Η Ευλογία των Αγίων Ελαίων στον Καθεδρικό μας Ναό

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με συναγμένο το λαό ως Εκκλησία γύρω από τον Ποιμένα της, τελέστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, η ευλογία των Αγίων Ελαίων στον Καθεδρικό Ναό του Αγ.Γεωργίου στην Άνω Σύρο, αφού προηγήθηκε η ανανέωση των υποσχέσεων της ιερατικής χειροτονίας των ιερέων, η οποία πραγματοποιείται αυτή την ημέρα.

Κάθε χρόνο η ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης τελείται και σε διαφορετικό ναό, ώστε να δίδεται η ευκαιρία της συμμετοχής ολοένα και περισσότερων πιστών, καθώς αποτελεί μια σημαντική στιγμή στη ζωή της Εκκλησίας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι τέσσερις νέοι ιερείς παρουσίασαν στον Επίσκοπο τα Άγια Έλαια με τα οποία θα εφοδιάζονται οι πιστοί κατά τα Μυστήρια, ενώ αμέσως μετά το Ευαγγέλιο, με αναμμένα κεριά στα χέρια, όλοι οι ιερείς, ανανέωσαν τις υποσχέσεις που έδωσαν κατά την ιερατική τους χειροτονία. Υποσχέσεις πιστότητας και προσφοράς στον Κύριο προς όφελος του λαού Του.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στο Έτος της Ευσπλαχνίας που διανύουμε κατά αυτό το Έκτακτο Ιωβηλαίο, στην ευσπλαχνία του Θεού Πατέρα αλλά και στη σημασία της Ευλογίας των Αγίων Ελαίων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«….O Ιησούς, μας κοιτά με τα δικά μας ανθρωπινά ματιά, για αυτό μας κατανοεί και μας συντρέχει. Εμείς οι χριστιανοί καλούμαστε να βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας μέσα από το δικό του βλέμμα, γινόμενο ένα με εκείνον. Αυτό σημαίνει είμαι χριστιανός, ζω χριστιανικά. Βλέπω τον συνάνθρωπό μου με τα μάτια ου Χριστού. Και για να γίνει αυτό «ακούω τον εκλεκτό Υιό του Πατέρα, τον Ιησού» όπως μας ζητήθηκε τη 2η Κυριακή της σαρακοστής. Έτσι όπως άκουγαν τον Ιησού στη συναγωγή οι κάτοικοι της Ναζαρέτ.

Ακούσαμε στο ευαγγέλιο, ότι τα μάτια και τα αυτιά όλων έπεσαν πάνω του, τους άγγιξε ο λόγος και το βλέμμα του, και τους ανήγγειλε ότι το Άγιο Πνεύμα τον έχρισε να φέρει χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς, ελευθερία στους φυλακισμένους, ανάβλεψη στους τυφλούς και να κηρύξει έτος της χάρης του Κυρίου. Αποκαλύπτεται ως ο σταλμένος από τον Πατέρα, για να εκπληρώσει το σχέδιο σωτηρίας και αγάπης του ευσπλαχνικού Πατέρα. Ο Ιησούς είναι το πρόσωπο της ευσπλαχνίας του Θεού. Και εμείς όταν στο όνομά του, βοηθάμε, παρηγορούμε, ενδυναμώνουμε, ανακουφίζουμε τον πονεμένο συνάνθρωπό μας ακτινοβολούμε την ευσπλαχνία του Θεού πατερά. Αλλά και τα Άγια Έλαια, Το έλαιο των ασθενών το έλαιο των κατηχουμένων, το Άγιο Μύρο είναι κατεξοχήν εργαλεία της αγάπης και της ευσπλαχνίας του Θεού και κατά επέκταση γεννούν την ελπίδα στην καρδιά. Η εκκλησία χρησιμοποιεί αυτά τα έλαια στα μυστήρια της Βάπτισης, του Χρίσματος και Ευχέλαιου καθώς και στη Χειροτονία των Ιερέων και των Επισκοπών. Σε καθένα από αυτά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά η Ευσπλαχνική αγάπη του Θεού, εκφράζεται η εγγύτητα του Θεού, η επιθυμία του να συντρέχει τον άνθρωπο. Η πρώτη αλήθεια της Εκκλησίας είναι η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο…….»

Με την επίθεση των χεριών του Επισκόπου και όλων των ιερέων έγινε στη συνέχεια η ευλογία των Αγίων Ελαίων, ενώ στο τέλος της Ιερής Ακολουθίας, όλοι οι ιερείς και οι βοηθοί ιερέων, κλήθηκαν ονομαστικά κατά ενορία να παραλάβουν τα Άγια Έλαια για να τα παρουσιάσουν στους πιστούς της ενορίας τους, πριν την τέλεση του Μυστικού Δείπνου το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.

Στην Θεία Λειτουργία αυτή του Χρίσματος, όπως ονομάζεται επειδή ευλογείτε και το Άγιο Μύρο με το οποίο χρίζονται τα παιδιά που θα λάβουν το Χρίσμα, είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν μαζί με τους γονείς τους, και αρκετά παιδιά της Γ’ τάξης του δημοτικού, που φέτος θα λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος.

Comments are closed.