Η πίστη είναι μια χαρούμενη επιλογή που γεννά μια νέα ζωή

Published on: 3 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 594

Tags:

Εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1,26-38)

Να χαίρεσαι, να είσαι χαρούμενη: Όταν ο Θεός επισκέπτεται τον άνθρωπο είναι γιορτή. Δεν ζητά προσευχές, δεν ζητά γονυκλισίες, δεν ζητά… το μόνο που ζητά είναι: «άνοιξε την καρδιά σου στην χαρά όπως ανοίγεις τα παράθυρα στον ήλιο».

Κεχαριτωμένη: Είσαι γεμάτη από την χάρη, από τις δωρεές του Θεού, γεμάτη από το Θεό. ‘Είσαι η αγαπημένη του Θεού έτσι την ονομάζει ο Άγγελος, ‘Αμίαντο’ την ονομάζει ο χριστιανικός Λαός. Είναι γεμάτη από το Θεό όχι επειδή δέχτηκε την πρόταση του Θεού και απάντησε θετικά αλλά διότι εκείνος την διάλεξε πρώτος. Το λέει και σε μας, μικρούς ή μεγάλους, περισσότερο ή λιγότερο άγιους, “είμαστε” γιατί εκείνος μας διάλεξε, με το «ναι» μας αυτό ενεργοποιείται και γίνεται εμφανές.

Στα λόγια του αγγέλου έχουμε τρία απόλυτα: «Να χαίρεσαι, να μην φοβάσαι, θα μείνεις έγκυος». Τρία πράγματα που αγγίζουν τα τρίσβαθα της ανθρωπινής ύπαρξης. Την ανάγκη της ευτυχίας, την αποφυγή του φόβου που όταν υπάρχει γίνεται αιτία σύγχυσης παραπλάνησης και βίας, και τέλος η λαχτάρα για ζωή, για μένα και τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο ο άγγελος θέλει να πει ότι όπου πλησιάζει ο Θεός, εκεί αυξάνεται η χαρά, διαλύεται ο φόβος, ακτινοβολεί η ζωή.

Η Μαρία απορεί και εξανίσταται: Μα πώς είναι δυνατό; ο άνθρωπος, η γυναίκα με την αξιοπρέπεια της, θέλει να καταλάβει, να κάνει μια πράξη ολοκληρωτικά ανθρωπινή, η απάντησή της να είναι αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας, απάντηση υπεύθυνη και με γνώση, μια δημιουργική τοποθέτηση και όχι μια παθητική υποταγή.

Μη φοβάσαι και να χαίρεσαι, της λέει ο άγγελος, γιατί ο Θεός σε έχει στην καρδιά του, είσαι «κεχαριτωμένη». Μη φοβάσαι αν ο Θεός δεν παίρνει τον δρόμο των αποδείξεων και των επιδείξεων, των δυνατών συγκινήσεων, των άμεσων ικανοποιήσεων των αιτημάτων. Το παιδί που θα είναι αίνιγμα για σένα και για τους άλλους, θα είναι η Σωτηρία του Κόσμου, θα ζήσει γιατί εσύ θα το αγαπάς και γιατί ο Θεός σας αγαπά και τους δύο.

Το πρώτο βήμα της Μαρίας ήταν να ακούσει, παρ’ όλο που η πρώτη της αντίδραση ήταν αυτή της απορίας και της σύγχυσης, το δεύτερο βήμα της να καταλάβει τα όρια της και το τρίτο να τολμήσει και να εμπιστευτεί.

Το «Ναι» της, βάζει σε εκκίνηση την Ενσάρκωση της αγάπης του Θεού και την καθιστά όχι μια παθητική υπηρέτρια αλλά μια ενεργό συνεργάτιδα.

Αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να έχει αληθινές σχέσεις με το Θεό αλλά και με τον συνάνθρωπό του: πρώταακούει, ύστερα προσπαθεί να καταλάβει όσο του είναι επιτρεπτό και μετά απαντά δείχνοντας εκτίμηση και εμπιστοσύνη.

Αποτέλεσμα: ο Ευαγγελισμός προσφέρει στην ανθρωπότητα αυτό που επιθυμεί αλλά που από μόνη της δεν μπορεί να καταφέρει.

Πηγή: Εφημερίδα “Ενοριακές Καμπάνες”, Φ863/25-11-2016

Comments are closed.