Ευλογία των Αγίων Ελαίων στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας

Published on: 9 Απριλίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1420

Tags: , ,

Στιγμές κατάνυξης και προσευχής  της συναγμένης,  γύρω από τον Επίσκοπό της, Εκκλησίας, αλλά και συγκίνησης, έζησαν όσοι συμμετείχαν στην Ακολουθία της Ευλογίας των Αγίων Ελαίων την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη.

Για πρώτη φορά με το νέο της Ποιμένα Σεβ/τατο Επίσκοπο π.Πέτρο Στεφάνου, με την παρουσία του Επισκόπου πρώην Σύρου Σεβ/τατου π.Φραγκίσκου Παπαμανώλη, και το σύνολο του Πρεσβυτερίου, η τοπική μας Εκκλησία έζησε το Μυστήριο της Ιεροσύνης του Χριστού, στην οποία συμμετέχουμε όλοι οι βαφτισμένοι, αλλά ιδιαίτερα υπενθυμίζει την Ιεροσύνη του Χριστού στην οποία συμμετέχουν οι Ιερείς δυνάμει της Ιερατικής του Χειροτονίας.

Στην ακολουθία προσκλήθηκαν και συμμετείχαν πολλά παιδιά της τρίτης τάξης του δημοτικού μαζί με τους γονείς τους, στα οποία φέτος ο Επίσκοπος θα χορηγήσει το ιερό Μυστήριο του Χρίσματος. Κατά την έναρξη της ακολουθίας ο Επίσκοπός μας ζήτησε να προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλο αλλά επίσης και για τους Ιερείς των άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών, που είναι πνευματικά ενωμένοι μαζί μας, δίνοντας τη γεωγραφική διάσταση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, Σαντορίνης  και Κρήτης.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Σεβ/τατος π.Πέτρος Στεφάνου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

«Ευχαριστώ και δοξάζω το Θεό για αυτή την ιδιαίτερη χαρά που μου δίνει σήμερα, να προΐσταμαι, ως Επίσκοπος, σε αυτή τη θεία λειτουργία που τελούμε για την

Ευλογία των ελαίων και την καθαγίαση του Χρίσματος της τοπικής μας εκκλησίας.

Αδελφοί μου, σήμερα εορτάζουν όλοι οι λαϊκοί, οι οποίοι δυνάμει του βαπτίσματος συμμετέχουν στην Ιεροσύνη του Χριστού, γιατί το βάπτισμα καθιστά τους βαπτισμένους κοινωνούς στην αποστολή του Χριστού στο έργο της σωτηρίας Του.

Όμως, ιδιαίτερα εορτάζουμε εμείς οι Ιερείς και καλούμαστε αυτή την ημέρα να θυμηθούμε το θαυμαστό έργο που επιτέλεσε σε εμάς ο Κύριος την ημέρα της ιερατικής μας χειροτονίας, όταν ο Επίσκοπος έθεσε τα χέρια επάνω στην κεφαλή μας και επικαλέστηκε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Τότε ο Θεός μάς κατέστησε Ιερείς, δηλαδή Πρεσβύτερους στην πίστη και Ποιμένες των αδελφών μας. Μας ένωσε μαζί του και μεταξύ μας σε μια ξεχωριστή δυνατή κοινωνία διακονίας και αδελφικής αγάπης, ώστε να αποτελούμε μαζί και γύρω από τον Επίσκοπο, ένα πρεσβυτέριο με ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς για το καλό της εκκλησίας.

Αυτή η κοινωνία είναι ορατή σήμερα εδώ, όπου μαζί με τους πιστούς μας, θα καθαγιάσουμε τα Άγια Έλαια και το Άγιο Μύρο.

Αυτή η ενότητα εκφράζεται και με τη συμβολική, αλλά ουσιαστική και ωραία πράξη, της παραλαβής από τους εφημέριους των Αγίων Ελαίων, που θα καθαγιάσουμε σήμερα εδώ, ώστε να τα παρουσιάσουν αύριο στις ενορίες του νησιού μας.  Έτσι, κάθε φορά που θα τελείται το μυστήριο του Βαπτίσματος, του Χρίσματος ή του Ευχελαίου  σε μια από τις ενορίες μας, θα κάνουμε αναφορά σε αυτή τη σημερινή επίσημη στιγμή της τοπικής μας εκκλησίας.

Τα Άγια Έλαια είναι σημεία της ευσπλαχνίας του Θεού, ο οποίος μέσω του Ιησού Χριστού μάς στηρίζει και μάς ελεεί. Όπως ο Χριστός, (το ακούσαμε στο πρώτο Ανάγνωσμα και στο Ευαγγέλιο ), έτσι και κάθε βαπτισμένος μπορεί να πει: “Το πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, επειδή ο Κύριος με έχρισε, για να ευαγγελίζομαι στους πράους με έστειλε, για να θεραπεύσω τους συντριμμένους στην καρδιά…

Στη σημερινή, λοιπόν, τελετή μας θα ευλογήσουμε τα Έλαια των Ασθενών και των Κατηχουμένων, καθώς και το Άγιο Μύρο.

Θα ευλογήσουμε το Έλαιο των ασθενών, το Έλαιο με το οποίο ο Ιερέας χρίει την κεφαλή, τα χέρια και τα πόδια των ασθενών, ζητώντας για αυτούς, με την προσευχή τη δική του και της εκκλησίας, τη θεραπεία τους. Δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε αυτό το Μυστήριο, όταν μια σοβαρή ασθένεια μάς ταλαιπωρεί και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Στο μυστήριο αυτό είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός γιατρός της ψυχής, του σώματος και του πνεύματός μας, που μας επισκέπτεται για να μας ενδυναμώσει, για να αντιμετωπίσουμε την ασθένειά μας με πίστη.

Το έλαιο των ασθενών και η ευλογία του, μας θυμίζουν ότι ο Ιησούς μπορεί να μας θεραπεύσει από όλες τις πληγές του κακού και της αμαρτίας, από τις πληγές που βασανίζουν και ταλαιπωρούν το σώμα και την ψυχή μας. Για εμάς τους Ιερείς, λειτουργούς του Μυστηρίου, το Έλαιο των Ασθενών μάς θυμίζει ότι είμαστε πρώτα από όλα λειτουργοί της παρηγοριάς, της ευσπλαχνίας και της θεραπείας των ψυχών, όχι μόνο όταν τελούμε το μυστήριο αυτό, αλλά καθημερινά κατά την ποιμαντική μας δράση. Θα έλεγα ότι κάθε μας πράξη, κάθε μας λόγος, πρέπει να το φανερώνουν.

Θα ευλογήσουμε, εν συνεχεία, το έλαιο των κατηχουμένων, με το οποίο χρίζονται οι κατηχούμενοι και τα βρέφη κατά την τελετή του βαπτίσματος: «Ώστε να λάβουν την ελευθερία των παιδιών του Θεού και με τη δύναμη του Χριστού να αντιμετωπίσουν τα θέλγητρα αυτού του κόσμου και να αγωνιστούν εναντίον των παγίδων του διαβόλου». Όπως λέμε χαρακτηριστικά κατά τη τελετή του Βαπτίσματος.

Αυτό το έλαιο μας θυμίζει ότι η Σωτηρία που λαμβάνουμε από το Χριστό, είναι πρώτα από όλα μια απελευθέρωση από τα σκότη της αμαρτίας. Ο Ιησούς, το φως του κόσμου, μάς φωτίζει και μάς ενδυναμώνει για να ζήσουμε το Ευαγγέλιο, για να αναλάβουμε τις δεσμεύσεις της χριστιανικής ζωής,  για να έχουμε τη χαρά να ζούμε μέσα στην εκκλησία ως μέλη της ενεργά και υπεύθυνα.

Ενωμένοι με το Χριστό, καλούμαστε να φέρουμε σε όλους τη μαρτυρία μιας ευαγγελικής ζωής με το φως του Χριστού, που νικά την αμαρτία, την απογοήτευση, την αδιαφορία. Εμείς οι βαπτισμένοι, λαϊκοί, μοναχοί και Ιερείς, χάρη στη συμμετοχή μας στην ιεροσύνη του Χριστού,  καλούμαστε να σταθούμε δίπλα σε όποιον υποφέρει,  αγωνιά, αναζητά, αμφιβάλει, δοκιμάζεται, απελπίζεται, δίνοντάς του λίγο από την ελπίδα και τη χαρά που γεμίζει η καρδιά μας από την πίστη μας στο Θεό. Όμως, χρειάζονται από όλους μας καθημερινές πράξεις συμπαράστασης, συμφιλίωσης, μοιράσματος, κατανόησης, ευσπλαχνίας, υποδοχής προς όλους, ιδιαίτερα προς τους αδύναμους στην πίστη, προς τους «μικρούς» του ευαγγελίου, τους φτωχούς, τους απόμακρους.

Τέλος με το Άγιο Μύρο χρίονται και λαβαίνουν την πρώτη δωρεά του Αγίου Πνεύματος οι νεοβαπτισμένοι, χρίονται όσοι λαβαίνουν το Χρίσμα, όπως και εσείς αγαπητά μου παιδιά που προετοιμάζεστε στην κατήχηση για αυτό το μυστήριο, χρίονται τα χέρια των ιερέως και το κεφάλι των επισκόπων κατά τη χειροτονία τους. Το Άγιο Μύρο είναι η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, που καθιστά το χρισμένο ικανό, να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του Θεού.»

 

AGIO_MYRO_EYAGGELISTRIA2

 

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανανέωση των ιερατικών υποσχέσεων που έδωσαν οι Επίσκοποι και οι Ιερείς κατά την ημέρα της Χειροτονίας τους, ενώ ο Επίσκοπος απεύθυνε έκκληση προς τους πιστούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «να προσεύχεστε για εμάς τους ποιμένες σας, ώστε να σας διακονούμε με πιστότητα και να είμαστε Ιερείς, σύμφωνα με την καρδιά του Χριστού»

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.