Ετήσια Συνάντηση Θεσμών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου

Με τη συμμετοχή των ιερέων, των μελών των ενοριακών συμβουλίων, των επιτροπών της Επισκοπής, των κατηχητών και των κατηχητριών, των εμψυχωτών της Νεολαίας και των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου η ετήσια συνάντηση όλων των θεσμών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου με τον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας π.Πέτρο Στεφάνου.

Η ετήσια αυτή συνάντηση έχει σκοπό την ενημέρωση γύρω από τα οικονομικά της Επισκοπής, γύρω από το ποιμαντικό έργο της καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για περαιτέρω βελτίωση όλων εκείνων των δράσεων, και οι οποίες είναι αρκετές, που υποστηρίζει η Καθολική Επισκοπή Σύρου.

Κατά την εισαγωγή του σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ο Σεβ/τατος π.Πέτρος ευχαρίστησε θερμά όλους εκείνους και εκείνες που με τη συμμετοχή τους στους διάφορους θεσμούς, εργάζονται για το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας, όντας μέλη της και οι ίδιοι/ες, καθώς η Εκκλησία συνεχίζει να μιλάει για το Χριστό και να κηρύττει το Ευαγγέλιο μέσα στον κόσμο. Όπως τόνισε ο Επίσκοπος «η τοπική μας Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς και η τοπική Εκκλησία έχει ανάγκη τα χαρίσματα και τις δυνατότητές σας».

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος αναφέρθηκε σε μερικά τρωτά σημεία που έχει παρατηρήσει στα 24 χρόνια ιεροσύνης και στα 5 χρόνια Επισκοπικής διακονίας του, τα οποία χαρακτήρισε ως «πληγές και ασθένειες» για την τοπική μας Εκκλησία, αλλά και για την παγκόσμια Εκκλησία, όπως είναι η κακοπροαίρετη κριτική επί των πάντων, η μεμψιμοιρία, η προσκόλληση στο «πατροπαράδοτο» και η αντίδραση σε οποιαδήποτε αλλαγή προωθείται και η οποία είναι αναγκαία, καθώς και σε κάποια άλλα που με τον τρόπο τους κάνουν κακό στα μέλη της Εκκλησίας. «Καλούμαστε» τόνισε ο Σεβασμιότατος «να ξεριζώσουμε αυτές τις ασθένειες, και το φάρμακο είναι μέσα στην καρδιά μας και είναι η χριστιανική αγάπη»

Επειδή η συνάντηση αυτή είχε και επιμορφωτικό χαρακτήρα, ακολούθως ο λόγος δόθηκε στη Θεολόγο κ.Άννα Μαρία Ξανθάκη, η οποία παρουσίασε την τελευταία Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΛΛΕΣΤΕ» και η οποία αναφέρεται για την κλήση στην Αγιοσύνη μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε όλη την παρουσίαση της κ. Ξανθάκη.

«Τη θέση του λαϊκού μέσα στην ενορία» παρουσίασε ο π.Ιωσήφ Πρίντεζης, εφημέριος των ενοριών Αγ.Σεβαστιανού και Αγ.Γεωργίου στην Άνω Σύρο, ο οποίος έδωσε τη διάσταση των χαρισμάτων που έχουν πολλά μέλη της Εκκλησίας και τα οποία πρέπει να τίθενται στην υπηρεσία των άλλων.

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση του π. Ιωσήφ.

Στο τελευταίο μέρος της συνάντησης, ο λόγος δόθηκε σε λαϊκούς οι οποίοι έχουν αναλάβει μαζί με άλλους, δράσεις που υλοποιεί η Καθολική Επισκοπή, όπως:  το έργο του Κατηχητικού το οποίο παρουσίασε η κ.Άννα Σιγάλα, την ΕΚΝΕ με τα τμήματά της στο έργο των οποίων αναφέρθηκε ο εμψυχωτής κ.Γιάννης Βαρθαλίτης, το «Λόγο της Ζωής» από το Κίνημα Φοκολάρε στο οποίο αναφέρθηκε η κ.Τούλα Κώτη, τις Νεοκατηχουμενικές Κοινότητες για τις οποίες μίλησε η κ.Γεωργία Ρούσσου, την Προετοιμασία Μελλονύμφων η οποία συνεχίζει με επιτυχία και μίλησε γι αυτήν ο π.Ιωσήφ Πρίντεζης,  την «Ομάδα Μελέτης Ευαγγελίου» η οποία λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια και είχε ξεκινήσει από τον Σεβ/τατο π.Φραγκίσκο Παπαμανώλη και από φέτος συνεχίζει ο π.Πιότρ, και για την οποία μίλησε ο κ.Λεονάρδος Ρούσσος, η «Μύηση στην Προσευχή» που γίνεται στη Φανερωμένη και στην οποία αναφέρθηκε η κ.Σπεράντζα Δουράτσου και οι Συναντήσεις με την Αγία Γραφή για τις οποίες αναφέρθηκε ο υπεύθυνος π.Γιάννης Μαραγκός.

Η ετήσια αυτή συνάντηση έκλεισε, όπως και άνοιξε, με την προσευχή, σημείο πίστης με το οποίο η τοπική μας Εκκλησία μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται μέσα στον κόσμο.

Comments are closed.