Η Ευλογία των Οικογενειών

Published on: 8 Ιανουαρίου 2019

Filled Under: Τελετές - Σύμβολα

Views: 720

Tags:

Κάθε χρόνο, αμέσως μετά την Εορτή των Θεοφανείων, δηλ. της φανέρωσης της δόξας του Κυρίου σε όλα τα πέρατα της γης, και αφού έχει γίνει στους ναούς την ημέρα εκείνη η ευλογία του νερού, που συμβολίζει τη νέα ζωή με το Βάπτισμά μας, οι εφημέριοι προγραμματίζουν και ξεκινούν την «ευλογία των οικογενειών» και όχι τον «αγιασμό των σπιτιών» όπως πολλοί χριστιανοί χρησιμοποιούν λανθασμένα τη φράση αυτή μέχρι και σήμερα.

Με την ευλογία των οικογενειών, είναι ο ίδιος ο Κύριος που έρχεται να ευλογήσει τις οικογένειες. Πως τον υποδεχόμαστε λοιπόν;

Σε κάθε περίπτωση, και με τα μέσα που διαθέτει σήμερα η τεχνολογία, είναι εφικτό οι ευλογίες των οικογενειών να προγραμματίζονται ακόμα και με προσέγγιση της ώρας επίσκεψης του εφημερίου, έτσι πρώτιστο μέλημα της οικογένειας πρέπει να είναι να βρίσκονται όλα τα μέλη της συγκεντρωμένα κατά την επίσκεψη του εφημερίου. Όπως όταν η οικογένεια περιμένει κάποιον επίσημο καλεσμένο και βρίσκεται όλη μαζί περιμένοντας με χαρά να τον υποδεχτεί. Αυτός ο υψηλός καλεσμένος αυτή τη φορά είναι ο ίδιος ο Χριστός στο πρόσωπο του ιερέα.

Ανάβουμε λοιπόν όλα τα φώτα των δωματίων και οδηγούμε τον ιερέα στο σαλόνι. Εκεί συγκεντρώνετε όλη η οικογένεια. Κλείνουμε την τηλεόραση, χαμηλώνουμε αν είναι εφικτό τα τηλέφωνα, δεν ασχολούμαστε με κάτι άλλο και με πνεύμα προσευχής και κατάνυξης προσευχόμαστε μαζί με τον ιερέα. Το άναμμα ενός κεριού, σημείο της παρουσίας του Κυρίου στο σπίτι μας, θα βοηθούσε στην περίσταση. Στο τέλος ασπαζόμαστε τον Εσταυρωμένο.

Η ευλογία της οικογένειάς μας είναι επίσης μια ευκαιρία συνάντησης του εφημερίου μαζί μας. Εκείνος σαν πνευματικός πατέρας, όπου στο πρόσωπό του θα πρέπει να βλέπουμε τον ίδιο τον Ιησού στο σπιτικό μας, θα μας νουθετήσει, θα συζητήσει μαζί μας στο λίγο χρόνο που θα έχει, και εμείς απ την πλευρά μας μπορούμε να του ανοίξουμε την καρδιά μας για ότι μας απασχολεί ως οικογένεια.

Όλοι οι εφημέριοι είναι πρόθυμοι, ακόμα και αν τη συγκεκριμένη ημέρα που έχουν προγραμματίσει τη γειτονιά μας και δεν μας βρουν, να κλείσουν μαζί μας ένα ραντεβού και να μας επισκεφτούν σε χρόνο που μας διευκολύνει.

Μην χάσουμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία να προσκαλέσουμε τον Ιησού να ευλογήσει την οικογένειά μας. Εκείνος είναι πάντα έτοιμος και μας περιμένει!

Σ.Δ.

Comments are closed.