Εορτολόγιο εβδομάδας 4-10/5

Published on: 4 Μαΐου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 941

Tags:

Δευτέρα 4/5 – Αγαπίου Επισκόπου και Μάρτυρος – Πελαγίας Παρθενομάρτυρος

Η Αγ.Πελαγία εορτάζεται σήμερα και από τις δύο Εκκλησίες, Ανατολική και Δυτική. Η ζωή της, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετείται στα τέλη του τρίτου με αρχές του τέταρτου αιώνα. Καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας και ανήκε σε ευγενή ειδωλολατρική οικογένεια. Γνώρισε το χριστιανισμό, μυήθηκε σ’ αυτόν και τον ασπάστηκε. Προδόθηκε όμως και μαρτύρησε επί Διοκλητιανού.

 

Τρίτη 5/5 – Αγ.Ειρήνης Παρθενομάρτυρος

Irene_of_ThessalonikiΣτις 5 Μαΐου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγ. Ειρήνης από τη Θεσσαλονίκη καθώς και των αδελφών της Αγάπης και Χιόνης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αρχαία κείμενα, οι τρεις αδελφές έζησαν κατά τον διωγμό του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Οι δυο πρώτες αδελφές αρνήθηκαν να καταναλώσουν τροφές που είχαν προσφερθεί στα είδωλα και θανατώθηκαν στην πυρά. Η Ειρήνη είχε φύγει στα βουνά, όπου βρήκε καταφύγιο σε φιλικά πρόσωπα. Αργότερα τη συνέλαβαν επειδή διατηρούσε και διάβαζε την Αγία Γραφή και άλλα χριστιανικά βιβλία και δεν τα είχε παραδώσει στις αρχές. Και η Ειρήνη αρνήθηκε να υπακούσει στις αυτοκρατορικές διαταγές και για τούτο καταδικάστηκε σε δημόσια απογύμνωση και τέλος στον θάνατο και πάλι στην πυρά. Μαζί της καταδικάστηκαν και άλλοι χριστιανοί, αλλά είναι άγνωστα και τα ονόματά τους και η τύχη τους. (Πηγή: www.sannicolo.gr)

 

Τετάρτη 6/5 – Βενεδίκτης παρθένου

 

Πέμπτη 7/5 – Δομιτίλλης μάρτυρος

 

Παρασκευή 8/5 – Ακακίου του Βυζαντίου

Πρόκειται για βυζαντινό στρατιώτη μάρτυρα του 4ου αιώνα. Αρχαίο χειρόγραφο, πιθανώς της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που φυλάγεται στη Μονή της Κρυπτοφέρρης (Ρώμη), μας διηγείται το μαρτύριό του.

 

Σάββατο 9/5 – Ησαίου Προφήτου

 

Κυριακή 10/5 – 5η Κυριακή μετά το Πάσχα

Comments are closed.