Εορτολόγιο εβδομάδας 8-15/2

Published on: 7 Φεβρουαρίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1012

Tags:

8/2 5η Κυριακή Κοινής Περιόδου του Έτους Αγ.Ιερώνυμου Αιμιλιανού

9/2 Δευτέρα Απολλωνίας Παρθενομάρτυρος

(Μαρτύρησε κατά το διωγμό του Δεκίου τον 3ο αιώνα σην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και υπάρχουν γι αυτήν ιστορικές πληροφορίες)

10/2 Τρίτη Σχολαστικής παρθενομάρτυρος, Χαραλάμπους και Πορφυρίου Μαρτύρων

Η Αγ. Σχολαστική ήταν αδελφή του Αγ.Βενέδικτου, πατέρα και ιδρυτή του μοναχισμού στη Δύση και όπως εκείνος, είχε αφιερώσει τη ζωή της από τη νεανική της ηλικία στο μοναχισμό.

Η γέννησή της τοποθετείται γύρω στο 480, στη Νορκία της Ιταλίας.

11/2 Τετάρτη Εορτή των Εμφανίσεων της Αειπάρθενου Μαρίας στη Λούρδη

(Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

12/2 Πέμπτη Αγ.Μελετίου αρχιεπισκόπου Αντιοχείας

Εξελέγη επίσκοπος Σεβάστειας. Βλέποντας όμως τις τρομερές διαιρέσεις των πιστών, δεν άντεξε και προτίμησε να παραιτηθεί και να ασκητέψει. Έζησε στα μέσα του 4ου αιώνα.

13/2 Παρασκευή Μαρτυριανού ομολογητού

14/2 Κυρίλλου μοναχού και Μεθοδίου Επισκόπου, προστατών της Ευρώπης. Αγ. Βαλεντίνου Επισκόπου

Αυτοί οι δύο Άγιοι, αδελφοί κατά σάρκα, Έλληνες στην καταγωγή, δικαίως θεωρούνται οι ως οι ιεραπόστολοι των Σλάβων, τους οποίους μετέστρεψαν στο Χριστιανισμό. Γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη αρχές του 9ου αιώνα. Μορφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και έδειξαν όχι μονάχα ευφυΐα, αλλά και ανάλογη αρετή. Η βασίλισσα Θεοδώρα τους έστειλε στους σλαβικούς λαούς για να τους εκχριστιανίσουν.

Το Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο αναφέρει: “Βαλεντίνου επισκόπου, μάρτυρος, ο οποίος μετά από σκληρή μαστίγωση φυλακίστηκε και επειδή έμεινε ακλόνητος, τον έβγαλαν έξω τη νύχτα και τον αποκεφάλισαν με διαταγή του έπαρχου της Ρώμης.” Η παράδοση λέει οτι ο Βαλεντίνος επισκεπτόταν καθημερινά της φυλακές της Ρώμης και ενίσχυε την πίστη των ομολογητών Χριστιανών, οι οποίοι με τόσο ηρωισμό θυσίαζαν τη ζωή τους στην πίστη του Χριστού.

Το μαρτύριο του Βαλεντίνου τοποθετείται στα μέσα του 3ου αιώνα. Το σκήνωμά του ετάφη στη Φλαμίνια οδό, όπου οι Πάπες ανήγειραν ναό στο όνομά του, ο οποίος όμως καταστράφηκε κατά τον 11ο αιώνα. Το 1888, ο γνωστός αρχαιολόγος Μαρούκι ανακάλυψε τα θεμέλια του, και από το εύρημα αυτό, επιβεβαιώνεται η ιστορική ύπαρξη του Αγ.Βαλεντίνου.

Δεν είναι εύκολη η εξήγηση, γιατί ο Άγιος αυτός σχετίστηκε με τους ερωτευμένους, οι οποίοι μάλιστα τον θεωρούν προστάτη τους. Δεν είναι γνωστό αν οι ρίζες αυτής της παραδόσεως είναι αρκετά παλιές. Φαίνεται πάντως να ξεκινούν από τους Αγγλοσάξονες. Κάποια πιθανή εξήγηση θα ήταν οι παλιές συνήθειες, σε συνάρτηση με τη γονιμότητα της άνοιξης, εποχή που τα πουλιά ζευγαρώνουν και κάνουν τις φωλιές του κ.λ.π.

Εάν όμως, και κατά πόσο, τέτοιες παραδόσεις μπορούν να έχουν σχέση με έναν Άγιο που έζησε εδώ και 17 αιώνες, καμιά παράδοση και κανένας θρύλος δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.

15/2 Έκτη Κυριακή Κοινής Περιόδου του Έτους

Comments are closed.