Η Ιερά Μονή Αδ. του Ελέους του Αγ.Βικεντίου του Παύλου

Published on: 2 Φεβρουαρίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 1185

Tags: ,

Η πρώτη επαφή της μοναχικής κοινότητας των Αδ. του Ελέους του Αγ.Βικεντίου του Παύλου, με το νησί της Σύρου, χρονολογείται από το 1841, όταν για πρώτη φορά πέρασαν από εδώ πηγαίνοντας για Σαντορίνη. Η μόνιμη εγκατάστασή τους στο νησί μας, έγινε τριάντα χρόνια αργότερα, ενώ από το 1872 αναφέρονται λεπτομερή στοιχεία για την παρουσία τους στη Σύρο.

Στα 175 χρόνια που ακολούθησαν εκείνη την πρώτη τους επαφή με το νησί, καταγράφεται μια πλούσια διαδρομή των αδελφών, την οποία πολύ αναλυτικά περιγράφει ο ιστορικός Μάρκος Ν.Ρούσσος – Μηλιδώνης στις σελίδες 373-432 του βιβλίο του «Οι Πατέρες Λαζαριστές στην Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη (1783-2004», εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Αγ. Βικέντιος είναι ιδρυτής και του τάγματος των Πατέρων Λαζαριστών.

Η πολύτιμη παρουσία και προσφορά των Αδελφών του Ελέους του Αγ.Βικεντίου του Παύλου (υπάρχουν κι άλλα μοναχικά τάγματα με αυτό τον τίτλο αλλά με άλλον ιδρυτή), στην τοπική μας Εκκλησία είναι μια προσφορά ζωής, δραστήριες στο κατηχητικό έργο και στον τομέα των παιδιών και των ηλικιωμένων, καθώς πολλοί συριανοί θυμούνται τις αδελφές στον ιστορικό παιδικό σταθμό «Η ΦΩΛΙΑ» της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, ενώ εκατοντάδες ηλικιωμένοι έχουν φιλοξενηθεί στο τελευταίο κατώφλι της επίγειας ζωής τους, στον οίκο ευγηρίας με την ονομασία «Ησυχαστήριο Παναγία της Ελπίδας των Αδελφών του Ελέους του Αγ.Βικεντίου». Πολύ δε πριν από την λειτουργία του ως γηροκομείο, δεν είναι λίγες οι συριανές που φοίτησαν και μεγάλωσαν εκεί ενόσω ήταν σχολείο και ορφανοτροφείο μαζί, ενώ ακόμα περισσότεροι θυμούνται το Γαλλικό Νοσοκομείο των Αδελφών στους πρόποδες της Άνω Σύρου.

Μέσα από μια μακρόχρονη πορεία στο πέρασμα των αιώνων, οι Αδελφές του Ελέους εξακολουθούν να δίνουν τη δική τους μαρτυρία πίστης και αφοσίωσης σ Εκείνον, που τις κάλεσε «να αφήσουν τα πάντα για να τον ακολουθήσουν» και μαζί του να εργαστούν στο «θερισμό». Ο παιδικός σταθμός «Η ΦΩΛΙΑ» έχει περάσει πλέον στο ιδιωτικό σχολείο «Αγ.Γεώργιος» των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, όμως οι Αδελφές παραμένοντας προσηλωμένες στην προσφορά στον συνάνθρωπο, και ακολουθώντας το παράδειγμα του ιδρυτή τους, κρατούν εν λειτουργία τον οίκο ευγηρίας, περιθάλποντας και φροντίζοντας μαζί με το προσωπικό, τους 35 τρόφιμους ηλικιωμένους. Συνεργάζονται με τις ΚΑΡΙΤΑΣ σε θέματα ηλικιωμένων και αναξιοπαθούντων, πραγματοποιούν επισκέψεις σε μοναχικά άτομα, συνεισφέρουν όπου και όποτε τους ζητηθεί στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας. Εξακολουθούν να είναι ένας μικρός φάρος ελπίδας και πίστης για όλους εμάς.

Αυτή τη στιγμή ζουν στη μονή τους στη Σύρο 5 αδελφές:

ΑΔ. ΑΝΝΑ ΔΟΥΝΑΒΗ – ΗΓΟΥΜΕΝΗ

AD_DOYNABHΓεννήθηκε στην Άνω Σύρο το 1947. Εισήχθη στην κοινότητα των Αδελφών του Ελέους το 1972 και έχει υπηρετήσει στη Σύρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και πάλι Σύρο. Για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες της στον παιδικό σταθμό «Η ΦΩΛΙΑ», στο κατηχητικό έργο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, σε κατασκηνώσεις για νέες, ενώ είναι και αντιπρόεδρος της Κάριτας Σύρου, συνεργαζόμενη μαζί τους σε θέματα ηλικιωμένων και αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.

ΑΔ. ΛΟΥΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑΡΗ

AD_PALAMARHΓεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1940 στην Ποταμιά της Τήνου. Μπήκε στην κοινότητα των Αδελφών του Ελέους στις 13/8/1963. Υπηρέτησε ως αδελφή στην Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Σύρο, Τήνο, Σύρο. Εργάστηκε ως Νηπιαγωγός- δασκάλα Γαλλικών στην Σύρο από το 1970. Για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως κατηχήτρια στα κατηχητικά κέντρα της Καθολικής Επισκοπής. Επίσης προσφέρει υπηρεσία κοντά στους ηλικιωμένους. Και εκείνη έχει υπηρετήσει στον παιδικό σταθμό «Η ΦΩΛΙΑ», ενώ πραγματοποιεί μέχρι και σήμερα επισκέψεις σε μοναχικούς ηλικιωμένους.

ΑΔ. ΛΟΥΙΖΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

AD_PALAIOLOGOYΓεννήθηκε στην Άνω Σύρο στις 21/8/1939. Μπήκε στο τάγμα των Αδελφών στις 31/1/1960. Υπηρέτησε σε Σύρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και πάλι Σύρο μέχρι και σήμερα. Για πολλά χρόνια ήταν στον παιδικό σταθμό «Η ΦΩΛΙΑ» βοηθώντας τα νήπια στα πρώτα τους εκπαιδευτικά βήματα. Ασχολήθηκε επίσης και πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο κατηχητικό έργο και την νεολαία συμμετέχοντας μαζί με άλλες αδελφές στις κατασκηνώσεις νέων κοριτσιών στην Ποσειδωνία.

ΑΔ. ΑΝΝΑ ΠΟΛΙΑΚ (ΑΔ.ΑΝΙΤΑ)

AD_POLIAKΓεννήθηκε στο Sinj της Κροατίας στις 25/7/1952 σε μια οικογένεια με 7 παιδιά. Στο τάγμα των αδελφών του Ελέους μπήκε το 1969. Έχει πτυχίο νοσηλευτικής υπηρετώντας τους ηλικιωμένους στην Κροατία, Σύρο, Αθήνα και πάλι Σύρο. Έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες κοντά στους αρρώστους και τους ηλικιωμένους στην πατρίδα της. Μέσα στο πνεύμα της Ιεραποστολής, άφησε την Κροατία και τα περισσότερα χρόνια της μοναχικής ζωής, από το 1981, με μία διακοπή 7 χρόνων, ζει στη Σύρο και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Ησυχαστήριο.

ΑΔ. ΜΑΡΙΑ ΖΩΖΕΦΙΝΑ HO THI TAM

AD_TAMΓεννήθηκε το 1954 στο Βιετνάμ. Είναι το δωδέκατο παιδί μιας οικογένειας 14 παιδιών. Μπήκε στο τάγμα των Αδελφών του Ελέους το 1976. Στην πατρίδα της το Βιετνάμ, υπηρέτησε τον Ιησού, στο πρόσωπο των λεπρών και των καρκινοπαθών. Και εκείνη ως ιεραπόστολος, άφησε το Βιετνάμ και ήρθε στην Ελλάδα. Έχει πτυχίο νοσηλευτικής και ήρθε στη Σύρο στις 3 Νοεμβρίου 2009 προσφέροντας τις γνώσεις της και τις υπηρεσίες της στους ηλικιωμένους.

Comments are closed.