Η Ευλογία των Αγίων Ελαίων στον Καθεδρικό μας Ναό

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης και με τη συγκεντρωμένη Εκκλησία γύρω από τον Επίσκοπο της και τους ιερείς, τελέστηκε η ευλογία των Αγίων Ελαίων κατά τη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα.

Ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου ευλόγησε τα Άγια Έλαια των Κατηχουμένων, των Ασθενών και του Χρίσματος παραδίδοντάς τα στη συνέχεια στους ιερείς και εφημερίους των ενοριών της Σύρου, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του έτους.

Μαζί με τον Επίσκοπο συλλειτούργησε ο πρώην Σύρου Επίσκοπος π.Φραγκίσκος καθώς και όλοι οι ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας οι οποίοι στη συνέχεια ανανέωσαν τις υποσχέσεις της Χειροτονίας τους ενώπιον του Επισκόπου και των πιστών.

Η ευλογία του Μύρου υπενθυμίζει την Ιεροσύνη του Χριστού στην οποία συμμετέχουμε όλοι οι βαφτισμένοι, αλλά ιδιαίτερα υπενθυμίζει την Ιεροσύνη του Χριστού στην οποία συμμετέχουν οι ιερείς δυνάμει της ιερατικής τους χειροτονίας.

Στην ομιλία του αμέσως μετά το Ευαγγέλιο ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Ιεροσύνης και στο κάλεσμα προς τον κάθε ιερέα που απηύθυνε ο Κύριος και απευθυνόμενος προς τους ιερείς, τους είπε μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί μου Ιερείς θα ήθελα – ενθυμούμενοι αυτό το βλέμμα του Ιησού που ένοιωσε κάποτε ο καθένας από εμάς στραμμένο πάνω του όταν δεχτήκαμε το κάλεσμά Του – να το ανταποδώσουμε σήμερα και να στρέψουμε και εμείς  τα  μάτια μας πάνω του και να ανανεώσουμε τις υποσχέσεις  που  δώσαμε  κατά την ημέρα της χειροτονία μας. Και αυτό να το πράξουμε για να λάβουμε τη δύναμη και να συνεχίσουμε την πορεία μας και την αποστολή μας δυναμικά, με στόχο πάντα να οδηγούμε προς Εκείνον τους πιστούς που η Εκκλησία μάς εμπιστεύθηκε. Η αποστολή του Ιερέα είναι να ποιμαίνει. Βρίσκεται πάντα μπροστά, και κοιτώντας στα μάτια τον Ιησού, καθοδηγεί τους πιστούς στο δρόμο του Θεού  φροντίζοντας ιδιαίτερα όσους έχουν ανάγκη από ευσπλαχνία, συμπόνια, κατανόηση. Το βλέμμα μας προς Εκείνον πρέπει να είναι πιο επίμονο στις δύσκολες στιγμές της κούρασης – πνευματικής και σωματικής – της απογοήτευσης, της μοναξιάς, αλλά και όταν οι κοσμικές μας ασχολίες γίνονται ομίχλη στα μάτια μας και μας εμποδίζουν να συναντήσουμε το δικό Του βλέμμα που μας αναζητά. Ανανεώνοντας, λοιπόν, στη συνέχεια της τελετής τις ιερατικές μας υποσχέσεις, στην απάντηση που θα δώσουμε, λέγοντας: «Ναι το Θέλω», επιθυμούμε, όχι μόνο να δηλώσουμε την πιστότητά μας στις υποσχέσεις που δώσαμε κάποτε, αλλά να θυμηθούμε και πάλι και να νιώσουμε σήμερα, όπως και τότε, την ομορφιά και τη χαρά που νιώσαμε όταν αποφασίσαμε να είμαστε καθαγιασμένοι στην υπηρεσία Του».

Όμως ο Σε/τατος π.Πέτρος απευθύνθηκε και προς τους πιστούς ζητώντας τους να είναι συνεργάτες των εφημερίων: «Αγαπητοί μου λαϊκοί, σήμερα εορτάζετε και εσείς, οι οποίοι, δυνάμει του βαπτίσματος, συμμετέχετε στην Ιεροσύνη του Χριστού, διότι το Βάπτισμα σάς κατέστησε κοινωνούς στην αποστολή του Χριστού και στο έργο της σωτηρίας Του. Θα ήθελα, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσημης θείας λειτουργίας που μας βρίσκει συναγμένους εδώ ως τοπική Εκκλησία, να σας ζητήσω τη συνεργασία και τη διαθεσιμότητά σας στο Ποιμαντικό μας έργο. Προσπαθήστε, όσο είναι δυνατό,  να βοηθάτε και να στηρίζετε τους Εφημερίους σας, ώστε να μπορούν να ξεπερνούν πιο εύκολα τις ενδεχόμενες δυσκολίες και να εκπληρώνουν καρποφόρα τα καθήκοντά τους».

 Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.