Επιμόρφωση κατηχητών και εμψυχωτών

Published on: 15 Μαρτίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 871

Tags:

 Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 οι εμψυχωτές νεολαίας, τα μέλη της Πανσυριανής Επιτροπής Νεολαίας και οι κατηχητές των Κατηχητικών Κέντρων  είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δεύτερη συνάντηση πνευματικού χαρακτήρα.

Με την καθοδήγηση του π. Λούκα Ρομάνι,  είχαμε  ένα πνευματικό διήμερο εμβαθύνοντας  το θέμα:  «Οι αισθήσεις μας και η πίστη».

Είχε προηγηθεί μια  συνάντηση με τον π. Λούκα  πριν από τα Χριστούγεννα κατά την οποία στην εισήγησή του μας ανέπτυξε το ρόλο και τη σημασία της αίσθησης της ακοής στην πίστη.

Η συνάντησή μας  πραγματοποιήθηκε όπως και η προηγούμενη  στην φιλόξενη Ενοριακή Αίθουσα του Αγίου Σεβαστιανού.

Το Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015  το θέμα της συνάντησης  ήταν: “ΠΙΣΤΗ και ΑΦΗ” και ο π. Λούκα Ρομάνι ξεκινώντας μας ζήτησε να απαντήσουμε σε μια δοκιμασία – τεστ  για «τη γλώσσα του σώματος»  ώστε να μας εισάγει στο κλίμα της εισήγησής  του  με θέμα: «Τα χέρια μας άγγιξαν τον Λόγο της ζωής».

Με τον κατανοητό λόγο του και τον απλό του τρόπο μας βοήθησε  να   επανεκτιμήσουμε  τη σημασία της  αίσθησης  της αφής  και να αξιολογήσουμε τη σημασία που έχει για τον καθένα μας   στη  πίστη μας στον Κύριο. Μας είπε μεταξύ άλλων:

Μια πίστη που ξεκινά από τη σωματική επαφή… Δεν ξέρω τι θα έλεγε ο Ιησούς για τις λειτουργικές μας συνάξεις. Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν πραγματικά δείχνουν μια γνήσια και αυθόρμητη πίστη, ή είναι  συνήθειες που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν και δεν έχουν πάντα την δύναμη να φανερώνουν κάτι. Η γλώσσα  της Λειτουργίας είναι μια γλώσσα διαφορετική από την καθημερινή, από τη λαϊκή. Και πρέπει να είναι λίγο πιο “υψηλή”, μιας καλύτερης ποιότητας, ας πούμε, για να δώσει περισσότερο σεβασμό στο μυστήριο που τελούμε. Η λειτουργία είναι και μυσταγωγική, αυτό σημαίνει ότι μας συνοδεύει μέσα στο μυστήριο. Αλλά δεν το κάνει άσχετα από τον κόσμο των αισθήσεων. Συμμετέχουμε στη Λειτουργία και στην προσευχή με όλο το σώμα μας. Αυτή, όντως,  συμπεριλαμβάνει χειρονομίες που έχουν μια στενή σχέση με το σώμα μας. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας αγγίζουμε τουλάχιστον τους πιο κοντινούς όταν ο ιερέας μας λέει «Ας ανταλλάξετε μεταξύ σας ένα ασπασμό ειρήνης» και αγγίζουμε «μυστηριωδώς» και τον Κύριο όταν πηγαίνουμε για μετάληψη. Η Λειτουργία (με αυτή την λέξη δεν εννοώ μονάχα την Ευχαριστία αλλά και όλα τα μυστήρια που ζούμε με μια τελετή) είναι, τότε, ένα “γυμναστήριο της πίστης” αλλά δυστυχώς πολλές φορές είμαστε τόσο συνηθισμένοι (ή αφηρημένοι) που δεν παίρνουμε είδηση του πλούτου της.

Παρών στη συνάντηση μας ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος μας ο οποίος παρέμεινε μαζί μας και για το δείπνο.

Η συνάντησή μας την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 με θέμα “ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ”, άρχισε με τη συμμετοχή μας στη Θ. Λειτουργία στον ενοριακό ναό του Αγ. Σεβαστιανού όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, κατάλληλα προετοιμασμένης. Ο π. Λούκα Ρομάνι  ήταν προεξάρχων ενώ συλλειτουργοί ήταν ο εφημέριος της Ενορίας του Αγ. Σεβαστιανού π. Νικ. Ρούσσος και ο π Παολίνο Zilio. Ο π. Λούκα στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των αναγνωσμάτων και της Ευαγγελικής περικοπής της Γ΄ Κυριακής της Τεσσαρακοστής λέγοντας μεταξύ άλλων: «…Όταν, παραδείγματος χάριν, ο Θεός μας λέει: «Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου… Μην έχεις άλλους θεούς ενώπιόν μου», δεν το λέει για να επαινέσει το πρόσωπό του. Το λέει για να μην χάσουμε εμείς το δρόμο, γιατί συχνά μπορούμε να ψάξουμε σωτηρία στα είδωλα. Αλλάζουν οι εποχές, αλλά δεν αλλάζουν οι πειρασμοί. Ακόμα και σήμερα, ο άνθρωπος νιώθει σιγουριά κάτω από την προστασία των χρημάτων, της φήμης, της επιτυχίας και εύκολα ξεχνάει ότι από τον Κύριο έρχεται η πραγματική και αληθινή σωτηρία. Αλλά είναι ο Κύριος που μας το επαναλαμβάνει και το κάνει με χίλιους δυο τρόπους, γιατί εμείς από τη φύση μας συνήθως έχουμε την τάση να δείχνουμε περισσότερη εμπιστοσύνη σε ορατά πράγματα…»

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ο  π. Λούκα μέσα από ένα επιλεγμένο  βίντεο μας έβαλε στο κλίμα της ομιλίας του με θέμα: «Τα μάτια της πίστεως».

Ο π. Λούκα αρχίζοντας την ομιλία του μας είπε: «Σκέφτηκα αυτές τις συναντήσεις μας σαν ένα μικρό ταξίδι προς το κέντρο της πίστης μας. Τώρα συνεχίζουμε κοιτάζοντας μια άλλη αίσθηση που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη καθημερινή ζωή μας, δηλαδή η όραση.

Τι σημαίνει το να βλέπουμε με τα μάτια μας στην εποχή μας; Ποιο ρόλο παίζει η όραση στην κουλτούρα μας και επομένως στην πραγματική ζωή μας; Εδώ και 100 – 200 χρόνια ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει και το γεγονός αυτό έχει, με κάποιο τρόπο, επηρεάσει την ύπαρξή μας και την πίστη μας;

Η ερώτηση αυτή είναι ρητορική, δηλαδή όλοι γνωρίζουμε την απάντηση, αυτή είναι περιττή. Αλλά δεν είναι περιττό το να αναρωτιόμαστε στις συνέπειες, στο πώς αυτές οι αλλαγές έχουν διαμορφώσει, διαφορετικά από το παρελθόν, την πίστη μας…»

Μετά την ομιλία του π. Λούκα Ρομάνι, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της  συνάντησης, υπήρχε χρόνος για προσωπική περισυλλογή και στοχασμό μιας περικοπής του Ευαγγελίου σχετικής  με το θέμα που μελετήσαμε. Μισή  ώρα  στη διάθεσή μας  για προσωπική  πνευματική μελέτη ενώ  αμέσως μετά στη συνάντησή μας , είχαμε τη ευκαιρία να μοιραστούμε  τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας από τον στοχασμό της ευαγγελικής περικοπής που μελέτησε ο καθένας μας.

Η δεύτερη ημέρα έκλεισε  με το γεύμα μας στον ίδιο χώρο, κατάλληλη στιγμή και ευκαιρία για χαλαρή κουβέντα και ανθρώπινη επαφή γύρω από ένα  κυριακάτικο τραπέζι που συγκέντρωσε ανθρώπους διαφορετικούς που όμως είχαν κοινό στόχο: την εμβάθυνση της πίστης τους έτσι ώστε στο έργο που προσφέρουν ως εμψυχωτές νεολαίας και ως κατηχητές να διακρίνεται η πορεία της προσωπικής τους συνάντησης με τον Κύριο.

Η Τρίτη και τελευταία πνευματική συνάντηση με τον π. Λούκα θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, για την οποία θα υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση συμμετοχής.

Comments are closed.