Εορτολόγιο εβδομάδας 6-12/7

Published on: 6 Ιουλίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1044

Tags:

Δευτέρα 6/7 Μαρίας Γκορέτι Παρθενομάρτυρος

MARIA_GORETIΕίναι μια Αγία που ανήκει στον αιώνα μας (1890-1902).Εκείνο που κάνει σπουδαία και θαυμαστή αυτή τη μικρή στα χρόνια Αγία (μόλις 12 χρόνων) είναι το οδυνηρό μαρτύριο της για τις χριστιανικές αξίες. Διερωτάται κανείς, πως μπορεί ένα παιδί να έχει τόσο μεγάλη πίστη και αγάπη στο Θεό, ώστε να βρει το κουράγιο και τη δύναμη να θυσιάσει τη ζωή του,για να μην αφήσει να κηλιδωθεί η ωραία εκείνη χριστιανική αρετή, που ονομάζεται αγνότητα ψυχής;; Ένας άλλος άθλος χριστιανικής μεγαλοψυχίας της μικρής αυτής Αγίας, άθλος που αγγίζει το παράδειγμα του Χριστού, ήταν να συγχωρήσει το φονιά της λίγο πριν ξεψυχήσει, εκφράζοντας την επιθυμία να τον συναντήσει στον παράδεισο!!

Τρίτη 7/7 Πανταίου Αλεξανδρείας οσίου

Τετάρτη 8/7 Προκοπίου μάρτυρος

Ο Προκόπιος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, αλλά είχε εγκατασταθεί στην Σκυθόπολη, όπου εκτελούσε συνάμα χρέη αναγνώστου, εξορκιστού και διερμηνέα της συριακής γλώσσας.Προδόθηκε ως χριστιανός και μεταφέρθηκε με τους συντρόφους του στην Καισάρεια, όπου δικάστηκε και αποκεφαλίστηκε.

Πέμπτη 9/7 Βερονίκης Ιουλιάνης μοναχής

Ήταν μοναχή του τάγματος των Καπουκίνων καλογραιών. Έζησε τον 17ο αιώνα και διακρίθηκε για της ευλάβεια της στον Εσταυρωμένο Χριστό, στον οποίο είχε αφιερώσει τη ζωή της,επιλέγοντας για την χριστιανική της τελειότητα το δρόμο του πόνου. Πράγματι η ζωής της υπήρξε γεμάτη δοκιμασίες, που την έκαναν πάντα να υποφέρει, αλλά και να προσφέρεται.

Παρασκευή 10/7 Ρουφίνης και Σεκούνδης παρθένων

Σάββατο 11/7 Βενεδίκτου Αββά προστάτου της Ευρώπης

BENEDIKTOS_ABBASΣτις 11 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγ. Βενεδίκτου, του πατέρα του μοναχισμού στη Δύση. Γεννήθηκε στην κεντρική Ιταλία γύρω στο έτος 480 μ.Χ. Εγκατέλειψε τη Ρώμη και πήγε να εγκατασταθεί σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Subiaco και εκεί έζησε την μοναχική εμπειρία. Μετά την προσωπική του εμπειρία και ύστερα από αίτηση πολλών μοναχών ίδρυσε 12 κοινοβιακά μοναστήρια και συνέγραψε τον «Κανόνα» της μοναχικής ζωής την οποία μέχρι σήμερα ακολουθούν οι πολυάριθμοι μαθητές του. Ο Κανόνας συνδυάζει την πνευματικότητα των αγίων της Ανατολής (Αγ. Βασιλείου) με τη ρωμαϊκή σοφία, την υπακοή με την ελευθερία, την προσευχή με την εργασία. Πέθανε το έτος 547 έχοντας αφήσει πίσω του μια στρατιά μοναχών που εκχριστιάνισαν και εκπολίτισαν την Ευρώπη, δίνοντας σ’ όλους τους λαούς της το χριστιανικό υπόβαθρο της ενότητάς της. Για τον λόγο αυτό η Εκκλησία τον ονόμασε και τον τιμά ως «Προστάτη της Ευρώπης».

Κυριακή 12/7 15η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους

Comments are closed.