Εορτολόγιο εβδομάδας 3-9/8

Published on: 4 Αυγούστου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 905

Tags:

Δευτέρα 3/8 Λυδίας της Φιλιππισίας πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής

Κανένα μαρτυρολόγιο δεν κάνει μνεία γι αυτήν την αγία..Τη συναντούμε όμως σε μια σελίδα των Πράξεων των Αποστόλων.Καταγόταν από την πόλη των Θυατείρων και συνάντησε τον Απόστολο Παύλο με τον Τιμόθεο στους Φιλίππους.Μετά τη μεταστροφή της στο Χριστιανισμό, πιθανό να κατετάγη στις διακόνισσες, που εξυπηρετούσαν τους Αποστόλους.

Τρίτη 4/8 Ιωάννου Βιαννέ πρεσβυτέρου

Ο Άγιος Ιωάννης Βιαννέ είναι τέλειο παράδειγμα ιερατικής ζωής.Άνθρωπος με σπάνιες αρετές, αφιέρωσε την ιερατική του ζωή, μ όλη τη δύναμη της ψυχής του, κι όλο το ζήλο που μπορεί να διαθέσει ένας άνθρωπος, στην εξάσκηση του αγιαστικού έργου του ιερέα-εφημερίου!

Ο ταπεινός και αγράμματος αυτός εφημέριος της μικρής ενορίας του Αρς, άγνωστης πόλεως μέχρι την εποχή εκείνη, κατόρθωσε να την μετατρέψει σε ζωηρότατο κέντρο διερχομένων απ όλη τη Γαλλία. Υπολογίζεται ότι πολλές χιλιάδες προσκυνητές περνούσαν κάθε χρόνο από το Αρς για να εξομολογηθούν, να τον συμβουλευτούν, να ζητήσουν την ευλογία του. Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1786 και πέθανε στις 4 Αυγούστου 1859. Το 1925 έγινε η αγιωνυμία του από τον Πίο 11ο και ανακηρύσσεται προστάτης και υπόδειγμα των ιερέων.

Τετάρτη 5/8 Εγκαίνια της εν Ρώμη Βασιλικής της Αγίας Μαρίας της Μείζονος

Πέμπτη 6/8 ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

METAMORFWSHΣτη μεταμόρφωση ο Ιησούς εμφανίζεται στους μαθητές του με όλη τη λάμψη της θεότητας, που βρισκόταν κρυμμένη κάτω από το θνητό του σώμα. Αυτή η λάμψη είναι η πρόγευση της δόξας της Ανάστασής του. Σ’ αυτή τη δόξα ο Θεός μας καθιστά συμμέτοχους, αφού μας κατέστησε τέκνα του μέσω της απολύτρωσης. Από το Βάπτισμα, η ζωή του χριστιανού πρέπει να είναι μια αλλαγή ώστε σε μας να σχηματιστεί ο Χριστός, μέχρι την μεταμόρφωση στην ένδοξη εικόνα του Αναστημένου, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος. Η Μεταμόρφωση είναι συνδεδεμένη με τα θέματα του πάθους και του φωτός. Ο Ιησούς αναγγέλλει το πάθος και τον σταυρικό του θάνατο στους μαθητές του και αμέσως μετά ακολουθεί το θαύμα της μεταμόρφωσης, για να απαλείψει από τις καρδιές τους το σκάνδαλο του σταυρού, φωτίζοντάς το με το λαμπρό φως της ανάστασης. Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία μας προσφέρει το ίδιο θέμα της μεταμόρφωσης και την 2η Κυριακή της Τεσσαρακοστής. Αλλά και η ίδια αυτή γιορτή (6 Αυγού- στου) απέχει 40 μέρες ακριβώς από την εορτή της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), έτσι ώστε να βρίσκονται στενά συνδεδεμένα τα δυο θαύμα- τα (του πάθους και της δόξας). Ο Ιησούς εμφανίζεται ως το φως του κόσμου και όποιος δεν πορεύεται κάτω από το δικό του φως, θα χαθεί μέσα στο σκοτάδι. Στην κοινωνία μας στο ευχαριστιακό του Σώμα και Αίμα βλέπουμε «το φως το αληθινό», το φως το ένδοξο της ανάστασης. Δεν πρόκειται μόνο για ένα μυστηριώδες φως, αλλά για το φως που φωτίζει τον κάθε άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή, όσο θα πορεύεται σ’ αυτόν τον κόσμο. Ζώντας κάτω απ’ αυτό το φως σήμερα, είναι βέβαιο πως μια μέρα θα απολαύσουμε και το αιώνιο φως στη χαρά και την ευτυχία του παραδείσου.
Πηγή: από το Ενοριακό Δελτίο Αγ.Νικολάου χώρας Τήνου τ.775

Παρασκευή 7/8 Σίξτου Β’ πάπα και των συν αυτώ μαρτύρων

Σάββατο 8/8 Δομινίκου πρεσβυτέρου – Ιδρυτής του τάγματος των Πατέρων Δομινικανών και των Αδελφών Δομινικανίδων (Σαντορίνη) Στις μονές τους εορτάζεται με το βαθμό της Πανήγυρης

Κυριακή 9/8 19η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους

Comments are closed.