Η παραβολή του φιλεύσπλαχνου πατέρα (Άσωτου Υιού)

Κύκλο μελέτης των Παραβολών της Ευσπλαχνίας, ξεκίνησε η Καθολική Επισκοπή Σύρου, μέσα στα πλαίσια του έκτακτου Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας που διανύουμε.

Η πρώτη πανσυριανή συνάντηση, ανοικτή για τους πιστούς, όπως και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στο Ποιμαντικό Κέντρο Αγ.Παύλος στην Ποσειδωνία, όπου πολλοί πιστοί που παραβρέθηκαν, τους δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν την ανάλυση της παραβολής του Ευσπλαχνικού Πατέρα, ή όπως πολλοί την γνωρίζουμε, του Ασώτου Υιού, από τον π.Γιάννη Μαραγκό, Διδάκτορα Θεολογίας και εφημέριο της Ευαγγελίστριας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος, καθώς και πολλοί ιερείς.

Με αμεσότητα και απλότητα ο π.Γιάννης, χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία, σε παρουσίαση PowerPoint (με οθόνη και υπολογιστή), με κείμενο και εικόνες, ερμήνευσε λέξη προς λέξη την παραβολή του ευσπλαχνικού πατέρα, δίνοντας μια άλλη διάσταση σ αυτό που πολλοί γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ξεδιπλώνοντας τα χαρακτηριστικά του πατέρα αλλά και των δύο υιών, πρωταγωνιστών στην παραβολή.

Σύμφωνα με την εισαγωγή που έκανε πριν την ανάγνωση της παραβολής, σχετικά με τις γνώσεις που έχουμε για το Θεό, η Αγ.Γραφή πουθενά δεν δίνει τον ορισμό του Θεού. Στο Βιβλίο της Εξόδου αναφέρεται, στο εδάφιο με την καιόμενη βάτο, να ακούγεται μια φωνή που λέει «εγώ είμαι αυτός που είμαι» δηλαδή «που υπάρχω». Επίσης στην Καινή Διαθήκη ο Άγιος Ιωάννης στην επιστολή του μας λέει ότι «ο Θεός είναι αγάπη», ο Άγιος Παύλος έχει γράψει ότι «μέσα στο Θεό κινούμαστε και υπάρχουμε» ενώ ο ίδιος ο Ιησούς δεν λέει ποιος είναι ο Θεός, αλλά λέει ιστορίες που περιγράφουν το Θεό.

Ακολούθως μετά την ανάγνωση της παραβολής του ευσπλαχνικού πατέρα, δόθηκε η δυνατότητα λίγων στιγμών σκέψης με τα παρακάτω ερωτήματα:

 1. Ο Ιησούς προσπαθεί να διορθώσει την αντίληψη του Θεού ως άτεγκτου τιμωρού, εγώ ποια εικόνα του Θεού έχω;
 2. Κάθε πότε θυμάμαι ότι είμαι «κατ’ εικόνα & ομοίωση του θεού» πλασμένος, και προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει αυτό;
 3. Ποια βοηθήματα έχω σ’ αυτήν την προσπάθεια να συνειδητοποιήσω;
 4. Ο Ευαγγελιστής σημειώνει ότι «οι τελώνες και οι αμαρτωλοί» με ευχαρίστηση τον πλησίαζαν και αφιέρωναν καιρό για να τον ακούσουν. Εγώ βρίσκω χρόνο και του αφιερώνω;
 5. Πολλοί γύρω μου σφάλουν αλλά και εγώ σφάλλω. Πώς συμπεριφέρομαι για τα σφάλματα των άλλων και πώς για τα δικά μου;
 6. Για πόσους, όταν βρισκόντουσαν στη ζωή τούς κατηγορούσα, και όταν πέθαναν είπα “τι καλός που ήταν…” Σκέφτηκα το γιατί μιας τέτοιας συμπεριφοράς;
 7. Το συμπόσιο της χαράς, που έκανε ο πατέρας γιατί ο χαμένος γιός του αναστήθηκε και ξαναβρέθηκε είναι η Θεία Ευχαριστία. Σε ποια υπόληψη την έχω; Όταν συμμετέχω ποια είναι τα συναισθήματα μου; Μεριμνώ για να είναι μια σύναξη χαράς ή προσδοκώ να τελειώνει γρήγορα;;
 8. Αν σκεφτούμε ότι, τι λέει σε μας που πηγαίνουμε, μήπως είμαστε εμείς η αιτία που οι άλλοι δεν πηγαίνουν;
 9. Τι κοινό έχουν και οι δύο υιοί;;
 10. Πως συμπεριφέρεται ο πατέρας στον κάθε υιό;; Τι το κοινό έχει η συμπεριφορά του;;
 11. Εγώ με ποιόν υιό μοιάζω περισσότερο και γιατί;;

Η συνάντηση έκλεισε με προσευχή, όπως έγινε και η έναρξη, αφού κάθε φορά που μελετούμε το Λόγο του Θεού, κάνουμε επίκληση στο Άγιο Πνεύμα, ώστε να φωτίσει το νου και την καρδιά μας, να καταλάβουμε καλύτερα το Λόγο Του.

Η επόμενη μελέτη παραβολών της ευσπλαχνίας θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Σ.Δ.

Comments are closed.