Η αθλιότητα, η υποκρισία και η Ευσπλαχνία

Published on: 13 Απριλίου 2019

Filled Under: Βίντεο

Views: 239

Tags:

Την τελευταία Κυριακή της Τεσσαρακοστής η εκκλησία προσφέρει στη μελέτη μας την κατά Ιωάννη ευαγγελική περικοπή, κατά την οποία οι Γραμματείς και οι νομοδιδάσκαλοι της εποχής είχαν συλλάβει μια μοιχαλίδα και την έφεραν ενώπιον του Ιησού για να πει τη γνώμη του.

Οι ίδιοι ήξεραν ότι έπρεπε να τη λιθοβολήσουν, αλλά ήθελαν να φέρουν σε δύσκολη θέση εκείνον τον ραβί πρώην ξυλουργό από τη Ναζαρέτ, που κήρυττε και μιλούσε για έναν θεό ευσπλαχνικό. Προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν θα μείνει πιστός στις διδασκαλίες του ή αν θα προσχωρήσει στη δική τους αντίληψη περί Θεού, του Θεού τιμωρού που δεν αφήνει να πέσει κάτω κανένα παράπτωμα του ανθρώπου. Είναι υπέρ του Μωσαϊκού νόμου ή όχι; Γιατί αν δεχόταν τον Μωσαϊκό Νόμο, θα σήμαινε ότι ήταν με την εβραϊκή θρησκεία, την καθαρή, διαφορετικά θα αλλοίωνε τη θρησκεία και θα ήταν και ο ίδιος άξιος θανάτου.

«Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς πήγε στο όρος των Ελαιών και όταν ξημέρωσε βγήκε στο ναό και όλος ο λαός πήγαινε κοντά του κι εκείνος αφού κάθισε, τους δίδασκε.

Οι δε γραμματείς και οι Φαρισαίοι φέρνουν προς αυτόν μια γυναίκα που συνελήφθη να διαπράττει μοιχεία, και, αφού την έστησαν στο μέσον, του λένε: Δάσκαλε, αυτή η γυναίκα συνελήφθη επ’ αυτοφώρω διαπράττοντας μοιχεία. Και στον νόμο ο Μωυσής πρόσταξε σε μας, οι γυναίκες αυτού τού είδους να λιθοβολούνται· εσύ, λοιπόν, τι λες; Και το έλεγαν αυτό δοκιμάζοντάς τον, για να έχουν να τον κατηγορούν. Ο δε Ιησούς, σκύβοντας κάτω, έγραφε με το δάχτυλό του στη γη. Και επειδή επέμεναν ρωτώντας τον, σηκώνοντας το κεφάλι, είπε σ’ αυτούς: Όποιος από σας είναι αναμάρτητος, ας ρίξει πρώτος την πέτρα εναντίον της. Και πάλι, σκύβοντας κάτω, έγραφε στη γη. Και εκείνοι, όταν το άκουσαν, και ελεγχόμενοι από τη συνείδηση, έβγαινε ένας-ένας, αρχίζοντας από τους πρεσβύτερους μέχρι τους τελευταίους· και ο Ιησούς έμεινε μόνος, και η γυναίκα που στεκόταν στο μέσον. Και όταν ο Ιησούς σήκωσε το κεφάλι, και μη βλέποντας κανέναν, εκτός από τη γυναίκα, της είπε: Γυναίκα, πού είναι εκείνοι οι κατήγοροί σου; Δεν σε καταδίκασε κανένας; Και εκείνη είπε: Κανένας, Κύριε. Και ο Ιησούς είπε σ’ αυτήν: Ούτε εγώ σε καταδικάζω· πήγαινε, και στο εξής μη αμάρτανε”.

Πηγή: koinignomi.gr

Comments are closed.