Έτος της Ευσπλαχνίας – Η Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη

Με τη μελέτη της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, συνεχίστηκε αυτό το μήνα, η πανσυριανή συνάντηση που διοργανώνει η Καθολική Επισκοπή Σύρου μέσα στα πλαίσια του Έτους της Ευσπλαχνίας που διανύουμε.

Τη Παραβολή ερμήνευσε ο π.Γιάννης Μαραγκός χρησιμοποιώντας powerpoint, βοηθώντας έτσι τους συμμετέχοντες, να συγκρατούν οπτικά περισσότερο όσα εξηγεί, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που παραβρέθηκαν και σ αυτή τη συνάντηση.

Η μελέτη των παραβολών ξεκινάει με προσευχή και επίκληση στο Άγιο Πνεύμα, ώστε όσα ακουστούν να γίνουν κατανοητά και να προσεγγίσουν την αλήθεια που είναι ο ίδιος ο Θεός.

Η Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη πολύ γνωστή για τα μηνύματα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης που περνάει, ακόμα και στις μέρες μας, είναι η κατεξοχήν διάσταση της αγάπης προς τον πλησίον. Όμως το ποιος είναι ο «πλησίον» για τον καθένα μας με την ερμηνεία που έδωσε ο π.Γιάννης, έδωσε τροφή για προβληματισμό και μελέτη.

Αρχικά πριν την ανάγνωση της παραβολής τέθηκαν μερικά ερωτήματα:

 • Με ποια αφορμή ο νομοδιδάσκαλος κατέληξε να ρωτήσει για το ποιος είναι ο πλησίον;;
 • Ποιο ήταν το κριτήριο, το οποίο χρησιμοποίησε ο νομοδιδάσκαλος για να εντοπίσει τον “πλησίον” του πληγωμένου;
 • Η απάντηση του Ιησού είναι θεωρητική; Αν ναι, γιατί; Ή μήπως είναι συγκεκριμένη και πρακτική; Αν ναι, γιατί;

Με απλό και κατανοητό τρόπο χωρίς θεολογικές προσεγγίσεις, ώστε να είναι ευκολονόητο για τους συμμετέχοντες ο π.Γιάννης βήμα βήμα ανέλυσε την Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη.

Συμπερασματικά, τα κυριότερα διδάγματα για μας, από την Παραβολή μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Το να είσαι άνθρωπος και μαθητής του Ιησού σημαίνει: Όχι να μάθω εγώ ποιος είναι ο πλησίον μου, Αλλά, πρέπει εγώ να γίνω πλησίον, να μετανοήσω και να γίνω πλησίον. Γίνομαι πλησίον όταν είμαι ευσπλαχνικός και με συμπόνια για τους άλλους. Ιδιαίτερα για κάποιον από τους αναγκεμένους.

Η ευσπλαχνία και η συμπόνια, δεν εκμηδενίζουν τη φυλή, τη θρησκεία, το έθνος, αλλά τα ξεπερνούν. Όλοι έχουν να μάθουν κάτι από τους άλλους και όλοι έχουν να διδάξουν κάτι στους άλλους. Η πίστη εκφράζεται μέσα από την ευσπλαχνία και διευρύνει τους ορίζοντες όλων.

Μια διαφορετική προσέγγιση στην Παραβολή (του Καλού Σαμαρείτη) δίνουν ορισμένοι Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι στο πρόσωπο του Καλού Σαμαρείτη βλέπουν τον Ιησού ο οποίος έρχεται για να βοηθήσει την ανθρωπότητα. Ο ιερέας και ο λευίτης είναι οι νόμοι και οι ανθρώπινες θρησκείες οι οποίες δεν μπορούν να τη βοηθήσουν, η Εκκλησία είναι το πανδοχείο στο οποίο ο Ιησούς περιθάλπει την ανθρωπότητα, τα μυστήρια είναι το λάδι και το κρασί που τη θεραπεύουν και η κοινότητα έτσι βλέπει την αποστολή που έχει να βοηθήσει τον αναγκεμένο.

Χρήσιμα ερωτήματα που τίθενται για τον καθένα και την καθεμιά από μας, διαβάζοντας την Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη είναι τα ακόλουθα:

 •  Με ποια ευκαιρία ο νομοδιδάσκαλος διερωτήθηκε ποιος είναι ο πλησίον μου;
 •  Εγώ πότε έχω διερωτηθεί, αν έχω διερωτηθεί, ποια ήταν αυτή η ευκαιρία;
 • Πόσο μοιάζει η μια ευκαιρία με την άλλη;
 • Μήπως κι εγώ, όπως ο Ιερέας και ο Λευίτης, διαλέγω το ποιος είναι πλησίον μου και ποια κριτήρια χρησιμοποιώ για να τον εντοπίσω;
 • Πώς κοιτώ τους άλλους; Τους γείτονες μου, τους συγχωριανούς μου, αυτούς της άλλης ομάδας, του άλλου κόμματος, της άλλης θρησκείας, που τυχόν μου κάνουν τη ζωή δύσκολη, που με κοροϊδεύουν, που με εκμεταλλεύονται και ξέρουν ότι το καταλαβαίνω;
 • Με πιο κριτήριο τούς εκτιμώ; Τώρα που διερωτώμαι, έχω το κουράγιο να πώς την αλήθεια οτον εαυτό μου και να βγάλω τα πρέποντα συμπεράσματα;
 • Ο νομοδιδάσκαλος της παραβολής διερωτήθηκε ξεκινώντας από τον εαυτό του: «ποιος είναι ο πλησίον μου»;
 • Ο Ιησούς απάντησε με μια ερώτηση: «ποιος έγινε πλησίον του άλλου;» Εσύ συνήθως τι κάνεις;
 • Τι σου πρόσφερε αυτή η παραβολή, αν σου πρόσφερε;
 • Μήπως μπορείς πρακτικά να εντοπίσεις τι σημαίνει για σένα σήμερα: «για ποιον είμαι πλησίον» και «πώς με ευσπλαχνία να το ζήσω»;

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Θεέ Πάτερα Εσύ που μας έπλασες κατ’ εικόνα και ομοίωση σου, στείλε το Πνεύμα σου να μας γεμίσει με τα δώρα του, για να γίνουμε ικανοί, ακολουθώντας το παράδειγμα του Υιού σου, που ήρθε από μακριά και έγινε ο καλός Σαμαρείτης της Ανθρωπότητας, κάνοντας την ζωή του, ζωή μας, να αγαπάμε τους άλλους και να μοιραζόμαστε τη ζωή μαζί τους. ΑΜΗΝ

Σ.Δ.

Comments are closed.