Επιμορφωτικό Διήμερο για τους εμψυχωτές νεολαίας της Καθολικής Επισκοπής

Published on: 10 Μαρτίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 563

Tags: ,

«Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται ΕΤΣΙ να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς»

Κάθε χρόνο οι εμψυχωτές εφήβων και νέων καθώς και τα μέλη της Πανσυριανής Επιτροπής για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων πραγματοποιούν ένα πνευματικό επιμορφωτικό ταξίδι. Φέτος, το ταξίδι αυτό ήταν ένα διήμερο στην Αθήνα. Το θέμα του Πνευματικού διημέρου ήταν «Η Ευσπλαχνία».

Μέσα από τις στιγμές προσευχής που ζήσαμε, θελήσαμε να εμ-βαθύνουμε στην μεγάλη αγάπη και ευσπλαχνία του Θεού για τον καθένα από εμάς. Αλλά θελήσαμε να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω, να αναρωτηθούμε πώς κι εμείς, ως εμψυχωτές εφήβων και νέων, μπορούμε να είμαστε αντανάκλαση της Ευσπλαχνίας του Πατέρα: «Ευσπλαχνικοί όπως ο Πατέρας». Για το λόγο αυτό, δεν μείναμε μόνο στο πνευματικό επίπεδο, αλλά προσπαθήσαμε να εξασκήσουμε και ένα από τα έργα της υλικής ευσπλαχνίας: «Τροφή στους πεινασμένους», με την επίσκεψη μας και την βοήθεια μας στις αδελφές της Μητέρας Τερέζας, να προετοιμάσουμε δηλαδή το γεύμα για 150 περίπου αστέγους.

Η μαρτυρία μιας νέας για το διήμερο αυτό.

Αυτό το σαββατοκύριακο ήταν διαφορετικό για εμένα. Αυτό το σαββατοκύριακο, λοιπόν, δεν είχε ποτό, χορό και ξενύχτι μεχρι το πρωί, όπως συνήθως περιλαμβάνουν τα σαββατοκύριακα των ατόμων στην ηλικία μου. Παρόλα αυτά θα το χαρακτήριζα ένα από τα πιο όμορφα και πλούσια σε εμπειρίες σαββατοκύριακα!!

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, λοιπόν, είχα την πρώτη μου εμπειρία, ως νέο μέλος της Πανσυριανής Επιτροπής Νεολαίας, μέσα από ένα διήμερο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με στόχο να ζήσουμε ολοι μαζί οι εμψυχωτές στιγμές προσευχής αλλά και διασκέδασης.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου συνάντησα παλιούς γνωστούς, που τώρα πλέον θα τους αποκαλώ καινούριους μου φίλους, και ξεκινήσαμε το όμορφο ταξίδι μας. Ένιωσα αμέσως οικεία και μέσα στο όμορφο κλίμα που χαρακτηρίζει την ομάδα των εμψυχωτών, αισθάνθηκα κατευθείαν μέλος της.

Το θέμα του πνευματικού διημέρου μας ήταν «Η ευσπλαχνία. Ο Θεός ευσπλαχνικός με εμάς. Εμείς ευσπλαχνικοί με τους εφήβους και τους νέους μας». Ένα θέμα που μας άγγιξε όλους και μας έδωσε τροφή για σκέψη. Το πρωί του Σαββάτου είχαμε μία ομιλία από τον π. Αντώνιο, έναν νέο ιερέα της Καθολικής Κοινότητας των Αρμενίων στην Αθήνα. Στον λόγο του, μάς εθεσε το ερώτημα αν θα πρέπει να επιλέγουμε ευσπλαχνία ή δικαιοσύνη, ενώ στο τέλος άλλα δύο ερωτήματα: «Εχω εγω συναντήσει τον Ιησού στη ζωή μου;» και «Τι έργα ευσπλαχνίας μπορω εγώ να κάνω;», τα οποία στοχαστήκαμε και μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας μέσα στην ομάδα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συμμετείχαμε στην ιερατική χειροτονία του π. Αλφόνσο Σπαντάρο, μια πολύ όμορφη και συγκινητική, πνευματικά, εμπειρία. Την ημέρα μας κλείσαμε με την παρακαλούθηση μιας θεατρικής παραστασης.

«Κύριε, οταν πεινάω, δώσε μου καποιον που έχει ανάγκη από τροφή…» είναι λόγια της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας και εμείς αυτά τα λόγια τα κατανοήσαμε καλύτερα το μεσημέρι της Κυριακής, όταν βοηθήσαμε τις αδερφες της Μητέρας Τερέζας στην προετοιμασία καθώς και το σερβίρισμα στο συσσίτιο για τους απόρους.

Κλείνοντας, απο αυτό το διήμερο δεν θα ξεχάσω τα χαμόγελα, τα γέλια μας, τις ζεστές και αληθινές αγκαλιές που δώσαμε στο τέλος της προσευχής μας αλλά και τα λόγια ενός νέου απο το συσσίτιο που μου είπε: «Ο Θεός να σε ευλογεί»… Μικρά έργα ευσπλαχνίας που γέμισαν την καρδιά μου. «Η ελπίδα για ένα κόσμο σίγουρο, στον οποίο μπορείς να ζεις, βασίζεται σε εκείνους που δεν παρασύρονται από το ρεύμα της εποχής, την νοοτροπία της μάζας, αλλά που παλεύουν για την δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αδελφοσύνη.»

Ευχαριστούμε τον Πατέρα Νίκο που διοργάνωσε αυτό το διήμερο για εμάς, την φοιτητική εστία στο Νέο Κόσμο που μας φιλοξένησε, τον π. Ιωάννη Ασημάκη που με το βιβλίο του μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα τα έργα ευσπλαχνίας.

ΜΑΡΙΤΑ ΡΗΓΟΥΤΣΟΥ

Comments are closed.