Εορτολόγιο εβδομάδας 30/3-5/4

Published on: 30 Μαρτίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 849

Tags:

30/3 Αγ.Ιωάννη της Κλίμακας

Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης (περ. 525-605) ή αλλιώς γνωστός και ως Ιωάννης της Κλίμακος, είναι άγιος της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται και στις δύο Εκκλησίες στις 30 Μαρτίου.
Είναι γνωστός για το έργο του Κλίμακα η κοινώς γνωστή και ως “Κλίμακα του Ιωάννου”
Ο τόπος γέννησής του δεν είναι γνωστός, αλλά υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Είναι γνωστό όμως ότι σε ηλικία 16 ετών έγινε δόκιμος Μοναχός στην Ιερά Μονή του Σινά και ασκήθηκε στην υπακοή κοντά στον Αββά Μαρτύριο. Μετά από τέσσερα χρόνια εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Ιωάννης, ενώ στη συνέχεια χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος και Ιερομόναχος για τις ανάγκες της Μονής. Έμεινε στην αδελφότητα της Μονής Σινά για 19 χρόνια αφότου και απεβίωσε ο Γέροντάς του.
Τότε, σε ηλικία 35 ετών μετά από ένα σύντομο εποικοδομητικό προσκυνηματικό ταξίδι στα πνευματικά κέντρα της εποχής του, αποσύρθηκε σε ερημική τοποθεσία στους πρόποδες του βουνού Σινά όπου ασκήθηκε αυστηρά στην ησυχία και τη μελέτη Πατερικών πνευματικών συγγραμμάτων. Η φήμη του ως αγίου πνευματικού ανδρός εξαπλώθηκε και έτσι μετά από 40 χρόνια άσκησης στην έρημο, δηλαδή σε ηλικία πλέον 75 ετών έγινε ηγούμενος της ιστορικής Μονής του Σινά ακούσια και κατόπιν πιέσεων. Έμεινε στη Μονή για 4 έτη ως ηγούμενος καθοδηγώντας την εκεί αδελφότητα και κατόπιν, αφήνοντας αντικαταστάτη του τον αδελφό του Γεώργιο, αποσύρθηκε πίσω στην έρημο για μικρό χρονικό διάστημα, έως ότου απεβίωσε σε ηλικία περίπου 80 χρόνων.
Θεωρείται πως ο Άγιος Ιωάννης έφθασε σε υψηλά μέτρα αγιότητας με την άσκησή του, την υπακοή και τη βαθιά μελέτη των Πατερικών κειμένων. Ως βαθιά πνευματικός άνθρωπος καθοδήγησε πλήθος ψυχών στις μέρες του. Μέχρι σήμερα τα συγγράμματά του τυγχάνουν ευρείας χρήσης από τους πιστούς. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του Κλίμακα, από το οποίο πολλές φορές ονομάζεται “Ιωάννης της Κλίμακος”. Η Κλίμακα είναι ένα βιβλίο που θεωρείται ότι έχει βοηθήσει πολλές ψυχές διαμέσου των αιώνων και μέχρι σήμερα διαβάζεται από τους πιστούς.

31/3 Βενιαμίν διακόνου

1/4 Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

2/4 Φραγκίσκου ντε Πάολα

Γεννήθηκε το 1416 στη μικρή πόλη της Καλαβρίας, την Πάολα.Καταγόταν από εύπορη αλλά χριστιανική οικογένεια. Από μικρή ηλικία έδειχνε μεγάλη ευλάβεια: αγαπούσε τις Εκκλησίες, στις οποίες περνούσε πολλές ώρες προσευχόμενος. Επιδιδόταν σε νηστείες και απονεκρώσεις.
Το 1429 όταν συμπλήρωσε τα 13 του χρόνια, μπήκε στο μοναστήρι των Φραγκισκανών, με κύριο σκοπό να εκπληρώσει το τάμα των γονέων του. Μετά απο ένα χρόνο, εγκαταλείπει το μοναστήριο και επιστρέφει στην οικογένειά του.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, επιθυμούσε ζωηρά να μιμηθεί τη ζωή του Αγ.Βενεδίκτου, ο οποίος είχε ασκητέψει σε ηλικία 14 ετών. Με την άδεια των γονέων του, ο Φραγκίσκος αποσύρεται σε ένα μικρό σπήλαιο, πάνω σε απότομους παραθαλάσσιους βράχους, όπου περνά 6 ολόκληρα χρόνια στην αφάνεια, τρεφόμενος με ελάχιστη τροφή και κυρίως με άγριες φυσικές τροφές. Ταπεινά και αθόρυβα, χωρίς θόρυβα και μεγάλα σχέδια, δημιουργεί το τάγμα των “Ελάχιστων Αδελφών” δίνοντας το παράδειγμα μιας αυστηρής και απονεκρωμένης ζωής, ζητώντας και απο τους συντρόφους του να είναι ζωντανά παραδέιγματα ταπεινοφροσύνης και αδελφικής αγάπης. Ίδρυσε 4 μοναστήρια στην Καλαβρία και μετά πήγε στη Σικελία προκειμένου να ιδρύσει νέες μονές. Η άγια ζωή του είναι γεμάτη απο θαύματα και δίκαια θεωρείται απο τους πιο μεγάλους θαυματουργούς του χριστιανισμού.

3/4 Νικήτα οσίου, Ριχάρδου επισκόπου

4/4 Ισιδώρου Επισκόπου και διδασκάλου της Εκκλησίας

5/4 Κυριακή των Βαίων – Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου

Comments are closed.