“Η ιστορία αλλάζει και αρχίζει από τους ανθρώπους καλής θελήσεως”

Published on: 25 Δεκεμβρίου 2019

Filled Under: Βίντεο

Views: 95

Tags: ,

Τα Χριστούγεννα δε γιορτάζουμε μια συναισθηματική επέτειο, τα γενέθλια του Χριστού, μια ανάμνηση παλιά, αλλά τη νέα τάξη πραγμάτων που άρχισε να εγκαθίσταται και μας αφορά άμεσα και σε πρώτο πρόσωπο.

Όπως υπογραμμίζει ο π. Γιάννης Μαραγκός, εκείνη τη νύχτα, το νόημα της ιστορίας πήρε μια άλλη κατεύθυνση. Δεν είναι πια ο άνθρωπος που αναζητά να βρει τον Θεό, αλλά ο Θεός που έρχεται να βρει τον άνθρωπο. Από τον ουρανό στη γη, σε ένα στάβλο, κοντά σε ένα βοσκοτόπι. Από τη Ρώμη, ο Καίσαρας Αύγουστος αποφάσιζε για τη μοίρα του κόσμου και με τις λεγεώνες του διατηρούσε την ειρήνη με το σπαθί.

Σε αυτόν τον καλοκουρδισμένο μηχανισμό, που λέγεται ρωμαϊκή αυτοκρατορία ή εγκόσμια εξουσία, πέφτει ένας κόκκος άμμου, ένα παιδί και αλλάζει την κατεύθυνση της ιστορίας. Η ιστορία πια δεν αρχίζει από τους μεγάλους, τους πρώτους, τους λεγόμενους αφέντες, αλλά από τους τελευταίους, τους περιθωριακούς και τους ανθρώπους καλής θελήσεως.

Στη σημερινή περικοπή, ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας αφηγείται τη γέννηση του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού όχι για να μας πει πώς έγιναν τα πράγματα με κάθε ακρίβεια, αλλά για να μας δώσει το νόημα που είχαν και έχουν όλα αυτά σήμερα.

«Εκείνες τις ημέρες εκδόθηκε διαταγή από τον Καίσαρα Αύγουστο να απογραφεί όλη η οικουμένη. Αυτή η απογραφή είναι η πρώτη που έγινε, όταν ήταν ηγεμόνας της Συρίας ο Κυρήνιος. Και πήγαιναν όλοι να απογραφούν, ο καθένας στη δική του πόλη. Ανέβηκε τότε και ο Ιωσήφ από τη Γαλιλαία, από την πόλη Ναζαρέτ, στην Ιουδαία, στην πόλη του Δαβίδ που ονομάζεται Βηθλεέμ, επειδή καταγόταν από την οικογένεια και τη γενιά του Δαβίδ, για να απογραφεί μαζί με τη Μαριάμ τη μνηστή του, που ήταν έγκυος. ‘Οταν βρίσκονταν εκεί, συμπληρώθηκαν οι μέρες για να γεννήσει, και γέννησε τον πρωτότοκο γιο της. Τον σπαργάνωσε και τον έβαλε να ξαπλώσει στη φάτνη, διότι δεν υπήρχε γι’αυτούς τόπος στο πανδοχείο.

Σ’ εκείνη την περιοχή υπήρχαν βοσκοί, που αγρυπνούσαν τη νύκτα και φύλαγαν βάρδιες για το κοπάδι τους. ‘Αγγελος Κυρίους στάθηκε κοντά τους και η δόξα του Κυρίου τους περιέβαλε, ενώ εκείνοι φοβήθηκαν πολύ. Και οάγγελος τους είπε: “Μη φοβάσθε, διότι σας αναγγέλω μια μεγάλη χαρά, που θα είναι χαρά και για όλο το λαό. Γιατί σήμερα, στην πόλη του Δαβίδ γεννήθηκε για σας ένας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος. Αυτό θα είναι για σας το σημείο: θα βρήτε ένας βρέφος σπαργανωμένο και ξαπλωμένο στη φάτνη”. Ξαφνικά, μαζί με τον άγγελο εμφανίσθηκε πλήθος απ’την ουράνια στρατιά των αγγέλων, που αινούσαν το Θεό και έλεγαν: “Δόξα στο Θεό, στα ύψη του ουρανού και πάνω στη γη ειρήνη, στους ανθρώπους που ο Κύριος αγαπά”».

Πηγή: koinignomi.gr

Comments are closed.