Γιορτή των παιδιών των Κατηχητικών Κέντρων

Published on: 10 Ιανουαρίου 2018

Filled Under: Σύρος

Views: 363

Tags: ,

Η ζωή, η ειρήνη και η χαρά ήταν τα δώρα που ζητήσαμε και  πήραμε από τον Ιησού της Φάτνης της Βηθλεέμ, τα φετινά Χριστούγεννα.

«Όπως η Μαρία και ο Ιωσήφ, οι βοσκοί και οι   άγγελοι, προσκυνούμε και ζητούμε από τον Ιησού να μας δίνει  κάθε μέρα την ειρήνη, τη χαρά και τη ζωή, σαν ένα μικρό σποράκι μέσα στην καρδιά μας, που εμείς θα φροντίσουμε να μεγαλώσει, να ανθίσει, να γίνει δέντρο καρπερό, για να τρέφει με τους καρπούς του όσους είναι γύρω μας!»

Με αυτή την ταπεινή προσευχή των παιδιών και όσων τα συνόδεψαν, ξεκίνησε η Χριστουγεννιάτικη  γιορτή των Κατηχητικών Κέντρων, στον ενοριακό ναό της Βάρης, όπου τον ιδιαίτερο τόνο έδωσε η πρώτη εμφάνιση της παιδικής χορωδίας  που συγκροτείται από παιδιά και των δυο κέντρων και την ευθύνη για την προετοιμασία της έχει ο μουσικός κ.Νίκος Ρούσσος.H επιλογή των παιδιών έγινε στη διάρκεια των  τακτικών συναντήσεών τους με τον  δάσκαλο της μουσικής,, στα πλαίσια της κατήχησης, που σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν την πίστη τους και να συμπληρώσουν τη θρησκευτική τους  μόρφωση και μέσω της μουσικής. Στην πρώτη αυτή παρουσία, βοήθησαν ιδιαίτερα  οι κυρίες  Ελίζα Πρίντεζη και Έλμα Ξανθάκη, μουσικοί,  η κυρία Άννα Σιγάλα, κατηχήτρια,  η Κατερίνα Ρούσσου και Μαριθένα Ρούσσου, μέλη της ΕΚΝΕ.

Ακολούθησε η  «απευθείας σύνδεση της TV  Βηθλεέμ» – του καναλιού της ενορίας του Πάγου, που στήθηκε για τις ανάγκες των εορτών- «με τον τόπο όπου διαδραματίζονται σπουδαία γεγονότα αυτές τις μέρες…»  Η εξωτερική ρεπόρτερ του καναλιού και η χειρίστρια της κάμερας που τη συνόδευε, μας μετέφεραν ολοζώντανη την ατμόσφαιρα που αυτόν τον καιρό  επικρατεί στη Βηθλεέμ, λόγω των τελευταίων γεγονότων…

«Κόσμος πολύς συρρέει στη μικρή πόλη του Δαβίδ,  για να απογραφούν,  όπως ορίζει η διαταγή του αυτοκράτορα. Ανάμεσα σε όλους, ένα νεαρό ζευγάρι ψάχνει με αγωνία ένα κατάλυμα, επειδή  το κορίτσι ετοιμάζεται να γεννήσει ! Όμως δεν υπάρχει θέση γι΄αυτούς στο πανδοχείο και αναγκάζονται να προφυλαχθούν μέσα σ΄ένα στάβλο, όπου η Μαρία, με τη φροντίδα του Ιωσήφ, φέρνει στον κόσμο  το μωρό της, τον Ιησού! Ζεστάθηκαν με τα  άχυρα του στάβλου και τα χνώτα των ζώων, όμως κάτι συνταρακτικό συνέβη τότε… ΄Αγγελοι από τον ουρανό άρχισαν να ψάλλουν « Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, στους ανθρώπους καλής θελήσεως», ενώ οι βοσκοί, ειδοποιημένοι και αυτοί από τους αγγέλους , άρχισαν να φτάνουν στο  στάβλο… Το αστέρι πάνω  από τη φάτνη, έλαμπε όπως ποτέ μέχρι τότε…, με τέτοια λαμπρότητα, ώστε να οδηγήσει  ως εκεί και  τους σοφούς μάγους, με τα πολύτιμα δώρα τους…»

Και η μικρή ρεπόρτερ συνεχίζει:

«Αυτό πρέπει να σημαίνει σήμερα για μας η γέννηση του Χριστού στην καρδιά μας,  την ειρήνη της ψυχής, την οικογενειακή αγάπη, την ειρήνη με τους άλλους και με το Θεό. Γεννήθηκε ο Χριστός και έφερε ειρήνη, αγάπη, συμφιλίωση, συγχώρεση. Σας αρέσει αυτός ο κόσμος; Σας αρέσει πώς βλέπουμε και νοιώθουμε τα Χριστούγεννα; Ποιος συγχωρεί αν όχι εμείς οι ίδιοι; Ποιος θα θέλαμε να φέρει ειρήνη στην οικογένειά μας; Ο Θεός είναι ο Δρόμος, μας δείχνει το δρόμο και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Γι΄αυτό σας ερωτώ ξανά: Σας αρέσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων;  Εάν ναι, παρακαλώ, όταν επιστρέψετε στο σπίτι, όταν η φάτνη θα μαζευτεί και το δέντρο θα ξεστολιστεί, όταν τα κάλαντα θα σταματήσουν, σας παρακαλώ μην αρχίσετε ξανά τους τσακωμούς, τις κακίες, τους εγωισμούς. Ευχόμαστε σε όλους  εσάς, τα φετινά Χριστούγεννα να φέρουν την ειρήνη στην ψυχή σας, τη ζεστασιά στην οικογένειά  σας, τη συμφιλίωση με τους άλλους και να στρέψετε τα βλέμματά σας προς το Θεό, να τον  βάλετε στις καρδιές σας, όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο και για πάντα…»

Συνεντεύξεις από όλους, ζωντανές συνδέσεις, μουσική  και τραγούδια, δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα και μετέφεραν νοερά όλους τους  τηλεθεατές του καναλιού, στον τόπο όπου όλα αυτά τα θαυμάσια συνέβηκαν…

Ο διευθυντής του καναλιού π.Κλαούντιο Trifescu, η αρχισυντάκτρια κυρία Ελπίδα Κρητικού, η υπεύθυνη εξωτερικού ρεπορτάζ κυρία Κατερίνα Ρούσσου  και όλο το συνεργείο του σταθμού (γονείς των παιδιών), κατάφεραν να συντονίσουν την ομάδα των μικρών  ηθοποιών από την ενορία του Πάγου και της Βάρης και να αποδώσουν με απλότητα, ειλικρίνεια και πιστότητα το πιο όμορφο γεγονός της ιστορίας μας… την ενανθρώπιση του Θεού μας, που έρχεται να μας συναντήσει. Είναι ένα γεγονός παρηγορητικό και χαρούμενο, όπου ο Θεός (μέσω του αγγέλου) επεμβαίνει και η επέμβασή του γίνεται για να προστατέψει και να προωθήσει τη ζωή! «Σας φέρνω ένα χαρούμενο μήνυμα…» Η χαρά δεν αφορά ένα έθνος ή μια ομάδα ανθρώπων, αλλά όλον τον κόσμο, ενώ η ευαγγελική  ειρήνη είναι ένα δώρο Θεού στον άνθρωπο που σέβεται το Θεό, αλλά και την εικόνα Του, που είναι ο άνθρωπος. Ζώντας με ευσπλαχνία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και τιμιότητα, αξιοποιούμε τα δώρα Του (ΖΩΗ, ΧΑΡΑ, ΕΙΡΗΝΗ) και οικοδομούμε το κοινό καλό στην καθημερινότητά μας!

Ο Άγιος Βασίλης, ιδιαίτερα αγαπητός στους μικρούς μας φίλους, μας έφερε την αγιοβασιλιάτικη πίτα, καθώς και τα δώρα που προορίζονταν για τον τυχερό της βραδιάς… Αποχαιρετήσαμε τον παλιό χρόνο, καλωσορίσαμε τον καινούργιο και ψάλλαμε τα κάλαντα… με την ευχή «κατ΄αυτή τη  νέα χρονιά,  κάθε οικογένεια να επιδιώκει  τη ζωή, να οικοδομεί την  ειρήνη και να τρέφεται από τη χαρά  των Χριστουγέννων».

Με ιδιαίτερη ζεστασιά ευχαριστούμε τους γονείς των παιδιών που βοήθησαν σε ό,τι χρειάστηκε, όλες  τις κατηχήτριες  και τους ιερείς – κατηχητές των κατηχητικών κέντρων που  εργάστηκαν και βέβαια όσους ήρθαν  να προσευχηθούν και να χαρούν  σ’ αυτήν  την όμορφη γιορτή!

Και του χρόνου!

Δ.Ρ.

Comments are closed.