Εορτολόγιο εβδομάδας 7-13/9

Published on: 8 Σεπτεμβρίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1115

Tags:

Δευτέρα 7/9 Ρεγγίνης παρθενομάρτυρος

Τρίτη 8/9 Γενέθλιο Μακαρίας Αειπαρθένου Μαρίας

Το γεγονός της γέννησης της Παναγίας που η Εκκλησία μας εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, δεν καταγράφεται σε κανένα από τα 4 Ευαγγέλια. Ένα ευσεβές κείμενο των πρώτων αιώνων, που επονομάστηκε «Ευαγγέλιο του Ιακώβου» κάνει λόγο για τους γονείς της, ότι ονομάζονταν Ιωακείμ και Άννα και πως η Παναγία γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ όπου κατοικούσαν οι γονείς της. Άλλες παραδόσεις κάνουν λόγο για πατρίδα της Παναγίας την Ναζαρέτ όπου έγινε ο Ευαγγελισμός. Πάντως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι αποδεδειγμένο ιστορικά. Εκείνο που γιορτάζει η Εκκλησία μας είναι η γέννηση της Μαρίας (γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί!) και την εντάσσει μέσα στον κύκλο της ιστορίας της σωτηρίας. Οι ευσεβείς εξιστορήσεις και παραδόσεις των πρώτων αιώνων, κάνουν λόγο για θαυματουργική γέννηση, όπως εκείνες των μεγάλων προσωπικοτήτων της Παλαιάς Δια- θήκης και του Προδρόμου. Για μας η Παναγία δεν είναι μεγάλη προσωπικότητα επειδή ενδεχομένως γεννήθηκε κατά θαυματουργικό τρόπο, αλλά επειδή αυτήν επέλεξε ο Θεός για να αποτελέσει την αυγή που θα προ- ανήγγειλε την ανατολή του Ήλιου της δικαιοσύνης. (Ενοριακό Δελτίο Αγ.Νικολάου χώρας Τήνου αρ.780)

Τετάρτη 9/9 Σεργίου πάπα, Πέτρου Κλαβέρ ιερομονάχου

Πέμπτη 10/9 Θέκλης παρθενομάρτυρος, Πουλχερίας Βασίλισσης

Παρασκευή 11/9 Πρώτου και Υακίνθου μαρτύρων

Ήταν σύμφωνα με αρχαιότατη παράδοση, αδέλφια τα οποία με πολύ σεβασμό, βοηθούσαν σε έργα αγάπης την Αγία Ευγενία. Και οι τρεις μαζί είδαν το φως της πίστεως με το βάπτισμα.
Τα οστά τους επιστεύετο ότι βρίσκονταν στη βασιλική της Σαλαρίας οδού, η δε Δυτική Εκκλησία, τους εόρταζε πριν τη μεταρρύθμιση του Καλενταρίου, στις 11 Σεπτεμβρίου. Όμως το 1845 έχουμε μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη από το διάσημο Ιησουίτη αρχαιολόγο π.Marchi, ο οποίος κάνοντας ανασκαφές στις κατακόμβες της Ρώμης, βρήκε ανέπαφο τάφο με επιγραφή στην πλάκα του στομίου, που ανέφερε την πατροπαράδοτη ημερομηνία(της εορτής του) και ο όνομα ” ΥΑΚΙΝΘΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ”

Σάββατο 12/9 Αγίου Ονόματος της Υπεραγίας Θεοτόκου

Κυριακή 13/9 24η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους – Ιωάννου Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου ΚΠόλεως και Διδασκάλου

Comments are closed.