Η Αγία Πόρτα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου αποκαλύφθηκε για το Ιωβηλαίο Έτος της Ευσπλαχνίας

Την Τρίτη το βράδυ η Αγία Πόρτα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου ελευθερώθηκε από τον τούβλινο τοίχο που την έκρυβε από το Άγιο Έτος του 2000.

Η τελετή «Αναγνώρισης» (Recognitio) έλαβε χώρα την Τρίτη (17/11/15) το βράδυ και στην οποία πρωτοστάτησε ο Αρχιερέας Καρδινάλιος της Βασιλικής Άντζελο Κομάστρι.

Μετά την λιτανεία και την σύντομη ακολουθία προσευχής στην οποία πρωτοστάτησε ο Καρδινάλιος Κομάστρι, εργάτες ξεκίνησαν να αφαιρούν προσεκτικά τον τοίχο, αποσπώντας ένα μικρό μεταλλικό κουτί στο οποίο φυλάγονταν αναμνηστικά από το Μεγάλο Ιωβηλαίο Έτος του 2000.

Το τσίγκινο κουτί περιείχε αρκετά έγγραφα που πιστοποιούσαν το σφράγισμα της Αγίας Πόρτας στο τέλος του προηγούμενου Αγίου Έτους. Συμπεριελάμβανε επίσης τα κλειδιά που θα επιτρέψουν στον Πάπα Φραγκίσκο να ανοίξει την Αγία Πόρτα στις 8 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, καθώς και περγαμηνή, μερικά τούβλα και μερικά αναμνηστικά μετάλλια.

Παρόν για το γεγονός ήταν επίσης ο τελετάρχης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, Μονσινιόρ Γκουίντο Μαρίνι, ο οποίος έλαβε τα έγγραφα και τα αντικείμενα της Τελετής της «Αναγνώρισης», και ο Αρχιεπίσκοπος Ρίνο Φισικέλλα, Πρόεδρος της Συνόδου για την Προώθηση του Νέου Ευαγγελισμού.

Άγιες Θύρες βρίσκονται επίσης και στις άλλες κυριότερες Βασιλικές της Ρώμης: του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό, της Αγίας Μαρίας Μεγίστης, του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών.

Για το Ιωβηλαίο Έτος της Ευσπλαχνίας, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να ιδρυθούν Αγίες Θύρες στο Προσκύνημα της Ρώμης της Παναγίας της Θείας Αγάπης και στο Πανδοχείο της Κάριτας της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Ρώμης στην Οδό Μαρσάλα.

Πηγή: Ράδιο Βατικανού
Μετάφραση: π. Ιωσήφ Πρίντεζης

Comments are closed.