσαμε το πόσο το επιθυμεί και το πόσο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλήσαμε για τον οικουμενισμό και ζητήσαμε να είναι αμοιβαίος ο μονομερής δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Ο ίδιος ο Άγιος Πατέρας είναι πεισμένος γι’ αυτό και επιθυμεί να συνεχίσει μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και τους άλλους Πατριάρχες της ιστορικής Πενταρχίας την κοινή πορεία προς την ενότητα των Εκκλησιών.

Στο χαιρετισμό που του απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ιεράς μας Συνόδου, σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο Άγιος Πατέρας απάντησε  με ένα γραπτό κείμενο το οποίο και μας παρέδωσε. Αυτό το κείμενο το δημοσιεύουμε προς το παρόν στην ιταλική γλώσσα και πολύ σύντομα θα αποδοθεί και στην ελληνική γλώσσα μας.

Η Ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα πρόσφερε στον Άγιο Πατέρα ένα δώρο ενθύμιο της ιστορικής αυτής συνάντησης μία θαυμάσια εικόνα της «εν άδει κάθοδος του Κυρίου».

Ο Άγιος Πατέρας πρόσφερε σε όλους τους Ιεράρχες ειδικό μετάλλιο που εικόνιζε την Αγία Οικογένεια  και την Πατρική του ευλογία για όλη την Καθολική Εκκλησία τη Ελλάδος και για την Πατρίδα μας, ευχόμενος σύντομα να ξεπεράσει ακόμη και την οικονομική κρίση.

ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ

sangiovannilaterano3

Μετά την επίσκεψη στον  Πάπα Φραγκίσκο, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος επισκέφτηκε τον Γενικό Γραμματέα της Αγίας Έδρας.

Η συνάντηση με τον Καρδινάλιο  Parolin,  ήταν μια όμορφη συνέχεια της προηγούμενη επίσκεψης στον Πάπα Φραγκίσκο και μας χαροποίησε όλους. Εκεί συναντήσαμε την ίδια απλότητα και διάθεση για αδελφικό διάλογο που μας έπεισε ότι αυτή τη στιγμή στην Αποστολική Έδρα της Ρώμης  έχουν διατεθεί άτομα τα οποία είναι πεπεισμένα και πρόθυμα  να κάνουν βήματα προς τα εμπρός αποδεικνύοντας  ταυτόχρονα η Εκκλησία Χριστού οφείλει να υπηρετεί και όχι να υπηρετείται.

ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

sangiovannilaterano4

Η Πέμπτη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη Ρωμαϊκή Σύνοδο για τις Ανατολικές Εκκλησίες, στην οποία προΐσταται ο Καρδινάλιος  Sandri. Μαζί με τον Καρδινάλιο μας υποδέχτηκαν ο Υπογραμματέας και άλλοι συνεργάτες της Ρωμαϊκής αυτής Συνόδου η οποία εξυπηρετεί και την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος.

Μετά τον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος ο κάθε επίσκοπος παρουσίασε τις εκκλησιαστικές του επαρχίες με τους προσωπικούς προβληματισμούς και τα ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η συζήτηση έγινε σε ένα καλό πνεύμα  και δηλώθηκε η βεβαίωση από μέρους της Συνόδου ότι υπάρχει όλη η καλή θέληση να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που οι ιεράρχες παρουσιάζουν στη Ρωμαϊκή αυτή Σύνοδο για τις Ανατολικές Εκκλησίες.

Οι Ιεράρχες μίλησαν με παρρησία για τα κάθε λογής προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα στην άσκηση της αποστολής της και στη λανθασμένη εντύπωση από τη μια μεριά των συμπατριωτών μας που νομίζουν ότι για τα οικονομικά μας προβλήματα φροντίζει η Ρώμη και για τη λανθασμένη εντύπωση της Ρώμης ότι για τα προβλήματα αυτά φροντίζει η Πατρίδα μας Ελλάδα.

Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και ήταν χρήσιμη.

Η επίσκεψη  ad limina της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος του έτους 2015 ήταν μια αληθινή προσωπική ευλογία για τον κάθε Ιεράρχη αλλά και γα όλη την Καθολική Εκκλησία που εργάζεται στην Ελλάδα εν μέσω τόσων δυσκολιών.

Comments are closed.