Η Ευλογία στην Αγία Γραφή

Published on: 27 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 328

Tags: , ,

Από την εορτή των Θεοφανίων και μετά, οι ιερείς, και όχι μόνο, επισκέπτονται τις οικογένειες, για να φέρουν την ευλογία του Κυρίου στο σπιτικό των χριστιανών. Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε μια σύντομη μελέτη στο θέμα ΕΥΛΟΓΙΑ στην Αγία Γραφή.

Η ευλογία της Βίβλου, έχει ένα πλούσιο και βαθύ νόημα που εμείς οι σύγχρονοι, μην έχοντας πια σε μεγάλο βαθμό την ανάλογη βιβλική νοοτροπία, δεν είμαστε σε θέση να συλλάβουμε, σε όλο του το εύρος.Στην Βιβλική νοοτροπία, η ευλογία έχει τη δύναμη να επιτύχει αυτό που εκφράζει, αν και δεν έχει τίποτα να κάνει με τη μαγεία. Η δύναμη της ευλογίας έχει την πηγή της στην γενναιοδωρία του Θεού. Ο Θεός ευλογεί τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, δηλαδή διαμέσου ενός ιερέως ως ενδιάμεσου. Ως εκ τούτου, η ευλογία πραγματοποιείται μόνο εάν ένας άνθρωπος είναι πιστός στις εντολές του Θεού.

Αντικείμενο της ευλογίας μπορεί να είναι η γονιμότητα, η υγεία, η αφθονία, η μακροζωία, η χαρά της ζωής, κάθε υλικό ή πνευματικό αγαθό. Με την ευλογία του ανθρώπου αυτός αντλεί από τον πλούτο του Θεού. Είναι μια ευχή και μια προσευχή που αφήνεται στο Θεό να πραγματοποιήσει. Η βιβλική ευλογία είναι, επομένως, μια αναγγελία βέβαιων αλλά και αναμενόμενων αγαθών που θα διατεθούν και θα χαροποιήσουν τον αποδέκτη. Εκφράζεται με τη μορφή μιας γεμάτης εμπιστοσύνη στο Θεό ικεσίας και ολοκληρώνεται με τη δοξολογία και την ευχαριστία όταν, το δώρο που έγινε πραγματικότητα, γίνεται η απόδειξη της Θεϊκής γενναιοδωρίας.

Στους μεσσιανικούς καιρούς το κατεξοχήν δώρο και ευλογία του Θεού είναι η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (στον Ιορδάνη ποταμό με την βάπτιση του Ιησού και την Πεντηκοστή ). Αυτή η Ευλογία ρέει άφθονη στο Χριστό ο οποίος γίνεται η πηγή κάθε ευλογίας. Διότι αυτός είναι το κατεξοχήν «Δώρο» του Πατέρα στους ανθρώπους, και από αυτόν προέρχονται όλα τα άλλα δώρα, μεγαλύτερο των οποίων είναι το Άγιο Πνεύμα, ως εκ τούτου, ο Χριστός είναι η ευλογία μας.

Μέσω του Χριστού, οι ευλογίες, τα δώρα του Πατέρα κατέρχονται σε μας και, οι δικές μας ευχαριστίες ως δοξολογία ανέρχονται σ ‘αυτόν: είναι μια ανταλλαγή ευλογιών. Ολόκληρη η ζωή του Ιησού παρουσιάζεται από τον απόστολο Πέτρο στις επιστολές, ως η ευλογία του Θεού Πατέρα σε μας, και τέτοια πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον ίδιο απόστολο, η ζωή όλων των Χριστιανών, διότι η εντολή του Ιησού στους μαθητές του ήταν να ευλογούν ακόμη και αυτούς που τους καταριούνται.

Μέσω του Αγίου Πνεύματος καταλαβαίνουμε πως όλα τα δώρα των ευλογιών της Παλαιάς Διαθήκης, της γονιμότητας, του πλούτου, της ευημερίας, της χαράς, της ειρήνης ήταν προεικονίσεις της κατεξοχήν Ευλογίας του Θεού: της αγάπης του που πήρε σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Ιησού από την Ναζαρέτ, μπήκε στον κόσμο μας και μέσω το Αγίου Πνεύματος στις καρδιές όλων μας.

Πηγή: Εφημερίδα “Ενοριακές Καμπάνες”, Φ.864 / 16-12-2016

Comments are closed.