Εορτολόγιο εβδομάδας 31/8-6/9

Published on: 31 Αυγούστου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1106

Tags:

Δευτέρα 31/8 Αριστείδου οσίου του Αθηναίου

ARISTEIDHSΈζησε κατά τον 2ο αιώνα και θεωρείται ένας από τους δυναμικούς απολογητές της χριστιανικής πίστεως, που όπως είναι γνωστό, βρισκόταν τότε κάτω από τη συνεχή κατηγορία των αυτοκρατόρων, γι αυτό και οι ατέλειωτοι διωγμοί κατά των χριστιανών.

Ο Άγιος Αριστείδης, που ήταν φιλόσοφος στην Αθήνα, όταν μεταστράφηκε στο χριστιανισμό, έγραψε μια απολογητική πραγματεία, στην οποία προσπαθούσε να απαλλάξει το χριστιανισμό απ όλες τις κατηγορίες που έφταναν στα αυτιά του αυτοκράτορα.

Ο Άγιος Αριστείδης δεν υπήρξε μάρτυρας αλλά με την απολογητική του μαρτυρία δόξασε και τίμησε τη χριστιανική πίστη.

Τρίτη 1/9 Αιγιδίου αββά

Τετάρτη 2/9 Ελπιδίου επισκόπου Λυώνος

Πέμπτη 3/9 Γρηγορίου Α’ του Μεγάλου Πάπα Ρώμης

GRHGORIOS_AΣτις 3 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγ.Πάπα Γρηγορίου Α’, διδασκάλου και Πατέρα της. Λόγω του σημαντικού του έργου, οι ιστορικοί του απένειμαν τον τίτλο του Μέγα, ενός έργου πολύπλευρου. Γεννήθηκε το 540 μ.Χ. από αριστοκρατική ρωμαϊκή οικογένεια, πολλά μέλη της οποίας τιμώνται ως άγιοι από την Εκκλησία. Έφτασε στο υψηλότερο δικαστικό αξίωμα της πόλης, αλλά εγκατέλειψε τα πάντα σε ηλικία 31 ετών και αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή. Ο πάπας Πελάγιος τον χειροτόνησε διάκονο και τον έστειλε στην Κωνσταντινούπολη ως μόνιμο αντιπρόσωπό του. Όταν επέστρεψε στη Ρώμη τη βρήκε όχι μόνο κατεστραμμένη από τους βαρβάρους και φυσικές καταστροφές, αλλά και διηρημένη σε φατρίες. Όταν εξελέγη πάπας το έτος 590 και άρχισε την ανοικοδόμηση της πόλης του και της Εκκλησίας του. Μεταρρύθμισε τη Θ. Λατρεία, τον μοναχισμό, τον κλήρο και έστειλε πολλούς ιεραποστόλους για να ευαγγελίσουν τους βάρβαρους εισβολείς της Ευρώπης. Τα θεολογικά και ποιμαντικά του έργα καθώς και οι ομιλίες του θα παραμείνουν για πάντα επίκαιρα στη μελέτη των πιστών και ιδίως των μοναχών.

Παρασκευή 4/9 Ροζαλίας παρθένου

ROZALIAΚάποιος Ιταλός βιογράφος την αποκαλεί σαν “την πιο γλυκιά κόρη του Παλέρμου” (Ιταλία). Οι ιστορικές πληροφορίες δυστυχώς είναι ελάχιστες. Πάντως, απ ότι είναι γνωστό γι αυτήν, πρέπει να αρχίσει κανείς απ το τέλος, δηλαδή από τότε που βρέθηκαν (1624) τα λείψανά της σε μια σπηλιά στο όρος Πελλεγκρίνο.

Τα μετέφεραν με πολλή ευλάβεια και σεβασμό στο Παλέρμο, όπου βρισκόταν τότε σε έξαρση μια φοβερή πανώλη. Οι κάτοικοι της πόλεως πιστεύουν ακράδαντα, όιτ μόλις τα λείψανα έφτασαν εκεί, σταμάτησε η θανατηφόρα επιδημία. Αργότερα, σε κάποια άλλη σπηλιά, λίγο έξω από το Παλέρμο, βρέθηκε στο βράχο μια επιγραφή στα λατινικά, την οποία πιστεύεται ότι την έγραψε η ίδια η Ροζαλία και η οποία λέγει: “Ego Rosalia Sinibaldi” δηλαδή το πλήρες όνομά της. Απ την αυτήν την επιγραφή ξεπήδησε η βιογραφία της, η οποία δεν βασίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα.

Κατά την πιο διαδεδομένη παράδοση, πρόκειται για μια πανέμορφη κόρη,, πλούσια από χριστιανικές αρετές, η οποία ανήκε στην πριγκιπική οικογένεια των Σινιμπάλντι, συγγενή του βασιλιά Γουλιέλμου 1ου, που έζησε το 12ο αιώνα.Ο πατέρας της την προόριζε για γάμο με ευγενή πρίγκιπα, αλλά εκείνη είχε αφιερωθεί στο Θεό, γι αυτό αποφάσισε να φύγει κρυφά από το πατρικό σπίτι και να πάει να ζήσει ερημίτισσα στα όρη της περιοχής της.

Τα λείψανά της βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό του Παλέρμο.

Σάββατο 5/9 Κουίντου μάρτυρος

Κυριακή 6/9 23η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους – Ζαχαρία προφήτου

ZAXARIAS

Comments are closed.