Επίσημο Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Παναγία τη Φανερωμένη

Published on: 25 Σεπτεμβρίου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 669

Tags: ,

Με την παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών αρχών αλλά κυρίως πλήθους πιστών που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο οκταήμερος εορτασμός για την Παναγία τη Φανερωμένη στο Θεομητορικό Προσκύνημα της στα Χρούσσα της Σύρου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που προίστατο ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου, συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερείς του τοπικού κλήρου και Καπουκκίνοι ενώ παρευρέθηκε εκ μέρους της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Αρχιερατικός Επίτροπος και εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας στα Χρούσσα π. Φλαβιανός Αλμπέσκου εκπροσωπώντας τον Σεβ/τατο Μητροπολίτη κ.Δωρόθεο Β’.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ.Γιώργος Μαραγκός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ.Αλέξης Αθανασίου και Μάριος Βουτσίνος, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πρώην αιρετοί. Επίσης ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου κ. Μάρκος Δαδάος, εκπρόσωποι από στρατιωτικές αρχές, αστυνομία και πολλοί πολιτευτές.

Η πολύ όμορφη χορωδία εμψύχωσε την τελετή βοηθώντας τους πιστούς να προσευχηθούν ενώ Αναγνώστες διάβασαν το Λόγο του Θεού.

Για την ολοκλήρωση του οκταήμερου αυτού εορτασμού προς τιμήν της Παναγίας, ο οποίος φέτος ήταν αφιερωμένος στην οικογένεια, όπως και όλο το ποιμαντικό πρόγραμμα της Επισκοπής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, έκανε αναφορά στην ομιλία του ο Επίσκοπός μας π.Πέτρος ο οποίος είπε: «Ο ερχομός μας εδώ, δηλώνει πιστεύω την επιθυμία μας και εκφράζει ταυτόχρονα την ανάγκη μας να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε τη μεσιτείας της . Όμως ελπίζω ότι δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτό, αλλά έχουμε παράλληλα στην καρδιά μας και στην συνείδηση μας την Παναγία ως πρότυπο και οδηγό στην πνευματική πορεία της ζωής μας. Διότι αγαπητοί μου, η πραγματική ευλάβεια προς την Παναγία δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια εκδήλωση πίστης μια φορά μόνο το χρόνο, ούτε μπορεί να εξαντλείται στην συνήθεια μας να ανεβούμε στη γιορτή της σ΄αυτό εδώ τον λόφο για να πούμε μια προσευχή και να ανάψουμε ένα κερί στη Χάρη της».

Και πράγματι όλο το οκταήμερο η προσευχή περιστρεφόταν γύρω από την οικογένεια, η οποία στις μέρες μας βάλλετε από παντού, προσπαθώντας κάποιοι να περάσουν στην κοινωνία άλλα μοντέλα οικογένειας τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την χριστιανική οικογένεια. Αυτό τόνισε και ο Επίσκοπος λέγοντας: «ο τομέας που εφέτος θα δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η οικογένεια, ο θεσμός της οποίας βάλλετε από παντού. Aυτό άλλωστε ήταν και το θέμα του φετινού οκταημέρου της Φανερωμένης, σε μια προσπάθεια να σας παρουσιάσουμε τη μετασυνοδική αποστολική παραίνεση του πάπα Φραγκίσκου, η «Χαρά της αγάπης», μιας παραίνεσης που αισιοδοξεί να φτάσει σε κάθε χριστιανική οικογένεια, για να τη στηρίξει και να τη φωτίσει στις επιλογές της. Διαβάζουμε στον αριθμό 200: «Η Εκκλησία θέλει να προσεγγίζει τις οικογένειες με ταπεινή κατανόηση, και η επιθυμία της «είναι να συνοδεύει όλες τις οικογένειες και καθεμία ξεχωριστά ώστε να ανακαλύπτουν τον καλύτερο δρόμο για να ξεπερνούν τις δυσκολίες που συναντούν στην πορεία τους». Για να μπορέσουν οι οικογένειες να είναι ολοένα και περισσότερο ενεργά υποκείμενα της οικογενειακής ποιμαντικής, απαιτείται «μια επίπονη προσπάθεια ευαγγελισμού και κατήχησης που να απευθύνεται στο εσωτερικό της οικογένειας», και να την προσανατολίζει προς αυτή την κατεύθυνση». Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με την αδελφή μας Ορθόδοξη εκκλησία, εκτός από τη σχολή γονέων και τις συναντήσεις με τα ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρεύουν, που συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία, αρχίζουμε συναντήσεις και με τους νεόνυμφους και με σκοπό να υπάρχει μια συνοδεία των νέων οικογενειών, με μόνη επιθυμία να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε στις αρχές της οικογενειακής τους ζωής.»

Όμως ο Επίσκοπος αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες ποιμαντικές δράσεις οι οποίες θα είναι: 1) Στις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε σε όλες τις ενορίες μας τη γιορτή της Βίβλου. Την ημέρα εκείνη θα ζήσουμε την «Κυριακή της Αγίας Γραφής», 2) Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά για τη Βίβλο σε μια πανσυριανή συνάντηση-διάλεξη που θα γίνει τη Σαρακοστή αφιερωμένη στην Αγία Γραφή και 3) Θα συνεχίσουμε και εφέτος τις μηνιαίες συναντήσεις Βιβλικής Επιμόρφωσης, ανοικτές προς όλους.

Και συνέχισε: «Είναι όμως λυπηρό που στις μέρες μας, ενώ δεν υπάρχει πλέον σχεδόν κανείς άνθρωπος αναλφάβητος, η πλειονότητα των χριστιανών είναι αναλφάβητοι σ΄ ότι αφορά στη Βίβλο – στο Λόγο του Θεού και είναι ακόμη λυπηρότερο να διαπιστώνουμε, ότι ειδικά ανάμεσα στους νέους μας υπάρχει τεράστια άγνοια του Λόγου του Ευαγγελίου και των Αρχών της πίστης μας.  Ο άγιος Ιερώνυμος έγραφε ότι «η άγνοια των Γραφών είναι άγνοια του Χριστού» δηλαδή, όποιος δεν γνωρίζει την Αγία Γραφή δεν γνωρίζει τον ίδιο το Χριστό. Μια λοιπόν αυθεντική χριστιανική ζωή εμπεριέχει τη προσεκτική ακρόαση, μελέτη και κατανόηση σε βάθος της Αγίας Γραφής. Διότι μόνο ό,τι γνωρίζουμε σε βάθος και το έχουμε εμπεδώσει με τη γνώση ως τρόπο ζωής, μπορούμε με επιχειρήματα να το υποστηρίξουμε μπροστά σε κάθε αμφισβητία.  Ακολουθώντας λοιπόν το πρότυπο της Παναγίας, η οποία από παιδί μελετούσε το λόγο του Θεού, τον είχε στην καρδιά της και τον εφάρμοζε στη ζωή της με τα καλά της έργα, έτσι και εμείς, θα πρέπει να μιμούμαστε στην καθημερινή μας ζωή το παράδειγμά της. Είναι αυτό που ζητάει κι από εμάς σήμερα η Παναγία: Όχι μόνο να ακούμε, αλλά προπαντός να εφαρμόζουμε στη ζωή μας το λόγο του Θεού».        

Ο Σεβ/τατος έκλεισε την ομιλία του, την οποία ολόκληρη μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, με την προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου για την οικογένεια:

«Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ,
κατάστησε και τις δικές μας οικογένειες
χώρους κοινωνίας και προσευχής,
αυθεντικά σχολεία του Ευαγγελίου
και μικρές κατ’ οίκον Εκκλησίες.
Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ,
ας μην υπάρξουν ποτέ πια μέσα στις οικογένειες
κρούσματα βίας, απομόνωσης και διαίρεσης
και όποιος πληγώθηκε ή σκανδαλίστηκε
ας βρει γρήγορα ανακούφιση και θεραπεία. Αμήν»

Επιμέλεια κειμένου: Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

 

Comments are closed.