Η Ακολουθία των Παθών και ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας

Published on: 7 Απριλίου 2018

Filled Under: Σύρος

Views: 793

Tags: ,

Με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών που κατέκλυσαν  το ναό και τους προαύλιους χώρους, ξεκίνησε η Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου και λίγο αργότερα και ο Επιτάφιος, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη.

Στην τελετή προίστατο ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου (πρώτη φορά που την Μεγάλη Παρασκευή ο Επίσκοπος προΐσταται σε τελετή άλλου ναού), ενώ πριν την περιφορά του Επιταφίου αναχώρησε αφού έπρεπε να βρίσκεται και στον Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, για την τέλεση της Ακολουθίας των Αγίων Παθών.

Η τελετή των Αγίων Παθών του Κυρίου ξεκίνησε με την ανάγνωση του Λόγου του Κυρίου, διαβάστηκε διαλογικά το Άγιο Πάθος από το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη, ακολούθησε η Σταυροπροσκύνηση, η Αγία Ευχαριστία των προηγιασμένων και τέλος η περιφορά του Επιτάφιου στους δρόμους της Ερμούπολης με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η εξαίρετη πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού, λάμπρυνε με την συμμετοχή της, όπως κάθε φορά την τελετή αλλά και την περιφορά του Επιταφίου.

Αναφερόμενος στο Πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στην απομάκρυνση του σημερινού ανθρώπου από το Θεό: «είναι αλήθεια αδελφοί μου, ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν συνειδητοποιήσει εύκολα πόσο απέχει η ζωή του και η καθημερινότητα του, από μια ειλικρινή χριστιανική πορεία ζωής, ίσως γιατί κρίνοντας με ανθρώπινα κριτήρια αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος της αγάπης του Θεού για εμάς, που φθάνει μέχρι το σταυρό. Έτσι πολλοί έχουν μια χλιαρή σχέση μαζί του ή τον εγκαταλείπουν γιατί πιστεύουν ότι δεν τον έχουν ανάγκη. Εκείνος όμως συνεχίζει ζηλότυπα να μας θέλει κοντά του και μας περιμένει υπομονετικά με ανοιχτή την αγκαλιά. Και τι σημαίνει επιστρέφω στο Θεό; Όχι, βέβαια, απλά δέχομαι την ύπαρξή του, αυτό ακόμα και ο διάβολος το αποδέχεται. Επιστρέφω στο Θεό σημαίνει, συνειδητοποιώντας την αγάπη του, τον ακολουθώ πιστά, μετανοημένος και γεμάτος από εμπιστοσύνη σε Εκείνον που για μένα είναι η ζωή μου. Αλήθεια, δεν έχετε κουραστεί να ζείτε μακριά του; Και εννοώ ουσιαστικά μακριά του! Δίχως μια σχέση ζωντανή, καθημερινή, που να τρέφει την πίστη και να δίνει νόημα στη ζωή. Δίχως τη ζεστασιά της δικής του αγάπης. Πού αλλού μπορεί να βρει κανείς το νόημα της ζωής του; Πείτε μου. Αγαπητοί αδελφοί, αφού μελετήσαμε αυτή τη νύκτα το πάθος του Ιησού, ας αφήσουμε η σταυρική του θυσία να μας προκαλέσει και ας ανοίξουμε την καρδιά και τη ζωή μας σε εκείνον. Γιατί ο Ιησούς-Χριστός είναι η Αλήθεια που μας καθιστά ικανούς να αγαπήσουμε. Μη φοβάστε! Με το θάνατο του ο Ιησούς μας έδωσε τη σωτηρία του. Ο απόστολος Πέτρος έγραψε: «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμεις ως προς την αμαρτία και να ζήσουμε μέσα στο θέλημα του Θεού πατέρα, Με τις πληγές του Χριστού γιατρευτήκατε. (1 Πετρ 2,24).  Αυτό είναι το χαρμόσυνο μήνυμα της Μεγάλης Παρασκευής: πάνω στο σταυρό, ο Λυτρωτής, μας έδωσε ξανά την αξιοπρέπεια που μας ανήκει, μας κατάστησε παιδιά του Θεού ο οποίος μας έπλασε κατ’ εικόνα και ομοίωση του, από αγάπη. Μας έδωσε μια σάρκινη καρδιά για να μπορούμε να αγαπάμε όπως εκείνος, βλέποντας στον πλησίον μας ένα αδελφό.»         

Μετά το πέρας της Ακολουθίας έγινε η περιφορά του Επιταφίου στους πλημμυρισμένους από επισκέπτες, δρόμους της Ερμούπολης, ενώ στην Πλατεία Μιαούλη, ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας ανέπεμψε δέηση προς τον Κύριο.

Κατά την επιστροφή στο Ναό, οι πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν το Πανάχραντο Σώμα του Κυρίου.

Την τελετή των Αγίων Παθών παρακολούθησαν ο Βουλευτής κ.Αντώνης Συρίγος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης κ.Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιώργος Δούναβης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ.Δομένικος Σαγκινέτος, ενώ κατά την περιφορά συμμετείχαν και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Με την ίδια επισημότητα τελέστηκε και στον Καθεδρικό μας Ναό του Αγ.Γεωργίου η ανάμνηση των Παθών του Κυρίου με την ανάγνωση του Θείου Πάθους, την Σταυροπροσκύνηση και την περιφορά του Επιταφίου στα στενά της Άνω Σύρου.

 

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.